Küçük olsun bizim olsun

Güncelleme Tarihi:

Küçük olsun bizim olsun
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 2022 18:09

Dünya genelinde uzun yıllardır insanların kimi zaman mecburiyetten, çoğunlukla da keyifleri için tercih ettiği ‘Tiny House’ modeli özellikle pandemi süreciyle birlikte son zamanlarda ülkemizde de fazlasıyla rağbet görmeye başladı.

Haberin Devamı

 

ÖZELLİKLE 2008-2012 küresel ekonomik krizi sırasında Batı ülkelerinde gelişmeye başlayan, pandemiyle birlikte giderek yaygınlaşan, daha küçük evlerde, daha az masrafla ve çevreye daha az zarar vererek yaşama fikriyle ortaya çıkan yeni barınma tercihi ‘Tiny House’lar artık ülkemizde de çok gözde. Biz de Tiny House’la ilgili aklımıza takılanları konunun uzmanı Efsa Ünal’a sorduk.

Küçük olsun bizim olsun


* ‘Tiny House’ kelime anlamıyla tam olarak neyi tanımlıyor?
- ‘Tiny House’ tam olarak ‘küçük ev’ demek. 10-30 metrekare arasında tekerlekli ya da sabit olarak tasarlanmış evler. Benim için ise ‘tamamen sadeleşmiş yaşam’ anlamına geliyor.
* Son bir yılı baz aldığımızda, özellikle bu yaz Tiny House çok revaçta. Ne oldu da böyle bir trend oluştu?
- Dünya genelinde şiddetle hissettiğimiz ekonomik sıkıntılar ve alım gücünün düşmesi insanların ufak ve daha az zahmetsiz olan bu evlere yönelmesine neden oldu. Ayrıca tırmanan fahiş konaklama rakamları ve pandemiyle birlikte insanlar yeni arayışlara başladı. Doğayla il içe olan ‘Tiny House’lar bu noktada mesafeli ve daha uygun tatil imkanı sundu.

Haberin Devamı

Küçük olsun bizim olsun


* Yerleşim için arazi seçiminde nelere dikkat edilmeli?
- Bir arsanız yoksa bile ‘Tiny House’ sahibi olabilirsiniz. Küçük evinizi size yıllık belli bir bedel karşılığı kiralayan işletmeler var. 150-200 metrekarelik bir alanda kendi dünyanızı yaratma fırsatınız mümkün. Kendi araziniz varsa ve imar-yapı koşullarını karşılıyorsanız sabit, karşılamıyorsanız tekerlekli olarak evinizi arsanıza konumlandırabilirsiniz.
* Hangi bölgelerdeki insanlar daha çok tercih ediyor?
- Kesinlikle büyük şehirden bunalmış, otel kaosunu sevmeyen insanlar tercih ediyor. Yoğun olarak İstanbul, İzmir, Bursa, Ankara bölgesi diyebilirim.
* Güvenlik ve ısınma nasıl gerçekleşiyor?
- Arazi kendinize aitse güvenlik önlemlerini mutlaka almanız gerekiyor. Tabii bu evde sürekli bir yaşamınız yoksa... Araziyi çevirmek, kamera ve alarm mutlaka gerekli. Ancak küçük eviniz mevcut yaşadığınız şehir sınırlarında bulunmuyorsa bu önlemler de yeterli gelmeyebilir. Biz evimizi bu yüzden hem güvenliğine, hem de işletmesine güvendiğimiz bir yere konumlandırdık. 49 hane olarak yaşam devam ediyor. Giriş-çıkışlar personel tarafından kontrol altında. Giriş kapısı elektronik. Bu nedenlerden dolayı kamera koymaya gereksinim duymadık. Isınma için ise evlerdeki klima fazlasıyla yeterli. Zaten mevcut alanınız küçük ve kısıtlı. Klima ya da ufak bir ısıtıcı bu sorunu çözmek için yeterli. Diğer bir konu ise seçtiğiniz evin yalıtım sisteminin iyi olması. Yapım aşamasında güvenilir firmalarla çalışıp, yalıtımın iyi olduğundan emin olmak gerekli.
* Fiyatlar hangi aralıklarda seyrediyor?
- Geçen yıla oranla ‘Tiny House’ üretimi yapan firmaların piyasaya girmesiyle rekabet ortamı oluştu. Daha önce 1-2 iken, şimdi daha fazla firmaya ulaşabiliyorsunuz. Dolayısıyla bu da fiyatların biraz daha dengelenmesine sebep oldu. Fiyatlar elbette değişken. Bu sizin evi nasıl ve ne kalitede istediğinizle ilintili. Ancak ortalama bir fiyat vermek gerekirse 250-700 bin TL arasında.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!