Güncelleme Tarihi:
İZMİR (AA) - Zihinsel kapasitenin artırılmasını sağlayan bir eğitim tekniği olan mental aritmetiğin çocuklardaki matematik korkusunu gidermeye katkı sağladığı belirtildi.
Eğitimci ve mental aritmetik merkezi kurucusu Zahide Mutlukan, mental aritmetikte egzersizlerle beyinde kullanılmayan kısımların aktif edildiğini söyledi.
Basit matematik işlemlerini hesap makinesi kullanmadan yapmayla başlayan egzersizlerin beynin veri işlem hızını artırdığını ifade eden Mutlukan, dikkat geliştirme, hafıza, hızlı okuma gibi tekniklerle desteklenen çalışmaların hayatın her alanında hızlı düşünme ve sağlıklı karar verme becerisini artırdığını vurguladı.
-"Matematik korkusunu aşabilirsiniz"
Okul çağındaki çocukların yarısından fazlasında matematik korkusu olduğunu söyleyen Mutlukan, "Korkunun iki sebebi var. Korku öğrenilen bir şey. Aileler 'aman dikkat matematiğe çok iyi çalış' diyor, bu aslında matematik zor mesajı veriyor. Çocuk bu korkuyla gidiyor okula. İkincisi, matematik soyut bir kavram. 6-7 yaşındaki çocuklar soyut kavramı bilemez. Çocuklar 12 yaşından itibaren soyut algıyı görebilirler. Onu, anlamadığı bir şeyle sınav yaptığınızda başaramadığı için korku gelişiyor" diye konuştu.
Mutlukan, "mental aritmetik merkezlerinde çocuğun algısına, gelişimsel sürecine uygun metodoloji kullanılarak matematik korkusunun bir kaç ayda aşılabildiğini" kaydederek bu merkezlerde matematiğin somut ifadelerle anlatıldığını söyledi. Çeşitli objeler kullanarak matematikteki dört işlemi görsel olarak aktardıklarını ifade eden Mutlukan, bu faaliyetlerin bir oyun sürecinde yapıldığını, çocukların da eğlenerek öğrendiğini kaydetti.
Mutlukan, rakamları tanıyan her çocuğun bu merkezlerden faydalanabileceğini sözlerine ekledi.