Kocaoğlu, "Hizmeti yok sayanları İzmirli de yok sayar"

Güncelleme Tarihi:

Kocaoğlu, Hizmeti yok sayanları İzmirli de yok sayar
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2017 10:28

Kocaoğlu, "Hizmeti yok sayanları İzmirli de yok sayar"

Haberin Devamı

İZMİR Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, belediyeyi hizmet ve proje yapmamakla  eleştiren AK Parti Grup Başkan Vekili Bilal Doğan'a sert yanıt verdi. Kocaoğlu, "Konuşacak, eleştireceksiniz, çünkü siyaset yapıyorsunuz. Ama yok sayarak eleştirmek olmaz. Bu kadar hizmeti, çalışmayı başarıyı yok sayarsanız, bir gün gelir yok sayanları birileri, yani İzmirli hemşerilerimiz yok sayar. Birbirimizi yok saymayalım" dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Mayıs ayı son toplantısı gerçekleşti. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ESHOT Genel Müdürlüğü'nün 2016 Mali Yılı Kesin Hesabı ile Taşınır Mal Kesin Hesabı'nın Plan ve Bütçe Komisyonu'nda oyçokluğuyla kabul edilen raporları görüşüldü. AK Parti Grup Başkan Vekili Bilal Doğan, İzmir Büyükşehir Belediye bütçesinde açık olduğunu, bunun nedeninin gelir düşüşü olduğunu söyledi. Tahsil edilmesi gereken paraların toplanamadığını belirten Doğan, "Hizmet yok, proje yok, ulaşım ve otopark çilesi devam ediyor. Hizmete açılan kayda değer tesis yok. Ancak maaş, sigorta, fatura ödeyip, sabit tüketim giderlerine çalışmışız. Keşke daha fazla açık olsaydı da İzmir'in ihtiyaçlı bölgelerine hizmet gitseydi. Borçsuz belediye diye övünürken belediyenin geleceği ipotek altına alınmıştır. Dış borçlar kasada kara delik oluşturuyor. Toplam 1.5 milyar TL'yi bulan iç ve dış borçlar giderek artıyor. Öte yanda yatırım yapılamıyor. Borçla yapılan yatırımların akıbeti ortadadır. Borç parayla yapılan tramvay elektrik arızası nedeniyle saatlerce çalışamadı. Borç para ile alınan metro vapurları inşallah kazasız belasız çalışır. İyi olmayan gidiş ne zaman duracak. Kesin hesap raporu için olumsuz oy kullanacağız" dedi.

AYDOĞAN "DOĞAN İNANARAK SÖYLEDİYSE ÇOK KÖTÜ"

CHP Grup Başkan Vekili Sırrı Aydoğan ise AK Parti Grup Başkan Vekili Doğan'ı eleştirdi. "Sayın Doğan söylediklerini inanarak söylediyse çok kötü" diyen Aydoğan, Türkiye'deki belediyelerin en büyük gelir kaynağının Hazine, Maliye, İller bankası olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Ülke ekonomisi küçüldükçe vergiler az ödendikçe belediyelerin geliri düşecektir. Gelecek sene daha da düşer. Belediye başkanları tedbirli olsun. Eleştiri olur, hizmetler az görülür, yanlış yapıldığı söylenebilir. Ancak bir Grup Başkan Vekili, hele de İzmir'de yaşıyorsa 'İzmir'de hiçbir şey yapılmadı. Çivi çakılmadı' demesi olmaz. Büyükşehir Belediyesi'nin yatırımları ortada. Eleştiri başka bu başka. Bu kesin hesap oylaması faaliyet raporu değil. Kesin hesapta yanlış bir şey yok ki! Bu memurlara, çalışanlara hakarettir. Olanlar derlenmiş toparlanmış yazılmış. Bütçeye göre uygulama yapıldı."

