Kocaoğlu katı atık su bedeli eleştirilerini yanıtladı

Güncelleme Tarihi:

Kocaoğlu katı atık su bedeli eleştirilerini yanıtladı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 20, 2018 12:48

Kocaoğlu katı atık su bedeli eleştirilerini yanıtladı

Haberin Devamı

İZMİR Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, köylülerin su faturalarına yansıyan katık atık bedellerine yönelik eleştirilerini yanıtladı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Bergama ilçesinde Ayaskent, Aziziye, Alibeyli,  Bölcek ve Kadıköy'de vatandaşlarla buluştu. Kocaoğlu, muhtarlar ve köylülerle sohbet edip sorunlarını ve taleplerini dinledi. Atık su parası ile ilgili gelen eleştirilere yanıt veren Kocaoğlu, su faturalarında ayrı tanımlanan su, atık su ve katık atık bedellerine ilişkin tahsilatın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yayınlanan yönetmelik gereğince yasal bir zorunluluk olduğunu, katı atık tarifelerinin ise ilçe belediyeleri tarafından belirlendiğini anlattı. Kocaoğlu, "İZSU Genel Müdürlüğü, kentin yüzde 98’inin evsel atığını arıtıyor. 30 – 40 bin nüfuslu bir ilçenin arıtmasını işletmenin yıllık gideri 2.5 milyon lira. Evsel atığı arıtmak, kente su üretmekten daha maliyetli. Eskiden İZSU bütçesini yaparken su üretimini, kanal, içme suyu,  arıtma yatırıml arını, yani bütün masrafları üst üste koyuyor, suyun fiyatını çıkarıyor ve 'su parası' olarak vatandaştan tahsil ediyorduk. Şimdi ise yönetmelik gereği evsel atık suyun arıtılması için harcanan kalemlere göre atık su bedelini belirleyip tahsil ediyoruz. Yasalar gereği bunu böyle yapmak zorundayız" dedi.

'KÖYLERE YENİDEN KÖY STATÜSÜ VERİLSİN, SUDA YİNE AYNI İNDİRİMLİ TARİFEYİ UYGULARIM'

Kocaoğlu, vatandaşlardan gelen "Alsancak'taki mahallelerle köylerin neden aynı su parasını ödedikleri" yolundaki soruya şu yanıtı verdi:

"Belediye Başkanı olarak göreve başladığımda 10 ilçe 38 belde bana bağlandı. Sonra sırasıyla beldeler kalktı ve köyler mahalleye dönüştü. Köylerin ismini 'mahalle' olarak değiştirdiğinde sorunlar çözülmüyor ki. Bu arada 2014 yılında görev sahamıza 9 ilçe daha eklendi. Şu an hukuki anlamda siz mahalle oldunuz ve Alsancak'taki bir mahalleden farkınız kalmadı. Biz daha önce su fiyatlarını oransal olarak şehirde 100 kuruş belirlemişsek, beldelerde 60 kuruş, köylerde ise 40 kuruş olarak alıyorduk. Ancak köyler mahalle olunca şimdi bunu yapamıyoruz. Böyle bir yetkimiz yok. Köylere yeniden köy statüsü verilsin, suda yine aynı indirimli tarifeyi uygularım."

'MERALAR SATILIYOR YA DA BAŞKALARINA KİRALANIYOR'

Hayvanlarını otlatmak istediklerini ancak meraların çok kötü durumda belirten köylülerin taleplerini de dinleyen Kocaoğlu, tarımın ve hayvancılığın kalkınması için uyguladıkları modelin Türkiye’ye örnek olduğunu, ancak Bütünşehir Yasası nedeniyle köy tüzel kişiliklerinin kaldırıldığını hatırlatarak, "Meraları ıslah ederiz, otomatik sulama da yaparız. Ancak meralar satılıyor ya da başkalarına kiralanıyor. Eğer ben ıslah edersem kimin için ne yapmış olacağım? Bu iş ancak köylülerin lehine yapılırsa olur" dedi. Kocaoğlu vatandaşların asfalt talepleri ile ilgili de 1 milyar liralık asfalt ihalesi yaptıklarını, 400 milyon liralık asfalt ihalesine daha çıktıklarını belirterek yıl içinde 1.4 milyar liralık asfalt yatırımı yapacaklarını söyledi.

İZMİR, (DHA)

FOTOĞRAF

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!