Kira gelirinde son tarih 31 Mart

Güncelleme Tarihi:

Kira gelirinde son tarih 31 Mart
Oluşturulma Tarihi: Mart 13, 2022 17:04

SERBEST muhasebeci mali müşavir Emre Özerçen, kira geliri mükelleflerinin 01 Ocak – 31 Aralık 2021 hesap dönemine ait beyana tabi gayrimenkul sermaye iradı gelirleri için 31 Mart akşamına kadar beyannamelerini vermeleri gerektiğini hatırlattı. Gayrimenkul sermaye iradında gelirin elde edilmesinde “tahsilat esası” benimsendiği bilgisini veren Özerçen,bu esas uyarınca, kira gelirlerinin vergiye tabi olabilmesi için mutlaka nakden veya ayni olarak tahsil edilmiş olması gerektiğini dile getirdi.

Haberin Devamı

 


Tahsil esasının uygulanmadığı hallerin de bulunduğunu kaydeden Özerçen, şu bilgileri verdi:

İKİ EŞİT TAKSİT
“Gelecek yıllara ait olan kiralar peşin tahsil edilirse bu gelir tahsil edildiği tarihin değil de ilgili bulundukları yılın geliri sayılır. Şahısların, 2021 yılı için elde ettikleri kira gelirlerinde meskenlerde 7 bin lirası, işyerlerinde ise kira gelirinin brüt tutarı 53 bin TL’sine kadar olan kısmı için beyanname vermesine gerek bulunmuyor. Bir konuta birden fazla kişinin ortak olması halinde, her bir ortak için istisna ayrı ayrı uygulanır. Mal ve haklara hisseli olarak sahip olunması halinde, her ortağın sadece kendi hissesine karşılık gelen kira gelirlerini beyan etmesi gerekiyor. Bir kişinin birden fazla konuttan kira elde etmesi halinde istisna, her bir konut için ayrı ayrı değil, kira gelirleri toplamına bir defa uygulanır. 2021 yılında elde edilen kira gelirlerinin, 2022 yılı içerisinde Mart ve Temmuz aylarında iki eşit taksit olmak üzere; birinci taksit 31 Mart’ kadar, 2’nci taksit ise en son 1 Ağustos tarihine kadar ödenmesi gerekiyor.”

Haberin Devamı


ELEKTRONİK BEYANNAME İMKANI
EMRE Özerçen, şu bilgileri verdi:
“Beyana tabi geliri sadece gayrimenkul sermaye iradından ibaret olan mükellefler, istemeleri halinde vergi dairesinden alacakları kullanıcı kodu, parola ve şifreyi kullanmak suretiyle yıllık gelir vergisi beyannamelerini elektronik ortamda doğrudan kendileri gönderebilecekleri gibi elektronik beyanname gönderme aracılık yetkisi almış meslek mensubu aracılığıyla da elektronik ortamda gönderebileceklerdir. Kira gelirinin vergilendirilmesinde, elde edilen gelirin safi tutarı Gerçek Gider Yöntemi ve Götürü Gider Yöntemi olarak iki yöntemle tespit yapılır. Gerçek veya götürü gider yönteminin seçimi, taşınmaz malların tümü için yapılır. Bunlardan bir kısmı için gerçek gider, diğer kısmı için götürü gider yöntemi seçilemez. Götürü gider yöntemini seçen mükellefler, iki yıl geçmedikçe gerçek gider yöntemine dönemezler. Götürü gider yöntemini seçen mükellefler, hasılatlarından yüzde 15’ini götürü gider olarak gerçek giderlere karşılık olmak üzere indirebilirler. Hakları kiraya verenler, götürü gider yöntemini uygulayamazlar”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!