Güncelleme Tarihi:
Çiğli Belediyesi ve Çiğli Bölgesi Sivaslılar Kültür ve Dayanışma Derneği işbirliğinde belediye konferans salonunda “Kanserde Farkındalık" semineri düzenlendi.
Çiğli Belediye Başkanı Hasan Arslan, eşi Ergül Arslan CHP Çiğli İlçe Başkanı Zeynel Mertoğlu ve yönetim kurulu üyeleri ile çok sayıda vatandaşın katıldığı seminere konuşmacı olarak Kent Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Ömer Harmancıoğlu ile Kent Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Safiye Taş katıldı.
Konuşmasını slayt gösterisi eşliğinde yapan Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Ömer Harmancıoğlu, kadınlarda en sık görülen kanser türü olan meme kanseri tedavisinde ileri bir seviyeye ulaşıldığını belirterek, Türkiye'nin meme kanserinden ölüm oranı düşüklüğü ile dünyanın en başarılı ülkelerinden biri olduğunu söyledi. Erken evrede yüzde 95 oranında tedavinin mümkün olduğuna dikkat çeken Harmancıoğlu, “Her 12 kadından birinde meme kanseri görülüyor. Son istatistikler 9 kadına indiğini gösteriyor. Kadınlarımız mutlaka 40 yaşından sonra test yaptırmalı. Meme kanserinde erken teşhis çok önemli. Erkek hastalarımızda da meme kanseri rastlanıyor ancak erkekler bu hastalığı kendine konduramadığı için hastalık çok ilerlemiş oluyor ve tedavide başarı oranı düşük oluyor. Meme kanserinde en fazla risk grubunu kadınlar, genetik hikayesi olanlar ve daha önce bu hastalığı geçirmiş olanları sayabiliriz" diye konuştu.
Beslenme ve Diyetisyen Uzmanı Safiye Taş da doğru beslenmenin kanser hastalığını önlemedeki önemini anlattı. Kanser vakalarının yüzde 70 - 90 oranında çevresel faktörlerden kaynaklandığına dikkat çeken Taş, kötü beslenmenin yüzde 30 oranında kanser vakalarını tetiklediğinin altını çizdi. Taş, kansere karşı yeşil sarı renkli sebze ve meyvelerin, soya ürünlerinin tüketilmesinin önemini vurguladı.
İZMİR (DHA)
foto