Güncelleme Tarihi:
İZMİR Kuş Cennetini Koruma ve Geliştirme Birliği (İZKUŞ) Başkanı Aziz Kocaoğlu, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın İZKUŞ'a yönelik eleştirileri ve "hiçbir şey yapılmıyor" iddialarına yanıt verdi. Protokol feshi kararının "haksız, mesnetsiz ve buram buram siyaset kokan bir karar" olduğunu söyleyen Başkan Kocaoğlu, "Bu tür haksızlıklara yıllardır yakından şahit olan İzmir kamuoyu, Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından alınan 'fesih' kararının ne anlama geldiğini de çok iyi bilmektedir" dedi. Başkan Kocaoğlu, İzmir Kuş Cenneti için yaptıkları harcamanın minimum 26 milyon lira olduğunu açıkladı.
Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Sıkı'nın 295 kuş türünün yaşadığı ve bunlardan 108'inin kuluçkaya yattığı İzmir Kuş Cenneti'nin yönetimiyle ilgili olarak İZKUŞ ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü arasındaki protokolün 4 ay önce sona erdiğini ve hala yenilenmediğini belirtti. Prof. Dr. Sıkı'nın İzmir Kuş Cenneti protokolünün yenilenmesi çağrısının ardından dün (salı) açıklama yapan Orman ve Su İşleri Bakanlığı, İZKUŞ'un üzerine düşenleri yerine getirmediğini belirterek, alanın yönetiminin tekrar Bakanlıkça yapılmasına karar verildiğini bildirdi. Basında yer alan haberlerde İZKUŞ'un bütçesinin 3 milyon TL olarak belirtildiğine değinilen Bakanlık açıklamasında, "Birlik tarafından değil 3 milyon, 3 kuruşluk bir harcama dahi yapılmamıştır" denildi.
KOCAOĞLU'NDAN AÇIKLAMA
Aynı zamanda İzmir Kuş Cennetini Koruma ve Geliştirme Birliği (İZKUŞ) Başkanı da olan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın "İZKUŞ değil 3 milyon, 3 kuruşluk harcama bile yapmamıştır. O nedenle protokolü feshederek alan yönetimini devralıyoruz" açıklamasına sert tepki gösterdi. Bakanlık açıklamasının baştan sona yanlış ve yanıltıcı bilgilerle dolu olduğunu söyleyen Başkan Kocaoğlu, "İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin destekleriyle Kuş Cenneti'nde yapılan bunca işi görmezden gelip üstüne 'hiçbir şey yapmadınız' gibi ağır ithamlarda bulunmak, devlet ciddiyetiyle bağdaşan bir tavır değildir" diye konuştu.
Başkan Aziz Kocaoğlu, İzmir Kuş Cennetini Koruma ve Geliştirme Birliği'nde yaptıkları çalışmalara ilişkin şunları söyledi:
"Sayın Bakanlık yetkililerinin beğenmediği İZKUŞ yönetimi, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin de çok önemli desteğiyle, 2012 yılında, dünyanın en büyük yapay flamingo adasını kurmuştur. Sadece bu işin maliyeti 3 milyon liradır. Bugün adada yaklaşık 20 bin flamingo kuluçkaya yatmıştır. Homa Dalyanı'nın ekolojik sürdürülebilirliğini sağlamak için 1250 metrelik kanal açılmış, 2 bin 820 metrelik dalyan duvarı güçlendirilmiş, balıkların dalyana giriş-çıkış yapabilecekleri 1330 metre uzunluğunda alan oluşturulmuş ve toplam 10 bin metrekare büyüklüğünde adacıklar yapılmıştır. 2014 yılının Eylül ayında başlayan bu çalışmalar 2016 yılı Haziran ayına kadar devam etmiştir. Homa Dalyan yolu tahkimat ve düzenlemesi için harcanan para ise 12.6 milyon liradır. Ayrıca Kuş Cenneti içinde akülü araçların ve bisikletlerin rahatlıkla dolaşabilmesi için doğal malzemeyle yaklaşık 20 kilometrelik yol düzenlemesi gerçekleştirilmiştir. Bu için maliyeti de yaklaşık 3 milyon liradır. Alana yeni balıkçı barınakları yapılmış, 24 bisikletten oluşan bir BİSİM istasyonu kurulmuş, bölgenin yeşil dokusunun güçlendirilmesi için yüzlerce ağaç, binlerce çalı ve yer örtücü dikilmiştir. Sadece son 4 yıllık personel ve araç masrafı 3,5 milyon lirayı aşmıştır. Kuş Cenneti'ne tatlı su alımı, 3 katlı gözlem kulesinin yapımı, alana kamera sistemi kurulması, flamingo üreme adasının korunması amacıyla etrafının ahşap çit ile çevrilmesi, ziyaretçi merkezinin yenilenmesi, engelli tuvaletinin yapılması, Kuş Cenneti'nin tanıtımı için materayaller hazırlanması, yurt dışı fuar katılımları, 30 ilçeden öğrencilerin alana taşınarak bölgenin onlara tanıtılması ve Kuş Cenneti adına ulusal karikatür, fotosafari ve fotoğraf yarışmalarının yapılması, Bakanlık tarafından 'bölgeye hak ettiği önemi vermiyor' denilen İZKUŞ'un gerçekleştirdiği çalışmalardan bazılarıdır. Üstelik bütün bu çalışmalar, şeffaf bir şekilde Bakanlık ile paylaşılmış, yıllık faaliyet raporları düzenli olarak bildirilmiştir. 2017-2021 yılları arasında İZKUŞ tarafından yapılması planlanan projeler, Bakanlık tarafından dikkate bile alınmamıştır. İzmir Kuş Cenneti için yaptığımız harcamalar, minimum 26 milyon liradır. Dolayısıyla, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın İZKUŞ'a yönelik eleştirileri ve ortaya attığı 'hiçbir şey yapılmıyor' iddiasına dayanarak alınan protokol feshi kararı, hiçbir şekilde kabul edilebilir bir karar değildir. Karar haksız, mesnetsiz ve buram buram siyaset kokan bir karardır. Bu tür haksızlıklara yıllardır yakından şahit olan İzmir kamuoyu, Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından alınan 'fesih' kararının ne anlama geldiğini de çok iyi bilmektedir."
YAPILDIĞI BİLDİRİLEN İŞLER
İZKUŞ ve Büyükşehir Belediyesi tarafından Kuş Cenneti'nde yapıldığı belirtilen işler şöyle:
Bölgeye tatlı su aktarımı : 800 bin TL
Yapay Flamingo Adası yapımı : 3 milyon TL
Homa Dalyan yolu tahkimatı : 12 milyon 625 bin TL
Doğal yol düzenlemesi : 2.7 milyon lira
Personel ve araç masrafı : 3 milyon 569 bin TL
Bisiklet İstasyonu : 351 bin TL
Tanıtım çalışmaları : 1 milyon TL
Homa Dalyanı kanal çalışması : 3.2 milyon TL