Küçük Menderes Sulaması’nda Yeni Dönem

Güncelleme Tarihi:

Küçük Menderes Sulaması’nda Yeni Dönem
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2015 11:07

KÜÇÜK MENDERES HAVZASI’NIN 50 YILI AŞKIN HAYALİ KÜÇÜK MENDERES SULAMA PROJESİ’NDE SULAMA FAALİYETLERİ GEÇTİĞİMİZ GÜNLERDE BEYDAĞ BARAJI ÇIKIŞINDA HİZMETE GİREN “D1 REGÜLASYON DEPOSU” İLE BİRLİKTE ANA BORUDAN YAPILMAYA BAŞLADI.

Küçük Menderes Sulama projesindeki sulama faaliyetleri, Beydağ Barajı çıkışında hizmete giren D1 regülasyon deposu ile birlikte ana borudan yapılmaya başladı. İki yıldan bu yana yaklaşık 136 hidrant ile yapılan sulamada, su verilen hidrant sayısı 300’e yükseliyor.
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun geçtiğimiz günlerde yaptığı Ödemiş ziyaretinde 5 bin hektarlık yeni sulama alanı için verdiği “20 Mayıs saat 16.59” sözünün ardından, Beydağ Barajı çıkışındaki D1 regülasyon deposunda çalışmalar tamamlanarak sisteme su verilmeye başlandı. Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Ali Rıza Diniz’in de katıldığı törenin ardından bugüne kadar Kaliforniya Sistemi’ne su verilen projenin artık can damarları sayılan ana boruları kullanılıyor. İki gündür kademeli olarak suyun verildiği ana boru sisteminde sağ sahilde Ödemiş’in Kızılcaavlu Mahallesi ve sol sahilde de Ödemiş’in Emirli Mahallesi yakınlarına kadar Beydağ Barajı’nın suyu ana boru üzerinden ulaşmaya başladı.
KADEMELİ OLARAK ARTIYOR
Beydağ Barajı çıkışındaki düzenleyici havuz ve elektronik sistemlerin devreye girmesi ile birlikte Küçük Menderes Sulaması’nda yeni bir dönemin başladığını söyleyen Küçük Menderes Sulama Birliği Başkanı Özay Kaptan, “İki yıldan bu yana Kaliforniya Sistemi ile yapılan sulamada bin hektarlık bölgenin kuzey ve güvey kenarlarındaki hidrantlarla sulama gerçekleştiriliyordu. Çarşamba gününden bu yana sağ ve sol sahil ana boru sulaması ile birlikte kademeli olarak 5 bin hektarlık bölgedeki tüm hidrantlara baraj suyu ulaşmaya başladı. Baraj suyunun ulaştığı bölgeler kademeli olarak artıyor. 136 hidrant ile sulama yaparken 300’e yakın hidrantta sulama sezonu gerçekleşecek. Ana boru sayesinde artık hiçbir tarım arazisi hidranta uzak kalmayacak. Sulama planı dahilinde belli olan hidranttan üreticimiz suyunu temin edecek” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!