Güncelleme Tarihi:
İZMİR Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, "Lider Çocuk Tarım Kampı" etkinliğinin ikincisini düzenledi.
Etkinlik, 4. sınıf öğrencilerine doğa bilinci ve çevre farkındalığı kazandırmak, tarladan sofraya gıda üretim teknolojileri ve gıda güvenilirliği hakkında bilgi vermek amacıyla gerçekleştirildi. Öğrenciler 4 gün boyunca tarım yapılan birçok alanda uygulamalı olarak bilgilendirilirken, tarım ve doğa hakkında farkındalık kazandırıldı. Bornova ilçesine bağlı Kars Halil Atila İlköğretim Okulu 4. sınıf öğrencilerinden 24 öğrencinin katımlıyla gerçekleştirilen etkinlikte çocuklar aynı zamanda doyasıya eğlendi.
Etkinliklere, 2016 yılının "Uluslararası Bakliyat Yılı" olarak ilan edilmesi sebebiyle, İl Müdürlüğü personeli tarafından “Bakliyatın Sağlık ve Beslenmedeki Önemi ve İklim Değişikliği" hakkında seminerler verilerek başlandı. Çocukların bakliyat yetiştiriciliği konusunda bilgi edinmeleri amacı ile Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü ziyaret edilerek baklagil ekim alanları gezildi. Kemalpaşa' da bir bakliyat firması da ziyaret edilerek tarladan sofraya bakliyatın işlenme şekilleri gösterildi.
Kemalpaşa İlçe Müdürlüğü ve Ziraat Odası'nın misafiri olarak erik, şeftali ve kiraz bahçelerini de ziyaret eden çocuklar, ziraat mühendisleri eşliğinde fide dikerek çapalama yaptı. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Menemen Araştırma ve Üretim Çiftliğinin de ziyaret edildiği etkinlikte öğrenciler büyükbaş, küçükbaş, kanatlı hayvanlar ve atların bakımı ile beslenmesi hakkında da bilgi aldı. Bağda çapa yapıp, domates, biber bahçelerini ziyaret ederek tabiatla buluştu.
Kampın son gününde İl Müdürü Ahmet Güldal'ın katılımıyla gerçekleşen şenlikte çocuklara katılım belgelerinin yanında çeşitli hediyeler verildi. Bir konuşma yapan Güldal, "Lider Çocuk tarım kampı birkaç yıldır Bakanlığımızın tüm illerde uyguladığı bir projedir. Öğrencilerimiz üç gün boyunca mühendis arkadaşlarımızla çiftliklerde tarlalarda bahçelerde gezdiler ve gözlem yaptılar. Tarımda, hayvancılıkta ve bitkisel üretimdeki faaliyetleri göstermek için üç gün çok az. Ancak çocuklarımız bu kısa sürede gözlem yapmayı öğreniyor. 'Tüketilen ekmek, süt, et, peynir gibi ürünler nereden geliyor?' Bunu öğreniyorlar ve sütün inekten, koyundan sağıldığını, çiftlikten geldiğini gözleriyle görüyorlar.
Etkinliğin son gününde söz alan lider Çocuk Kampı öğrencilerinden Berker Süler,
"Çiftçiliğin ve tarımsal üretimin ne kadar zor olduğunu fark ettim. Hayatımda ilk defa ağaçtan şeftali kopardım. Hayvanların temizliği ve bakımı ne kadar da zormuş. Çapa yapmanın ne kadar yorucu olduğunu yaşayarak gördüm. 10 dakikada 1 günlük terimi akıttım" dedi ve yaşıtlarına, "Sağlıklı beslenmemiz için gösterilen emeklere ve bize bunları yaşamamıza, anlamımıza yardımcı olanların kıymetini bilmeliyiz. Üretim zor, tüketim kolay lütfen israf etmeyelim sağlıklı beslenelim" diyerek mesaj gönderdi.
Kampa katılan öğrencilerle birlikte etkinliğe rehberlik eden sınıf öğretmeni Ümmühan Karaağaç, "Öğrencilerimiz ilk kez ellerine çapa aldılar, toprağı çapaladılar, ilk kez fidan diktiler. Şeftali meyvesini görünce bundan böyle kendi diktikleri fidanlar akıllarına gelecek ve bu deneyimlerini hiçbir zaman unutmayacaklar" dedi.
İZMİR, (DHA)
FOTOĞRAF