CARİ HARCAMALARA DEĞİL YATIRIMLARA KREDİ

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da yaptığı konuşmada Büyükşehir Belediyesi, ESHOT, İZSU ve İZULAŞ'ın toplam borç tutarının 2 milyar 378 milyon 640 bin TL olduğu söyledi. Belediye'nin borçlanma limitinin ise 9 milyar 800 bin TL olduğunu belirten Kocaoğlu, "Yani 10 milyar TL'ye kadar borçlanabiliriz. Bu uluslararası kriterlere ve bizim mevzuata göre hesaplanan miktardır. Borçsuz belediyeden hiç söz etmedim. Özkaynakla başkasının kefaleti olmadan, gücüm, itibarım, kredibilitemle aldığım borçlarla yaptığım yatırımlardan sözettim. Yatırımlar hızlandı, önümüzde sayılı proje kaldı. Diğer Büyükşehir Belediyeleri ile kıyaslayabilirsiniz. Büyükşehir Belediyesi cari harcamalar için değil yatırımlar için kredi kullandı. Bunların çoğu da raylı sistemler için alındı. Tramvay, metro, elektrikli otobüsle yüzde 30-50 arası tasarruf yapılıyor. Bu tasarrufla hem ana parayı hem borcu ödüyoruz" dedi.

"YOK SAYANLARI İZMİRİLİ YOK SAYAR"

İzmir Büyükşehir Belediyesinin finansman dengesini 13 yıldır en iyi kuran kurum olduğunu belirten Kocaoğlu, "Çok şükür hiçbir projemize başka hiçbir yerden bir kuruş destek almadık. Metrolarımızı kendimiz yapıyoruz. Çekerlerimizi kendimiz alıyoruz. Göbeğimizi kendimiz kesiyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yerelde kalkınma, kenti kalkındırma modeli sadece Türkiye'ye değil dünyaya örnek oldu. Tabii ki konuşacak, eleştireceksiniz. Çünkü siyaset yapıyorsunuz. Ama yok sayarak eleştirmek olmaz. Bu kadar hizmeti, çalışmayı başarıyı yok sayarsanız, bir gün de gelir yok sayanları birileri, yani İzmirli hemşerilerimiz yok sayar. Birbirimizi yok saymayalım" diye konuştu.

MÜRSELPAŞA, KORDON VE BASMANE OTELLERİNİN DÖRTTE BİRİ YOKTU

İzmir'in her sene tüm hızıyla ayakları yere basarak çevre yatırımları, sanayi, ulaşım yatırımlarıyla hızla büyüdüğünü belirten Başkan Kocaoğlu, turizmcilerin İstanbul'da otel doluluk oranları yüzde 35-40, İzmir'de ise yüzde 75-80 olduğunu ilettiklerini söyledi.  Kocaoğlu "Bunu Fuar İzmir sağlıyor. Büyükşehir Belediyesi tek başına her hafta fuar yaparsa, İzmir'deki oteller, lokantalar iş yapar, hizmet ve turizm sektörü diğer kentlerin iki katı doluluk oranı ile ciroyu yakalar. Sadece belediye hizmetleri ile yetinmiyoruz. Yeni bir yerel yönetim anlayışı, bakış felsefesi getirdik. 13 sene önce Etap, Efes Oteli kapalı Kordon, Mürselpaşa, Basmane'deki otellerin dörtte biri yoktu" dedi.

AK Parti Grubu'nun olumsuz oylarına karşın CHP ve MHP'lilerin oylarıyla Büyükşehir Kesin Hesap Raporu oyçokluğuyla kabul edildi.

ESHOT KESİN HESABI DA OYÇOKLUĞUYLA ONAYLANDI

AK Parti Grup Başkan Vekili Doğan, ESHOT bütçesinin de açık verdiğini söyledi. Bütçenin yüzde 90'ı sabit harcamalara gittiğini belirten Doğan, kesin hesap raporuna olumsuz oy kullanacaklarını söyledi. Başkan Aziz Kocaoğlu, parlamentonun belediyelerin üzerinden ulaşım yükünü alması gerektiğini belirtti. Ulaşımdan tüm büyükşehir belediyelerinin zarar ettiğini dile getiren Kocaoğlu, "İzmir Büyükşehir Belediyesi merkezi idareden aldığı payın beşte birini ulaşımı finanse etmek için harcıyor. Biz bu yükü hafifletmek için yatırımın büyük bölümünü raylı sisteme aktarmaya çalışıyoruz" dedi.

ESHOT kesin hesabı da oyçokluğuyla kabul edildi.

Utku BOLULU / İZMİR, (DHA)

FOTOĞRAF       

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!