Güncelleme Tarihi:
İZMİR Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, Başbakanlık Kamu Görevlileri Etik Kurulu tarafından Ankara'da düzenlenen “Yerel Yönetimlerde Etik Paneli"ndeki konuşmasında, "Bağış almam, müteahhite açılış yaptırmam. Bu koltuk dikenli fıçıdır. Belediye başkanlığı zırhı çıktıktan sonra o kentte aynı şekilde yaşayabiliyor ve aynı saygıyı, aynı sevgiyi görebiliyorsak, biz doğru iş yapmışız demektir" dedi.
25 Mayıs Etik Günü nedeniyle gerçekleştirilen panelde Kamu Görevlileri Etik Kurulu Başkanı Prof. Dr. Sedat Murat'ın açılış konuşmasının ardından “İzmir'in yerel yönetim anlayışında etik değerler" başlığıyla Büyükyehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu konuştu. Bir belediyenin ve başkanının etik bir yönetim anlayışı için öncelikle ayakları yere basan, doğru öncelik sıralamasına sahip, aklı ve bilimi rehber almış bir stratejik plan ile yola çıkması gerektiğini söyleyen Başkan Aziz Kocaoğlu, “Kaynakları doğru kullanmak için bunu yapmak zorundasınız. Etik, doğru dürüst bir çalışma oradan başlayabilir. Ama akşam düşünüp sabah bir projeye girişirseniz, hata hatayı, sözler sözleri takip edecek ve sonuçta doğru davranmamış olacaksınız" dedi.
Başkan Kocaoğlu şöyle devam etti:
“Bir belediye başkanının tek zırhı ve koruması adaletidir. Hemşehrilerinin tamamına adil davranıyor, ayrım yapmıyor ve hepsine aynı nazardan bakıyorsa, onu herkes korur. Kenti yönetmek için en önemli enstrüman ve güç, hemşehrilerinizle aranızdaki güvendir. Bunu sağlayamazsanız, ne yaparsanız yapın, o ilişkiyi sağlıklı yürütemezsiniz. Güvenilir bir belediye başkanı, reis ya da şehremini, ailesinden oturup kalkmasına kadar her şeyiyle örnek insan olmak zorundadır. Kurallara uyarak çalışmanız ve şeffaf olmanız gerekmekte. Kentsel dönüşümü de yerinde, adil ve yüzde yüz mutabakatla yapmalısınız. Çok zor, çok zaman alıyor ama başka çaresi yok."
BAĞIŞ ALMAM
Hizmet ve yatırımların gerçekleşmesi için asla bağış almadıklarının altını çizen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:
“Kimse başkanına 'seni seçelim, oradan şu bağışı al' diye oy vermez. Belediye başkanı, gelirini yasal çerçevede tahsil etmek ve doğru projeler yapmak zorundadır. Ben hiçbir ihalenin temel atma ve açılış seremonisini müteahhide yaptırmadım. Hiçbir kurumdan bağış almadım, almam. Bağış aldığım adama medyun olmam. Önce 'belediyeye verdim', sonra 'başkana verdim', dost sohbetinde de 'Aziz'e verdim, hallettim' diyecek. Sonra ayıkla pirinci taşını. Siz kendinizi ancak belli kırmızı çizgiler koyarak koruyabilirsiniz. Bu koltuk dikenli fıçıdır. Belediye başkanlığı zırhı çıktıktan sonra o kentte aynı şekilde yaşayabiliyor ve aynı saygıyı, aynı sevgiyi görebiliyorsak, biz doğru iş yapmışız demektir. Bunu unutmayın."
Belediye başkanlarının borç ödeme alışkanlığının olmamasına da değinen Aziz Kocaoğlu, “Biz Türkiye'nin en borçlu 3. belediyesiyken 2 katrilyona yakın borç ödedik ve itibar kazandık. Bugün AAA kredi notuna ulaştık. Uluslararası kuruluşlardan kolaylıkla ucuz ve uzun vadeli kredi bulabiliyoruz. Geri dönüşü olan, metro, tramvay, gemi alımı, banliyö gibi yatırımlarımızı kredi ile yapıyoruz. Diğerlerini öz kaynaklarımızla" dedi.
İZMİR (DHA)
foto