Madde kullanımındaki artışa dikkat çekildi

Güncelleme Tarihi:

Madde kullanımındaki artışa dikkat çekildi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 27, 2017 10:03

Madde kullanımındaki artışa dikkat çekildi

Haberin Devamı

TÜRKİYE Psikiyatri Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Timuçin Oral, İzmir'de düzenlenen "Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hizmetleri'nde Sorunlar ve Çözüm Önerileri Çalıştayı"na katıldı. Prof. Dr. Oral, madde kullanımının giderek yaygınlaştığına dikkat çekerek, "Örneğin esrar kullanımında ciddi bir artış var ve üzerinin çizilmesi gereken çok önemli bir artış bu" dedi.

Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği koordinatörlüğünde İzmir Valiliği, İzmir İl Sağlık Müdürlüğü, İzmir Halk Sağlığı Müdürlüğü, Türk Psikiyatri Derneği, Ege Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi, İzmir Güney Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği işbirliği ile düzenlenen “Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hizmetleri’nde Sorunlar ve Çözüm Önerileri Çalıştayı" Tarihi Havagazı Fabrikası Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Çalıştayda kamu, özel ve üniversitelerden bir çok psikiyatri doktoru ve psikolog biraraya gelerek sahada yaşadıkları sorunları dile getirdiler ve ortak çözüm yolları aradı. Türkiye Psikiyatri Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Timuçin Oral, esrar kullanımında ciddi artış olduğuna dikkat çekerek, şöyle konuştu:

“Madde kullanımının giderek yaygınlaşıyor olması çok büyük bir sorunumuz. TÜİK verileri kullanılan madde türüne göre artışın değişikenlik gösterdiğini söylüyor. Örneğin esrar kullanımında ciddi bir artış var ve üzerinin çizilmesi gereken çok önemli bir artış bu. Aynı şekilde çok yeterli olduğunu söyleyemesekte merkez sayılarındaki artış sevindirici. Sağlık Bakanlığı verileri 2006’da 17 olan bağımlılık tedavi merkezinin 2014’te 29’a ulaştığını söylüyor. Ama hızla artan bir bağımlılıktan bahsediyoruz. Bunu tekrar tekrar düşünmemiz gerekiyor. Toplum Ruh Sağlığı Merkezleri'nin varlığı çok önemli bir gelişme ama sevk sorunlarının sadece İzmir’de değil tüm Türkiye den bir sevk problemi olduğunu biliyoruz. Bunların hepsine çekidüzen verecek bir Ruh Sağlığı Yasası'na acilen ihtiyacımız var, 1836’dan beri. Umuyorum İzmir’e bir sonraki gelişimde artık bir ruh sağlığı yasamız var diyebilirim."

"ADLİ PSİKİYATRİ HASTANELERİ YOK"

İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Fehmi Akçiçek, suç işleyen hastalara yönelik adli psikiyatri hastanelerinin olmadığını vurgulayarak, şu eksikliklere dikkat çekti:

“Hastanelerde yatak sayısının talebin altında olması, var olan yatakların bakım hastaları tarafından uzun süreli işgali, uzmanlaşmış hemşire, terapist ve psikologların sayısının yetersiz oluşu ve hastaları toplum içerinde takip eden bir sistemin bulunmayışı ilk aklıma gelenler. Çocuk psikiyatrist sayısının yetersizliğini rehabilitasyon merkezleri ve suç işleyen hastalara yönelik adli psikiyatri hastanelerinin bulunmayışını da bunlara eklemem gerekiyor. Artık ruh sağlığı ve hastalıklarının hizmet uygulamalarını toplum içine yaymak, hastanın yaşadığı yere ulaştırmayı hedeflemek durumundayız" dedi.

İZMİR, (DHA)

FOTOĞRAF

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!