Güncelleme Tarihi:
İZMİR'de düzenlenen e-Ticaret Zirvesi'nde konuşan İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emre Kızılgüneşler, birkaç yıl öncesine kadar sanayi ve enerji firmalarının, dünyanın en büyük firmaları arasında yer alırken teknoloji firmalarının ön plana çıktığını söyleyerek "Apple, Google, Facebook gibi teknoloji ve e-ticaret firmaları çok daha fazla katma değer yaratıyor, dünyaya hükmediyorlar" dedi.
İzmir Ticaret Odası (İZTO) ve Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) iş birliğiyle e-Ticaret Zirvesi düzenlendi. e-Ticaret sektörünün gün geçtikçe büyüyen bir sektör olduğunu ifade eden İZTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emre Kızılgüneşler cirosu, ticaret sistemi içindeki payı ve müşteri sayılarının devamlı arttığına dikkat çekerek sektördeki başarı hikayelerini dinlemek ve üyelerin sorularına cevap bulmak için zirveyi düzenlediklerini belirtti. e-ticaret sektöründe dünyada faaliyet gösteren dev ticaret firmaları hakkında bilgi veren Kızılgüneşler, şöyle konuştu:
"Amazon’un piyasa değeri bugün 900 milyar dolara ulaşırken, 935 milyar dolarlık piyasa değerine sahip Apple ile arasındaki fark daha da azaldı. Bu piyasa değerleri bir çok ülkenin milli gelirinden daha büyük. Çok değil birkaç yıl önceye kadar sanayi ve enerji firmaları, dünyanın en büyük firmaları arasında yer alırdı. Artık en başta teknoloji firmaları var. Apple, Google, Facebook gibi teknoloji ve e-ticaret firmaları çok daha fazla katma değer yaratıyor, dünyaya hükmediyorlar. ETİD, Bilişim Sanayicileri Derneği ve Deloitte çalışmaları sayesinde hazırlanan e-ticaret verilerini sizlerle paylaşmak istiyorum. Ülkemizde de e-ticaret sektörü son yıllarda hızlı bir büyüme gösterdi. Türkiye’de 54 milyon internet kullanıcısı var. Bu kullanıcıların 6 milyon adedi online alışveriş yapıyor."
'e-TİCARET SİSTEMİ TAMAMEN KAYITLI BİR SİSTEM'
Online alışverişin en çok giyim ve spor malzemesi, ev eşyası, seyahat ve elektronik alışveriş amacıyla kullanıldığını dile getiren Kızılgüneşler, sipariş vermek kolaylığı, ürün çeşitliliği ve uygun fiyatlar nedeniyle e- ticaretin cazibesinin her geçen gün arttığını vurguladı. e-ticaret sisteminin en büyük probleminin güvensizlik olduğuna dikkat çeken Emre Kızılgüneşler, "Bugün hala bir çok tüketici internetten ürün almaya şüpheyle yaklaşıyor. Ürünleri yerinde görme alışkanlığı, ödemede güvenlik kaygıları ve ürünü teslim alma konusunda hala yaşanan sorunlar var. Ancak e-ticaret sistemi tamamen kayıtlı bir sistem. Devletin kayıtdışıyla mücadelesi konusunda da işine yarayacak ve vergi denetim mekanizmasını güçlendirecek bir sisteme sahip. Bir taraftan da e-ticaret siteleri müşteri memnuniyetini en iyi şekilde sağlamak zorundalar. Müşteri bilgilerinin üst düzey güvenlik sistemleriyle korunması gerekiyor. Siparişler en kısa sürede ulaştırılmalı. Hız ve kalite konusunda en iyiyi yakalamak zorundalar" diye konuştu.
