Konut satışları "yüksek faiz" dinlemedi

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2014 12:04

- Türkiye'de konut satışları, kredi faizlerindeki yükselişe rağmen 11 aylık dönemde geçen yıla oranla yüzde 10 arttı - Konut kredi faizlerinin zaman zaman yüzde 1,30'lara yaklaştığı 2014'ün 11 ayında 684 bin konut el değiştirdi - TEMFED Başkanı Taylan: "Faizdeki, fiyatlardaki bu artışa rağmen vatandaşların ev sahibi olma isteği ve yabancıların Türkiye'de konuta yatırım yapması artışta etkili oldu"

Haberin Devamı

İZMİR (AA) - AHMET BAYRAM - Türkiye'de konut satışları, kredi faizlerindeki yükselişe rağmen 11 aylık dönemde geçen yıla oranla yüzde 10 arttı.

Geçen yıl 11 aylık dönemde 617 bin 637 konutun satıldığı Türkiye'de, konut kredi faizleri bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 1,30'lara yaklaşsa da 11 aylık döneminde 684 bin konut, el değiştirdi.

TÜİK'in açıkladığı konut satış istatistiklerini AA muhabirine değerlendiren Türkiye Tüm Emlak Müşavirleri Federasyonu (TEMFED) Başkanı Hacı Ali Taylan, 2014'ün ilk aylarında konut kredisinde faizlerin yüzde 1,30'lara geldiğini bu nedenle yılın ilk çeyreğinde konut satışlarında bir durağanlık yaşandığını belirtti.

Taylan, marttaki yerel seçimlerden sonra faizlerde aşağı yönlü bir hareketin başladığını, 10 Ağutos'taki Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra da konu kredi faizlerinin yüzde 0,90 seviyelerine geri döndüğünü anımsatarak, "Satışlar, siyasi istikrar devam ettiği sürece artmaya devam edecektir. Ben önümüzdeki 20 yıl daha Türkiye'de gayrimenkul sektörünün cazibesini koruyacağını düşünüyorum" dedi.

Haberin Devamı

Kredi faizlerindeki artışlarla, konut fiyatlarının arttığına işaret eden Taylan, faizdeki ve fiyatlardaki artışa rağmen konut satışlarının artmasını şöyle açıkladı:

"Faizdeki, fiyatlardaki bu artışa rağmen vatandaşların ev sahibi olma isteği ve yabancıların Türkiye'de konuta yatırım yapması bu artışta etkili oldu. Artık yabancıların aldığı konutlar Antalya ve İstanbul ile sınırlı kalmadı Trabzon, Yalova, Aydın ve Bursa'ya da yayıldı. Özellik Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi körfez ülkelerinin buraya ilgisi yoğun. Suriyelilerin de bu artışta önemli rolü var. Çünkü ülkemizde 1,5-2 milyon Suriyeli var ve bunlarda imkanı olan gayrimenkul alıyor."

Taylan, Türkiye'de ev sahibi olmayan nüfusun, toplam nüfusun yüzde 30'u civarında olduğunu dile getirerek, "Bu yüzden ev sahibi olma konusunda ciddi bir talep var. Ayrıca insanlar gayrimenkulu önemli bir yatırım aracı olarak görmeye başladı. Altın ve dövizdeki dalgalanmalar, borsadaki risk insanları gayrimenkule yatırım yapmaya yöneltti" ifadesini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!