Güncelleme Tarihi:
İZMİR (AA) - RAMAZAN ERCAN - Ege, Marmara ve Akdeniz bölgelerinde kış aylarının vazgeçilmez tutkusu olan deve güreşleri, bu hayvana olan ilgiyi artırdır.
''Tülü''' denilen erkek develerden güreşci ve şampiyon olanlar, 100 binden 365 bin liraya kadar alıcı buluyor. Bazı deve sahipleri, kış aylarında hasta olmasın diye ev yapımı tarhana içirdikleri bu değerli hayvanı kuru incir ve kuru üzümle besliyor.
AA muhabirinin edindiği bilgilere göre, Çanakkale'den Antalya'ya kadar olan bölgede özellikle kış aylarında "karnaval" havasında yapılan deve güreşleri, aynı zamanda sahiplerinin de güç gösterisine sahne oluyor.
Bir deve ne kadar iyi süslenmiş ve müsabakalardan galip gelmişse sahibi de o ölçüde ilgi görüyor ve meydanlarda "nam salıyor." Devenin değerini ise müsabakalardaki şampiyonlukları belirliyor. Şampiyon develerin yavruları da babalarının değeri sayesinde yüksek rakamlarla satılıyor.
Deve sahipleri, fiyatların lüks araba, lüks konut fiyatlarını geçtiğini belirterek son olarak Çanakkale'den bir devenin Bodrum'daki bir kişi tarafından 365 bin liraya satın alındığını ifade ediyor.
-"Daire fiyatına deve"
Deve güreşlerinin "Kırkpınarı" olarak nitelendirilen İzmir'in Selçuk ilçesinde bu yıl 33'üncüsü düzenlenecek Selçuk Efes Deve Güreşleri'ne hazırladığı devesiyle katılacak Hakan Vergi, dedesinden gelen bir merakla bu işe başladığını anlattı.
Bir devesine oğlu ve merhum babasının ismi olan Mustafa'yı, "Musti" olarak diğerine ise ilçenin düşman işgalinden kurtuluş günü olan "8 Eylül" koyan Vergi, çocuklarından daha fazla zamanını develeriyle geçirdiğini kaydetti.
100 bin liranın üzerinde olan develerinin fiyatlarını söylemekten "nazara gelir" endişesiyle çekinen Vergi, "Develer ciddi rakamlara satılıyor. Fiyatlarını pek söylemek istemiyoruz. Çünkü develerin değeri yüksek, bu hayvanlar büyük olmasına bakmayın çok hassaslar ve çok çabuk nazara, göze geliyorlar. Bir daire parası, sıfır lüks otomobil parası, 3 tane daire parasına bile deve var" diye konuştu.
-Menüde tarhana çorbası ve kuru üzüm
Develerin bakımının titizlik istediğini, yılda 4-5 bin liralık bakım ücretinin olduğunu dile getiren Vargı, şöyle konuştu:
"Bu mübarek hayvanlar çok duygusal, titiz. Şu anda deve güreşleri dönemi. Bu dönem bittikten sora üstündeki havutları atıyoruz ve kuru dikenle beslemeye başlıyoruz. 4-5 ay develer böyle besleniyor. Daha sonra diken, saman, arpa ezmesini veriyoruz. Ondan sonra bahar döneminde yeşillik ve kenker dikeni yediriyoruz. Bahar bittikten sonra da 1-1,5 ay sadece yoncayla besliyoruz. O süre bittikten sonra kuru besiye geçiriyoruz. Fi, karağaç, burçak, arpa yiyip güreşlere kadar hazırlıyoruz. Güreşlerin yaklaşmasına kısa bir süre kala hayvanların kuvvetini artırması için burçağı çoğaltıyoruz. Ben özellikle haftada 2 gün üşütmemesi için el yapımı tarhana çorbası içiriyorum. Çok seviyor. Ayrıca haftada 3-4 kilo kuru üzüm yiyorlar. Çok emek istiyor ama çok harika bir duygu. Anlatılacak birşey değil, sadece yaşanır."