Güncelleme Tarihi:
İZMİR Büyükşehir Belediye Meclisi'nin Mayıs ayı üçüncü birleşiminde, ESHOT Genel Müdürlüğü'nün 2017 mali yılı kesin hesabı ile taşınır mal kesin hesapları görüşüldü. İZSU'nun faaliyet raporunun da görüşüldüğü oturumda, zaman zaman gergin anlar yaşandı. Başkan Aziz Kocaoğlu, Gördes Barajı'nda yaşanan sorunun hala giderilemediğini ama bunun üstünün kapatıldığını söyleyerek, "Biz hala Gördes'ten su alamıyoruz. Ama yetkililer, İzmir'in su problemini çözdüklerini söylüyor" dedi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi Mayıs ayı olağan meclis toplantısının üçüncü oturumu yapıldı. Toplantıda İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ESHOT Genel Müdürlüğü'nün 2017 mali yılı kesin hesabı ile taşınır mal kesin hesapları ile İZSU Genel Müdürlüğü'nün faaliyet raporu görüşüldü. CHP Grup Sözcüsü Bülent Çetinkaya, bütçenin gerçekleşme oranının yüzde 97 olduğunu söyledi. Çetinkaya, " İzmir modeli büyükşehir belediye başkanı önderliğinde dürüst ve şeffaf belediyecilik anlayışıyla ortaya çıkmıştır. 2017 yılında yerelde kalkınma başarılı bir şekilde uygulanmıştır" diye konuştu. Daha sonra söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Ali Kökoğuz, eleştirilerini sıraladı. Konuşmaları klasik bir roman gibi dinlediklerini söyleyen Ali Kökoğuz, raporun geçen yılın benzeri olduğunu, sadece rakamların değiştiğini söyleyerek, "Yapılan hizmetlere bakalım. Gemi alımı, süt kuzusu vs. Geçen yıl da aynıydı bu sene de aynı" sözleri üzerine Başkan Kocaoğlu, "Onlar Çiftlik Bank'a gitti, Paraguay'da" dedi. Kökoğuz da, "Uruguay'dan Paraguay'a mı geçti? Biz Uruguay diye biliyorduk" cevabını verdi. Kocaoğlu, "Tamam ben yanlış biliyormuşum" dedi. Daha sonra eleştirilerini sürdüren Ali Kökoğuz, şöyle devam etti: " Kentsel dönüşüm, katı atık sözü vermişsiniz. Viyadük, yeşil alandan bahsediyorsunuz. Çalakalem bunları yapabilmişsiniz. Ulaşım konusunda alt geçit, üst geçit yapacağım demişsiniz. Alttan gireceğim üstten çıkacağım diyorsunuz. Nasıl olabilir bu? Söz verdiğinizi yapamıyorsunuz. Borcumuz yok diyorsunuz, bu durağanlık niye? Bu hizmetleri niye yapmazsınız? Nedir sizin derdiniz? Her şey sağlam diyorsunuz. Titanic gemisi de sağlamdı ama İngiltere'den sefere çıktığında battı."
ÇİFTLİK BANK TARTIŞMASI
AK Parti Grup Sözcüsü Hakkı Durmaz da meclis toplantısında söz aldı. Durmaz, "Merkezi hükümet size kepçeyle sunuyor ama siz İzmir halkına bunu kaşıkla sunuyorsunuz. AK Partili olarak değil İzmirli olarak konuşuyorum. İzmirli hizmete susamıştır. İzmirli bunun daha fazlasını hak ediyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi bütçesi bunu kaldıracak güçte. Bu niçin yapılmıyor? Bu bir öngörüsüzlük müdür, beceriksizlik midir? İzmirli niye 5 sene sonra bu hizmeti alma derdine düşüyor? İzmir'in acelesi var" dedi. Durmaz, Büyükşehir'in merkezi hükümetin bütçesine sırtını dayadığını ileri sürünce, Başkan Kocaoğlu sinirlenerek, "Vermeyin kardeşim. Sayın başbakana söyleyin İzmir için kanun çıkarın. Ne İzmir'de yaşayan insanlara ne İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bütçeden para vermeyin deyin" diye konuştu. Durmaz, İZBAN'da hayata geçirene 'Gittiğin kadar öde' uygulaması hakkında da bilgi istedi. Durmaz, "Gittiğin kadar öde sistemine geçildi. Her kişi her gün 11 lira gibi bir para ödemek zorunda. Günlük olarak bu kart sahibi insanların yatırdığı para olarak günlük dönen parayı kim kullanmakta" dedi. Kocaoğlu ise, "Çiftlik Bank'a gönderdik. Karşılıksız para yok burada" sözleri ile yanıt verdi.
