Güncelleme Tarihi:
ZAHMETLİ, YORUCU, PAHALI AMA...
Biliyoruz ki, ülkemizin üç yanı denizlerle çevrili. Sularımız her ne kadar tropik olmasa da bir dalgıcı ve su altı fotoğrafçısını tatmin edecek güzelliklere sahip. Dalış yapmak kuşkusuz oldukça zahmetli. Masraflı oluşundan ötürü ‘zengin sporu’ sayılan bu aktivite aynı zamanda oldukça da yorucu. Dapdaracık neopren elbiseleri giymekle başlayan zorlu süreç, ağırlık kemeri, yüzerlik dengeleyici ve tüpten hava almayı sağlayan regülatörü kuşanırken iyice zorlu hale geliyor. Ancak ne zaman ki kendinizi platformdan derin maviliklere bırakıyorsunuz, işte o an büyüleyici bir hayatın içine giriveriyorsunuz. Yerçekimsiz bir ortamda süzülüyor, sadece o anın tadını çıkarıyorsunuz.
TENİS KADAR GÜVENLİ
Pek çok kişi dalışın tehlikeli olduğunu düşünür. Bence asıl tehlikeli olan ise yıkamadığımız önyargılarımızdır. Çünkü eğer kurallarına uyarsanız dalış yapmak masatenisi oynamak kadar güvenlidir. Eğer yeterli bilgi, beceri, tecrübe ve doğru ekipmana sahip olursanız dalışlarınız güvenli ve keyifli olacaktır. Dalışın kurallarını öğrenmeniz için eğitim almanız gerekir. Eğitim sonrasında federasyon tarafından onaylanan brövenizi alırsınız.
DALIŞ ASLA HATA KABUL ETMEZ
Ben, Bodrum’da Happy Bubbles Dalış Merkezi ile dalışa gidiyorum. Sahibi Yener Çeltikci’den her yıl farklı eğitimler almaya da devam ediyorum. Her ne kadar yaklaşık 20 yıllık dalgıç olsam da, biliyorum ki, dalış asla hata kabul etmez. Hani büyüklerimiz derler ya, ‘suyla şaka olmaz’ diye... Doğrudur. Dalışın da şakası yoktur. Ancak daha önceden de dediğim gibi kurallara uyulduğu sürece de dalışın riski yoktur. Ben dalışa başlamayı düşünenlere öncelikle bir deneme dalışı yapmalarını öneririm. Bu deneme dalışı sırasında eğitmeninizle birlikte sığ sularda bir deneyim yaşayabilir, buna göre devam etmek isteyip istemediğinize karar verebilirsiniz. Diyelim ki, dalgıç olmaya karar verdiniz. O zaman sizi bekleyen sorumluluklara da hazır olmalısınız. Yeteneklerinizin ve eğitiminizin sınırları içinde dalmalı, her dalıştan önce şartları değerlendirip bu dalışın size uygun olup olmadığına karar vermeli, malzemenize aşina olup her dalış öncesinde ve süresince onu kontrol etmeli, dalış eşi (buddy) sistemine ve yararlarına saygı duymalı, kendi sağlık ve güvenliğinizin sorumluluğunu her dalışta almalı ve her zaman çevreye duyarlı olmalısınız.
BODRUM BU AÇIDAN ÇOK ZENGİN
Şimdi, Bodrum’da dalış yapmaya kısaca değineyim. Bodrum’un su altı açısından oldukça zengin olduğundan bahsetmiştim. Doğal dalış noktaları haricinde BOSAD (Bodrum Sualtı Derneği) tarafından yapay resif oluşturmak amacıyla batırılan gemi ve uçaklar da dalgıçların ve su altı fotoğrafçılarının oldukça ilgisini çekiyor. Su altı canlılarına yuva olan bu batıklar, dalışları da heyecanlı hale getiriyor. Bu dalış noktalarını daha sonraki yazılarımda daha detaylı olarak anlatacağım.