Güncelleme Tarihi:
RAMAZAN ayı boyunca mevsim normallerinde ya da biraz altında seyreden hava sıcaklığı, son bir haftadır mevsim normallerinin üzerine çıkmaya başladı. Meteorolji 2. Bölge Müdürlüğü 30 Haziran'dan itibaren yurt genelinin Kuzey Afrika üzerinden gelen sıcak hava dalgasının etkisine gireceği ve sıcaklığın daha da artacağı konusunda uyardı. Doktorlar ise özellikle öğle saatlerinde gerekli olmadıkça dışarı çıkılmaması, yaşlıların ve hamilelerin özellikle dikkatli olmasını tavsiye etti.
Ramazan ayı boyunca Türkiye genelinde mevsim normalleri civarında ve zaman zaman altında olan hava sıcaklıkları Ramazan ayının son günlerinde artmaya başladı. Ramazan Bayramı'nda ise hava sıcaklığı ülke genelinde artmaya devam ederek mevsim normallerinin 3 ila 6 derece üzerinde seyretti. Meteoroloji 2. Bölge Müdürlüğü, son analiz ve tahminlere göre 30 Haziran Cuma gününden itibaren yurdun mevcut sıcak havaya ilaveten Kuzey Afrika üzerinden gelecek olan yeni bir sıcak hava dalgasının etkisine gireceğini bildirdi. Bu sıcak hava dalgası ile birlikte halen normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıklarının Ege Bölgesi genelinde hissedilir derecede artacağı, mevsim normallerinin 10 - 12 derece üzerinde gerçekleşeceği ve özellikle iç kesimlerdeki bazı il ve ilçelerde uzun yılların en yüksek sıcaklık değerlerine ulaşılabileceği de bekleniyor.
Meteoroloji 2. Bölge Müdürlüğü'nün bildirdiğine göre, bu hafta sonu en yüksek hava sıcaklıklarının Çanakkale'de 40, İzmir'de 41, Balıkesir'de 42, Manisa'da 44, Aydın'da 45 derece olması bekleniyor. Sıcak hava dalgasının önümüzdeki hafta başında pazartesi gününden itibaren bölge genelinde etkisini kaybedeceği ve hava sıcaklıklarının azalarak mevsim normalleri civarına düşeceği tahmin ediliyor.
"SAAT 10.00 İLE 16.00 ARISINDA DIŞARI ÇIKILMAMALI"
Ramazan ayının önceki yıllara göre daha serin geçmesine rağmen acil servislere başvuran hasta sayısında yaklaşık yüzde 10 artış görüldüğüne dikkat çeken Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Acil Tıp Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Gürkan Ersoy, rekor sıcaklıkların beklendiği günlerde dikkat edilmesi gereken konularla ilgili bilgiler verdi. Prof. Dr. Ersoy, "Sıcağı yok etme gibi bir şansımız yok, bizim için tıpta en önemli tedavi, korunmadır. Bu nedenle, sözünü ettiğimiz risk grubundaki kişiler, fırın ve makine dairesi gibi sıcak alanlarda çalışanlar, ayrıca polis, asker gibi güneş altında zorunlu olarak görev yapma durumunda olanların bu günlerde çok daha dikkatli olması gerekiyor. Önceliğimiz hasta olmamak. Özellikle saat 10.00 ile 16.00 arasında, mecbur olmadıkça sokağa çıkılmamalı. Eğer bir zorunluluk varsa ve sokağa çıkılması gerekiyorsa, bu durumda, şapka ve güneş gözlüğü, koruyucu krem, ince ve açık renkli kıyafetler mutlaka kullanılmalı" dedi.
KISA TATİLLERDE GÜNEŞ ALTINDA FAZLA VAKİT HARCANIYOR
Aşırı sıcak havalarda bazı kişilerin şemsiye kullandığını, ancak bu şemsiyelerin koyu renkte olmasının faydadan çok zarar vereceğini belirten Prof. Dr. Ersoy, "Şemsiye de kullanılabilir ancak bunun da mutlaka açık renklerde olması gerekiyor. Tatil dönemindeyiz, bir iki günlük kısa süreli tatillerde, tatilciler güneş altında fazla vakit harcıyor, bu da ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor" diye konuştu.
GÜNEŞ ÇARPMASINDA NE YAPILABİLİR?
Güneş çarpması sonucu bir kişinin rahatsızlanması durumunda yapılması gerekenleri de anlatan Prof. Dr. Ersoy, şu önerilerde bulundu:
"Böyle bir durumda ilk iş 112’yi aramaktır. Sağlık ekipleri gelinceye kadar, hastanın serin bir ortama alınması, eğer bilinci yerindeyse yani basit sorulara cevap verebiliyorsa, çok soğuk olmamak kaydıyla içecek verilmeli. Ayrıca kıyafetleri çıkartılarak, ıslak çarşaf veya havluyla hastanın vücut ısısı normal düzeye çekilmeye çalışılmalıdır. Öte yandan, kan damarlarının yüzeyden geçtiği, ayak ve el bilekleri gibi noktalara beze sarılmış buz konulabilir. Yine çeşme suyuyla duş aldırmak da vücut ısısının normal değerlere düşmesinde yardımcı olacaktır. Bundan daha kötü durumlarda, yani hasta bilincini kaybederse vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna ulaştırılması gerekir."
Timur TARLIĞ / İZMİR, (DHA)
FOTOĞRAF
--- KUTU 1 ---
AYLARA GÖRE MEVSİM NORMALİ OLAN SICAKLIKLAR ŞÖYLE:
Haziran: İzmir 31, Aydın 33, Manisa 32, Balıkesir 29, Çanakkale 28 santigrat derece.
Temmuz : İzmir 33, Aydın 36, Manisa 35, Balıkesir 31, Çanakkale 31 santigrat derecedir.
GEÇMİŞ YILLARDA ÖLÇÜLEN EN YÜKSEK SICAKLIKLAR ŞÖYLE:
Haziran: İzmir 41.3, Aydın 44.4, Manisa 42.4, Balıkesir 42.5, Çanakkale 36.8 santigrat derece.
Temmuz: İzmir 42.6, Aydın 44.6, Manisa 45.5, Balıkesir 43.2, Çanakkale 39.0 santigrat derece.