Güncelleme Tarihi:
HOLLANDALI Lely, ürettiği süt hayvancılığı robotlarını İzmirli çiftçilere tanıttı. Toplantıya katılan çiftçilere Menemen'deki Malkoç Çiftliği'ndeki sistemler tanıtıldı. Toplantıya ev sahipliği yapan Türkiye Genel Müdürü Jülide İyigün, " Bize göre Türkiye’deki potansiyel gerçekten çok yüksek ancak çiftlik başına ortalama hayvan varlığı ve verimlilik anlamında hala Avrupa’ya göre çok gerideyiz" diye konuştu.
Süt hayvancılığı robotları konusunda faaliyet gösteren uluslararası bir şirket olan Lely, “Lely ile Çiftçilik Günüö buluşmaları kapsamında İzmir’de yaklaşık 50 çiftçinin katılımıyla bir toplantı ve çiftlik gezisi düzenledi. Süt sığırcılığı sağımında kullanılan ve klasik yöntemlere göre ortalama yüzde 10 daha fazla verimlilik sunan robot teknolojisinin anlatıldığı toplantıda, Türkiye'de yeni kullanılmaya başlanan bu teknolojinin faydaları anlatıldı.
"VERİMLİLİK ANLAMINDA AVRUPA'YA GÖRE ÇOK GERİDEYİZ"
Toplantının ev sahipliğini yapan Lely Türkiye Genel Müdürü Jülide İyigün, “Bize göre Türkiye’deki potansiyel gerçekten çok yüksek ancak çiftlik başına ortalama hayvan varlığı ve verimlilik anlamında hala Avrupa’ya göre çok gerideyiz. Örneğin, çiftlik başına ortalama hayvan varlığı Türkiye’de yaklaşık 5 iken bu değerin İngiltere’de 149, Hollanda’da 103, Almanya’da 61, İtalya’da 50 olduğunu görüyoruz. Hayvan başına yıllık süt üretimi ise Türkiye’de yaklaşık 3 ton iken Avrupa’da bu ortalamanın 8 ton seviyesinde olduğu görülüyor. Diğer taraftan, Avrupa’da ülke başına ortalama 3 milyon olan süt sığırı sayısının Türkiye’de 6 milyona yaklaştığını dikkate alırsak, daha profesyonel bir yaklaşımla ulaşılabilecek potansiyelin büyüklüğü ortadadır" dedi.
"TÜRKİYE'DE 1 MİLYONDAN FAZLA SÜT SIĞIRCILIĞI YAPAN İŞLETME VAR"
İyigün, Türkiye'deki süt sığırcılığı konusunda da bilgiler verdi. Türkiye' de 1 milyonun üzerinde süt sığırcılığı yapan işletme bulunduğunu belirten İyigün, çiftliklerin yüzde 75'inden fazlası 1-10 baş hayvana sahipken, 50 baş ve üzeri hayvan varlığına sahip işletmelerin yüzde 2’nin altında kaldığını anlattı. Ülkemizde sağımda robotik sağım teknolojisinin minimum 50 baş ve üzeri kapasiteli işletmelerde kullanıldığını belirten Jülide İyigün, "Bu işletmelerin de yüzde 99’u sağım odası ya da kilit arkası ahır içi küçük sağım sistemlerini tercih ediyor. Avrupa ve tüm dünyada 1992’den beri kullanılan süt sağım robotları ülkemizde henüz 5 yıldır ve az sayıda işletme tarafından kullanılıyor. Avrupa’da yapılan süt hayvancılığı gerek işletmelerin verimliliği gerekse süt kalitesi olarak bize göre çok daha ileri bir noktada bulunuyor" diye konuştu.
YÜZDE 10 VERİM ARTIŞI
Lokomotif ürünleri olan Lely Astronaut Süt Sağım Robotu'nun sadece hayvanların insansız olarak sağıldığı bir sistem olmadığını belirten İyigün şöyle konuştu:
"Bunun da ötesinde, hayvanların stres ve insan hatalarından uzak, en doğru şekilde sağılması garanti altına alınan, hastalıkların erken teşhis edildiği, kızgınlık takibi ve süt kalitesinin kontrolüne yönelik detaylı verilerin toplanarak analiz edildiği bir teknolojidir. Ayrıca, yemleme ve ahıriçi çözümler sayesinde yem verimi önemli ölçüde iyileştiriliyor, hayvanların refahı ve hijyeni artırılıyor. Bu şekilde hayvanların süt veriminde ortalama yüzde 10 oranında artış yaşanıyor."
İZMİR SÜTTE LİDER
İzmir, süt sığırcılığı işletmeciliğinde en eski ve gelişmiş illerden biri olarak dikkat çektiğini belirten İyigün, İzmir'in yılda yaklaşık 900 bin tonluk süt üretimiyle Türkiye’de inek sütü üretiminde ikinci sırada yer aldığını söyledi. Lely’nin iki ana hedef kitlesi bulunduğunu belirten Jülide İyigün, “İlk hedefimiz mevcut işletmeler diğeri ise yeni işletme kurmak isteyen yatırımcılar. İzmir’de 50 baş ve üzeri 2000’in üzerinde işletme bulunuyor. Bu işletmelerin Lely ürün ve hizmetleri ile daha verimli, karlı, profesyonel üretim tesislerine dönüştürülmesi için çalışmalar devam ediyor" dedi. Toplantının ardından çiftçilere süt sağımı yemleme dahil tüm çiftlik süreçlerini Lely robot sistemleriyle verimli biçimde yürüten Menemen’deki Malkoç Çiftliği gezdirildi. 2010 yılı itibarı ile 100 sağmal kapasite ve 2x7 sağım odası ile işe başlayan çiftlik, 2016 yılının Ocak ayında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın verdiği Kırsal Kalkınma Destekleri’nden faydalanarak yatırım yaptığı Lely Astronaut Süt Sağım Robotu, Juno Yem İtici Robot ve Calm Buzağı Besleme Robotu ile hayvan kapasitesini artırarak 240 sağmala çıkarttı. Bu yatırımla birlikte Malkoç Çiftliği eski işletmesine oranla ortalama yüzde 10 verim artışı sağladı. Çiftliğin günlük ortalama hayvan başına süt verimi ise 34 litreyi geçiyor. Çiftliklerinde verim artışı ve hayvan sağlığındaki iyileşmeleri göz önünde bulundurarak robot teknolojilerine olan yatırımın geri dönüşünün 3 yıl olması planlanıyor.
Timur TARLIĞ / İZMİR, (DHA)
FOTOĞRAF