'HÜKÜMET SADAKA VERİYOR'
Kocaoğlu, "Partimizin gruptaki milletvekillerine söyleyeceğim. Mecliste teklif etsinler. İzmir'e verilen para verilmesin" diye konuştu. AK Partili Kökoğuz bunun üzerine, "Ondan sonra ağlıyorsunuz" diye konuşunca, ortam biranda gerildi. CHP'li Sırrı Aydoğan da, "Ağzından çıkanı kulağın duysun. Burada seviyeli konuşacaksın. Kendini de grubunu da rezil etmeyeceksin" çıkışında bulundu. Daha sonra yeniden koşan Başkan Kocaoğlu, şunları söyledi: "Merkezi hükümet sadaka veriyor. Merkezi hükümetin geçen sene İzmir'den aldığı vergi 64 milyar TL. İzmir'e verdiği valinin parasından yatırımlara kadar hepsi 13 milyar. Sadaka mı veriyor İzmir'e?." Meclis oturumunda söz alan AK Parti eski Grup Başkanvekili, CHP'li Yusuf Kenan Çakar, "Türkiye'de yüzde 35'in üzerinde bütçesini gerçekleştiren kurum başarılıdır. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde bunun yüzde 60'ların üzerinde olduğunu görmek mutluluk vericidir" dedi. Çakar'ın eleştirilerine AK Partili meclis üyelerinden tepki geldi. AK Partili Çağlar Haspolatlı, Çakar'ın geçmiş dönemde AK Parti'de siyaset yapmasına atıfta bulunarak, "Başkanım siz bu arkadaşa nasıl dayandınız?" dedi. Başkan Kocaoğlu da, "Şimdi nasıl dayanıyorsak o zaman da öyleydi" cevabını verdi. Ali Kökoğuz ise, "Başkanım hatırlatmak isterim, size ruh hastası diyen bu vatandaştı. Sayın Çakar, sayın başkanımız Kocaoğlu'ndan ruh hastası dediğin için özür dile. Ayıp, böyle şey olur mu? Bu bir kara leke gibi duruyor. Sayın başkanım bu konuşmalar size normal geliyor mu?" ifadelerini kullandı.
BUCA METROSU ONAY BEKLİYOR
Yatırımların yapılmadığı konusunda AK Parti tarafından yapılan eleştirilere yanıt veren Başkan Aziz Kocaoğlu, şunları söyledi: "Ulaşımın en ucuz olduğu kentiz. Körfezi temizlemek için gerekli olan ÇED raporlarımız geldi. İhaleye çıktık. Aynı ÇED rapor İzmir Limanı için beraber geldi. Devlet Demiryollarının ihaleye çıkıp liman yolunun nasıl genişletileceği konusunda proje ihalesine çıkıp bir an evvel yapması gerekiyor ki İzmir Limanı büyüsün, iş hacmi gelişsin, İzmir kalkınsın. Çandarlı Limanı'na er geç yatırım yapılacak. Ona da zemin hazırlanmış oluyor. İnşaatlardan alınan otopark bedelini merkezi hükümetin hazırladığı düzenlemeye göre alıyoruz. Belli yerlerde yüzde 50'den fazla alamaz diyor. Dönüşüm var. Biz o parayı Çiftlik Bank'a yatırmadık. Şurada elektrik fabrikası var. Gözümüzün önünde akıyor gidiyor. Almaya razıyım. 1 milyona almak yetmiyor. Şu anda Narlıdere metrosunun yaklaşık 200 milyon euro kredisini aldım. İhale süreci devam ediyor. Buca metrosu şu anda Kalkınma Bakanlığı'nda bekliyor. Onaylayacak. Alt yapılar genel müdürlü onayladı.
