Güncelleme Tarihi:
TBMM Bağcılık ve Üzüm Araştırma Komisyonu Başkanı AK Parti Manisa Milletvekili İsmail Bilen, Türk halkının kuru üzüm tüketiminin kişi başına 200-250 gram gibi çok sınırlı bir düzeyde olduğunu, bunun arttırılması gerektiğini söyledi.
Doğal şeker içermesi nedeniyle enerji deposu olan çekirdeksiz kuru üzümün insan sağlığına faydalı birçok özelliği bulunduğunu belirten AK Parti Manisa Milletvekili İsmail Bilen, TBMM Bağcılık ve Üzüm Araştırma Komisyonu üyeleriyle birlikte Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’ni ziyaret etti. Ziyarette konuşan Bilen, "Kamu spotu ile iç tüketimi arttırmalıyız. İlk önce üzümü kendimiz tüketeceğiz ki başkaları yesin. Sofralarımızla bu ürünü buluşturmalıyız. Eskiden ramazan ayında sahur ve iftar sofralarında hoşaf eksik olmazdı. Ben 15 yıldır sofralarda hoşaf görmez oldum. Üzümü menülerimize sokmalıyız, gazlı içecekler yerine sağlıklı naturel ürünler tercih edilmeli" dedi.
Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Birol Celep ise Türkiye’nin dünyanın en önemli kuru üzüm üreticisi ve ihracatçısı ülkesi olduğunu, bu ürünün ihracatının yüzde 99’unun Ege Bölgesi'nden yapıldığını dile getirdi. ABD başta olmak üzere, diğer üretici ülkelerle fiyat ve kalite açısından yoğun bir rekabet içerisinde olduklarının altını çizen Celep, "Çekirdeksiz kuru üzüm, ülkemize yıllık 450 milyon dolar civarında döviz kazandırıyor ve on binlerce üreticimiz geçimini bu üründen temin ediyor. Bu nedenle, biz çekirdeksiz kuru üzüm ihracatçılarının yaşadıkları sorunlara çözüm bulunması ve kuru üzüm ihracatımızın devamlılığının temini, sadece bizleri değil, bu ürünü yüzyıllardır üreten üreticilerimizi de yakından ilgilendiriyor" diye konuştu.
2009 yılından beri Çekirdeksiz Kuru Üzümde Verimi Kalite ve Gıda Güvenliğini Arttırma Projesi’ni sektör paydaşlarıyla birlikte yürüttükleri bilgisini paylaşan Celep, sektörün yaşadığı sorunlarla ilgili çözüm önerilerini ise şöyle sıraladı;
"İhracattan Geri Gelen Partilerin Yurda Girişinde Yaşanan Sıkıntılara çözüm geliştirilmesi, Aktif Madde ve Okratoksin-A Kaynaklı Sorunlar çözülmeli, bağlarda biyoteknik mücadele yönteminin tamamı desteklenmeli ve yaygınlaştırılmalı, biyolojik mücadele ilaçları da (Biyopreparatlar) Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca 'tarımsal destekler' kapsamına alınmalı, alıcı ülkeler nezdinde acilen tarım ataşeleri atanmalı, sözleşmeli tarımsal üretim modeli desteklenerek yaygınlaştırılmalı, kuru üzüm üretiminin ve iç tüketiminin artırılması için strateji oluşturulmalı, stok kurumu oluşturulmalı ve lisanslı depoculuk sistemine işlerlik kazandırılmalı, bağ alanları uzaktan algılama yöntemi ile tespit edilmeli ve böylece, rekoltenin gerçeğe en yakın düzeyde tespiti sağlanmalı, kontrollü atmosferli soğuk hava deposu yatırımları desteklenmeli, işletmelerde güneş enerjisinden enerji elde etme yatırımları marjinal alanlarda teşvik edilmeli, işletmelerde lazer ve x-ray gibi işleme makinesi yatırımları desteklenmeli."
SEKTÖR KURULU BAŞKANI ÖZ, "53 YILDIR BİR İLKİ YAŞIYORUZ"
Kuru Meyve Sektör Kurulu Başkanı Osman Öz ise 53 yıldır çekirdeksiz kuru üzüm ihracatı yaptığını, TBMM bünyesinde bağcılık ve üzüm ile ilgili bir komisyonun kurulmasının ve sektörün sorunlarına çözüm arayışının sektörün tarihinde bir ilk olduğunu söyledi. Üzüm sektörünün tüm taraflarının bu gelişmeden son derece mutlu olduğunu kaydetti. Öz, "Umarım bu komisyonun yürüteceği çalışmalar sonrasında Türk üzümü hak ettiği yere gelir" dedi.
TBMM Bağcılık ve Üzüm Araştırma Komisyonu’nun Ege Kuru Meyve Mamulleri İhracatçıları Birliği ziyaretine; Komisyon Başkanı Manisa Milletvekili İsmail Bilen, Başkan Vekili İzmir Milletvekili Necip Kalkan, Komisyon üyeleri Edirne Milletvekili Ali Aydınlıoğlu, Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, Manisa Milletvekili Mazlum Nurlu, TMO İzmir Bölge Müdürü Hüseyin Kılboz, Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap, İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurul Üyesi İlhan Zinciroğlu, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Birol Celep, Kuru Meyve Sektör Kurulu Başkanı Osman Öz, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu üyeleri Ahmet Bilge Göksan, Yurtcan Biryol, Mehmet Ali Işık, Nejat Almış, Denetim Kurulu Üyesi Şemsettin Özgür, Özgür Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Özgür katıldı.
İZMİR, (DHA)
FOTOĞRAFLI