'DİJİTAL DÖNÜŞÜM YOLCULUĞUNDA HIZLI ADIMLAR'
e-ticaret sektörünün gelişmesi ve dünya ortalamalarına göre daha fazla büyümeye devam etmesi için bilgi ekonomisine dayalı bir dönüşüm ve yönetim ağı oluşturulması gerektiğini savunan İZTO Başkan Yardımcısı Kızılgüneşler, şunları söyledi:
"Geleceğin teknolojilerini tartışmalıyız. Dijital ekonomiyle ilgili çalışmaları hızlandırmalıyız. 5G hem yüksek hız, hem de yüksek kapasite ile dijital dönüşümün ülkemizde gerçekleşmesi için en kritik adımlardan biri. Yeni Hükümetimizin bu teknolojiyle ülkemizi en kısa sürede buluşturmasını bekliyoruz. Geçen 10 yılda aplikasyon yazılımcıları 100 milyar doların üzerinde gelir elde etmiş. Bu tip yatırımları ülkemize çekmenin yollarını aramalıyız. Bu şekilde Türkiye, dijital dönüşüm yolculuğunda AB başta olmak üzere birçok ülkeden hızlı bir adım atabilir"
Emre Kızılgüneşler, e-ticaret yapan üye sayısını arttırarak e-ticaret firmalarının merkezlerini İzmir'e taşımalarına olanak sağlayabileceklerini belirtti. Son zamanlarda İzmir'in nitelikli göç aldığını ifade eden Kızılgüneşler, sadece tatil yapmak ve emekliliği yaşamak için değil, beyaz yakalılar ile üst düzey yöneticilerin de artık İzmir’i yoğun olarak tercih ettiğini ileri sürdü. TBMM Başkanı Binali Yıldırım’ın İzmir ile ilgili 35 projesi arasında yer alan 'Bilişim ve Ar-Ge Şehri, e-Ticaret Üssü ile Dijital Arşiv Kent projelerine İzmir olarak sahip çıkılması gerektiğini savunan Kızılgüneşler, "İzmir, nitelikli iş gücü, iklimi, yatırıma uygun yapısı, OSB’leri, serbest bölgeleri, ticaret siteleri, üniversiteleri, teknoparkları, limanları, vb. bir çok konuda bu projeler için çok uygun" dedi.
'PERAKENDENİN KARŞISINDA DEĞİLİZ'
Elektronik Ticaret İşletmeleri Derneği (ETİD) Yönetim Kurulu Başkanı Emre Ekmekçi, derneğin yaklaşık 10 yıldır tüketici, hükümet organları ve ticaret yapmak isteyen firmalar nezdinde Türkiye'de e-ticaretin büyümesi için kurulduğunu anlattı. Ekosistemin yüzde 90'ını temsil eden 50'nin üzerinde üye ile Türkiye'deki e ticaretin gelişimine yön verdiklerini anlatan Ekmekçi, şöyle konuştu:
"Sizin sadece satış yapmaya odaklanabilmeniz için öngörülebilir ve açık bir regülasyon ortamının temellerini atıyoruz. Teknik geliştirmeler hakkında seminerler, paneller, eğitimler düzenliyoruz. Gerektiğinde de yabancı kuruluşlarla iş birlikleri yapıyoruz. Amacımız dijital dönüşümün öncüsü olmak. e- ticaret denince perakendenin karşısında duran bir sektör algılanıyor. Ama perakendenin büyümesine öncülük eden, tüketicinin dijitalleşmesine bir söktörüz."
'HER SENE YÜZDE 30 BÜYÜYORUZ'
ETİD Genel Sekreteri Ömer Gürkan ise, ETİD olarak 2007 yılında 10 firmayla yola çıktıklarını, bugün ise 50’nin üstünde üyeye sahip olduklarını ifade ederek, “Dernek olarak Türkiye’de e-ticarete ilişkin hukuki altyapının oluşması yönünde çalışmalarda bulunuyoruz. 2008 yılıyla özel alışveriş sitelerinin gelmesi, fırsat sitelerinin oluşmasıyla sektör rakam olarak öne çıktı, hem de biz de daha fazla kitlelere ulaşabildik. Türkiye e-ticareti her sene büyüyor. 2017’ye geldiğimiz de hazırladığımız raporda ortalama yüzde 30-32 büyüyoruz. Bu büyüme bize yeterli mi? Değil. Rakamlar şimdi şimdi büyüme başladı. 42.2 miyar TL 2017 bilançosu e-ticaretin. Her sene yüzde 30 büyüyoruz. İnsanlar hem mobilden araştırıyor hem internetten araştırıyor. Her yerden müşteri ulaşmak istiyor. Önümüzde daha çok yolumuz var, bu büyümeler artarak devam edecek. Biz de bu büyümenin devam etmesi için dernek olarak var gücümüzle çalıyoruz. Hükümetimizin de e-ihracat hedefi çok yüksek, 350 milyar dolar hedefi var. Bu hedefi de inşallah sağlamış olacağız" dedi.
Nevra UÇKAÇ / İZMİR, (DHA)
FOTOĞRAF