Güncelleme Tarihi:
LEKE TEDAVİSİ NEDEN ZOR?
Lekeye neden olan etkenin, deriye rengini veren melanin adı verilen pigment olduğunu kaydeden Alakbarov, şöyle dedi: “Melanositler tarafından sentezlenen ve deri hücrelerine (keratinosit) taşınan melanin, derinin kontrollü soyma işlemiyle ortamdan uzaklaştırılabilir. Bu yöntem kışın başvurduğumuz bir tedavi yöntemidir. Ancak melanositlerin melanin üretmesini yavaşlatamazsak, üretilen melaninin derinin üst ve alt tabakalarına taşınmasını engelleyemezsek, sadece deriyi soyarak tedavide başarı elde edemeyiz. Lekelerin tedavisi bu karmaşık mekanizma nedeniyle zordur.”
Q SWITCH LAZER TEDAVİSİ
Leke tedavilerinde kullanılan güncel tedavi yaklaşımları hakkında bilgiler veren Alakbarov, “Melanin sentezleyen melanositleri baskılamak, melanini sentezleyen enzimleri bloke etmek, melaninin taşınımına engel olmak ve taşındığı deri hücresinde melaninleri parçalamak gibi farklı basamakları hedefleyen tedavi yöntemlerimiz var. Q switch lazerler, derideki melanini görür ve nanosaniyeler içinde melanini parçalayabilir. Bu kadar kısa sürede parçaladığı için deride hasar oluşturmaz. Düşük enerji ile yaz mevsiminde de uygun hastalarda Q switch lazer tedavisi yapılır. Bazı hastalara tedavi şansı sunarken bazı hastalarda ise lekenin artmasını baskılamaktadır” şeklinde konuştu.
CİLT BAKIM ÜRÜNLERİ
Sağlıklı beslenmenin leke oluşumunu azaltmada etkisi bulunduğunu ifade eden Alakbarov, şunları söyledi: “C vitamini melanin sentezini azaltırken, domateste bolca bulunan niasinamid ve turunçgillerde bulunan hesperidin, melaninin deri hücrelerine taşınmasını engeller. Arbutin, kojik asit ve resveratrol ise melanin sentezinde görev alan tirozinaz enzimini baskılar ve böylece melanin sentezlenememiş olur. Resveratrol üzüm, çilek, böğürtlen ve yaban mersini gibi kırmızı meyvelerde bolca bulunmaktadır. Leke oluşumunun önlenmesinde ve tedavisinde sağlıklı beslenmenin yanında, bu içerikleri barındıran krem ve serumlarla da tedaviye destek olunabilir.”