Meclis, daha sonra İZSU Genel Müdürlüğü'nün 2017 yılı faaliyet raporu görüşüldü. Burada yapılan yatırımlar hakkında bilgi veren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Haklı olarak muhalefetten arkadaşlar eleştiride bulunuyorlar. Hak vermemek mümkün değil ama İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZSU birimi çok hızlı bir şekilde yağmur suyu atık su ayrıştırma çalışmalarına devam ediyor. En acil yerlerden başlayarak bütçemizin büyük bölümünü buraya harcıyoruz. Ben şikayeti sevmiyorum. 19 tane ilçe devraldık. Zaten bazı belediye başkanlarımızın altyapı çalışmalarını yaptığımızda 'toz oluyoruz' demesinden ne iş yaptığımızı sanıyorum anlıyorsunuzdur. Altyapı zahmetli bir iştir. Sihirli değnekle olmaz. 'ÇED gereksizdir' raporunu aldık, şimdi ne zaman yapacaksın? Büyük Körfez projesinden örnek vereyim. Rapor çıkar çıkmaz proje ihalesine çıktık. Bugün ÇED raporu verildiğinde iş bitmiyor. İş yeni başlıyor. Bostanlı Barajı da yeni başlıyor. ÇED raporu aldıktan sonra kamulaştırmaya başlıyorsun" dedi.
'KADERİME BU DÜŞTÜ'
Büyükşehir olarak, karar verilen projelerin hepsini takip ettiklerini ve izlediklerini kaydeden Kocaoğlu, "Zaman önemli. Kaynak bulmak önemli. Proje yapmak önemli. Bunların hepsini büyükşehir dünya standartlarının da üstünde yapıyor. Siz tabii ki eleştireceksiniz. Türkiye'de hangi vilayette ve dünyada çoğu vilayette çevre yatırımları konusunda atık suların değerlendirilmesi konusunda herkesle yarışacak duruma geleceğiz? Bunu söylemeyi sevmiyorum ama Büyükşehir, kişi başına 69 ton su arıtıyor. İstanbul 28,5 ton, Ankara 4,5 ton aylık. Bu nedir? Bu bir faciadır, anlayana. Çeşme'yi devraldık ve sadece su şebekesini yenilemek üzere üç tane ihale yapıyoruz. Arıtma yok, kanalizasyon yok. Su şebekesini yeniliyoruz. 250 milyon liranın üzerinde. Torbalı'da 46 milyon liralık 274 kilometre şebeke yeniledik. Hain ilan edildik. Yenilemeyelim mi, Torbalı'dan su akmasın mı? Toz oluyormuş bilmem ne. 160 küsur kilometre Menderes'te bedeli 28 milyon. Yapmayalım mı? Aynı çalışma diğer ilçelerimizde var. Bunları yapmak zorundayız. 14 senedir altyapı ile uğraşıyorum. Zor iştir, irade ister. 14 senedir benim kaderime bu düştü. Ben de isterdim başka yerlere para harcamak. En acil iş olarak altyapı düştü. Büyükşehir İZSU birimi dördüncü faz işe yara yaramaz. Onu meclis üyesi bilmez. Üç faz arıtma var. Yapıldığı günden bu yana bakımı yapılmadı. 40 milyon ton yağmur suyunu arıtmaya göndermiyoruz" diye konuştu.
