Güncelleme Tarihi:
Örneğin, kanserli dokudan örnek alınması (biyopsi), meme koruyucu cerrahi, memenin tümünün alınması (mastektomi), lenf bezlerine yönelik ameliyatlar ve kanser uzaklaştırıldıktan sonra memenin şeklini eski haline getirmenin (meme rekonstrüksiyonu) en sık uyguladıkları ameliyatlar arasında yer aldığını kaydeden Yeniay, bunların dışında ilerlemiş kansere bağlı şikayetleri (ağrı, kanama, kötü kokulu akıntı, bası gibi) hafifletmek gibi amaçlarla da ameliyatlar yapabildiklerini vurguladı. Bu alternatifler arasından hangisinin uygulanması gerektiğine hastanın ve meme kanserinin özelliklerine bakarak karar verdiklerini ifade eden Yeniay, “Temel amacımız, en az müdahale ile en iyi kanser tedavisinin uygulanması. Onun için seçeneklerinizi bilmeniz önemli. Böylece bunlar hakkında doktorunuzla konuşabilir ve doğru seçimi daha rahat yapabilirsiniz” dedi.
SONUÇLAR TATMİN EDİCİ
Meme kanserini ortadan kaldırmak için iki ana ameliyat türü olduğunu söyleyen Doç. Dr. Levent Yeniay, şunları anlattı: “Meme koruyucu cerrahi, aynı zamanda lumpektomi, parsiyel (kısmi) mastektomi veya segmental mastektomi olarak da adlandırılır. Özellikle erken evre hastalarımızda öncelikle bu tür ameliyatları hedefleriz. Basit olarak kanseri içeren alan meme içinden çıkarılır. Amaç memenin bütünlüğünü mümkün olduğunca koruyarak kanseri ortadan kaldırmaktır. Meme koruyucu cerrahide tümörün yerleşim yeri ve büyüklüğünün yanı sıra memenin yapısı, dikkat ettiğimiz en önemli faktörlerdir. Başarılı şekilde uygulandığında hastalarımız memesini kaybetmeden kanser ameliyatlarını atlatmış olur. Kanserin tedavisi yönünden baktığımızda da ışın tedavisiyle birlikte meme koruyucu cerrahi uygulandığında sonuçlar oldukça tatmin edicidir. Diğer ameliyat seçeneği olan mastektomiyi, meme koruyucu ameliyata uygun olmayan ya da kendisi tercih eden hastalarda uyguluyoruz. Mastektomi, meme cildi ve meme başı dahil olmak üzere görünen tüm meme dokusunun çıkarılmasıdır. Meme dokusu alındıktan sonra memenin olduğu bölge düz bir hal alır. Bu görüntü (sanılanın aksine) kötü görünmemekle birlikte tabi ki bir organın yokluğu anlamına gelir. Bu nedenle sağlık durumunuz uygunsa yeni meme oluşturma işlemi bu durumda yapılabilir.”
MEME REKONSTRÜKSİYONU
Meme kanseri nedeniyle ameliyat olan birçok kadının, yeni meme oluşturma (meme rekonstrüksiyonu) seçeneğine sahip olduğunu bilmediğini belirten Yeniay, “Mastektomi geçiren birçok hastamız, alınan memenin yerine tekrar meme oluşturulabilir mi diye soruyor. Bu sorunun cevabı çoğu durumda evettir. Genel olarak iki tür rekonstrüktif cerrahi yaklaşımı vardır. Rekonstrüksiyonun zamanlamasına göre meme kanseri cerrahisi ile aynı zamanda (hemen rekonstrüksiyon) veya daha sonra (gecikmiş rekonstrüksiyon) meme rekonstrüksiyonu, alternatiflerdir. Bu nedenle rekonstrüktif cerrahi yaptırmayı düşünenlere önerim, meme kanseri cerrahisinden önce cerrahınız ve bir plastik cerrah ile görüşmeniz olacaktır” diye konuştu.