BAŞKANDAN GÖRDES ELEŞTİRİSİ
Gördes Barajı'na dair de konuşan Başkan Aziz Kocaoğlu, şunları söyledi: "Gördes Barajının açık yüreklilikle probleminin ortaya konulması gerekir. Bu benim görevim değil. Biz 2010 yılı itibariyle parasını ödüyoruz. Ödediğimiz miktar ciddi bir şeyi buldu. Barajda problem var. Maksimum kapasite 450 milyon metreküp. Baraj 69 milyon metreküp dolduğunda kaçaktan dolayı su boşaltıyor. Su, maksimum kapasiteye göre 40 milyon metreküp olabiliyor. Yüzde 10 doluluk sağlanabiliyor. Bu benim yaptığım işte de olabilir. Teknik problem, hata olur. İş yapıyoruz. Ama bunun açık yüreklilikle halledilmesi lazım. Baraj boşaltıldı, iki senedir bu problem giderilmeye çalışıldı ama giderilemedi. Bürokrasi tarafından üstü örtülmeye çalışılıyor. Cumhurbaşkanı, Başbakan, Orman ve Su İşleri Bakanı 'İzmir'in su problemini çözdük' diyor. Ben, o suyu alacağım diye parasını ödüyorum. Onda bir problem yok. Devlete ödüyoruz. Ama problem devam ediyor ve Gördes'ten su alamıyoruz." Belkahve'deki 110 kilometrelik hat hakkında da bilgi veren Kocaoğlu, "Biz bu 110 kilometre bir hatla Belkahve'ye geliyoruz. Bu hattın yapılması DSİ sorumluluğunda 35 kilometre Sarıkız'a kadar yapıldı. Ondan sonrası yapıldı ama teslim edilemiyor. Çünkü problem var. Teknik hatalar var, müteahhidin yamadığı işler var, projede hatalar var. Belkahve'deki arıtmayı bitirdik. Su alamadığımız için arıtmanın testini yapamıyoruz ve müteahhitten teslim alamıyoruz. Problem olur ama samimiyetle iyi niyetle çözmeye çalışmak lazım. Belediyelerde de, devlet de büyük yatırımlarda mutlaka problemler çıkar" diye konuştu.
'TÜP GEÇİT PROJESİNE KARŞI DEĞİLİZ'
Kocaoğlu, açıklamasının devamında şunları söyledi: "Körfez benim projem. İzmir Limanının büyütülmesi de benim projem. Çünkü yerelde kalkınma benim projem. Bu projeyi götürüp Başbakana veren ondan sonra takip eden, biziz. Ben o projeden vazgeçmem. Bu projeyi neden ötelemek zorundayım anlatayım; bizim Körfez projesinin de Körfez Geçişini n de ÇED dosyasını aynı müteahhit firma aldı ve yaptı. 12 senedir DEÜ Deniz Bilimleri ile Körfezin bilinirliği ile ilgili sürekli çalışma yapıyoruz. Bu projeyi İzmir Büyükşehir Belediyesi yaparsa Körfez suyunda yüzde 40 sirkülasyon artıyor. Ama tüp geçit yapılırsa bu bizim yaptığımız yatırımın sirkülasyona katkısı yüzde 10'da düşüyor. Projeci, eğer bu tüp geçit yapılacaksa artı 18 milyon metreküp malzemenin daha onların öngördüğü şekilde taranması gerektiğini söylüyor. Tüp geçide karşı olmadığımızı ve böyle büyük bir yatırımı desteklediğimizi sürekli beyan ediyoruz. Biz vazgeçmedik ve şu anda büyük Körfez projesinin kanalını yapmak için proje ihalesine çıktık. Çıkarken de senede 4 milyon metreküp malzemeyi taşıyabilecek bir makine sistemi kuruyoruz. Proje çıktıktan sonra makine sistemi ile çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Ama proje çıktıktan sonra bir defa da bütün kanalın yapılması ihalesine çıkmayacağız. Göreceğiz tüp geçit yapılacak, projenin öngördüğü derinleştirme tarama yapılacak, ondan sonra ihaleye çıkacağız. Öyle bir yerden vazgeçtiğim yok." Meclis toplantısının ardından İZSU Faaliyet Raporu, AK Parti'nin ret oylarına karşın oy çokluğu ile kabul edildi.
Umut KARAKOYUN/ İZMİR, (DHA)
FOTOĞRAFLI