Kilonuz nefes almanızı neden mi zorlaştırıyor?

Güncelleme Tarihi:

Kilonuz nefes almanızı neden mi zorlaştırıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 2021 22:51

Obezitenin sıklığı gittikçe artan halk sağlığı sorunlarından biri haline geldiğini belirten göğüs hastalıkları uzmanı Dr. Şenay Çitim, bir çok organda fonksiyon bozukluğu yaratan bu hastalığın akciğerleri de olumsuz etkilediğini açıkladı.

Haberin Devamı

◊OBİZETİNİN öncelikle solunum fonksiyonlarını, egzersiz kapasitesini, akciğer gaz değişimini ve solunum kaslarının dayanıklılığını, gücünü değiştirerek, solunum sistemini etkilediğini belirten Ekol Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Şenay Çitim, son yıllarda obezite ve akciğer hastalıkları arasındaki ilişkinin daha da belirgin hale geldiğini söyledi. Çitim, “Obstrüktif uyku apne sendromu, obezite-hipoventilasyon sendromu, astım ve kan pıhtılaşma riskini artırarak oluşturduğu venöz tromboembolizm rahatsızlıkları obezitesi olan hastalarda daha fazla ve ağır seyredebilmektedir” dedi. Obezitenin akciğeri hem mekanik hem de metabolik olarak etkileyip nefes alıp vermemizi zorlaştırdığını belirten Uzm. Dr. Şenay Çitim, “Tahmin edildiği gibi mekanik etkisini, karın ve göğüs duvarında artan yağlanma nedeniyle yaratır. Obezitede artan yağ dokusunun oluşturduğu mekanik bası sonucu, göğüs kafesi ve diyaframın solunum esnasında hareketi kısıtlanır. Bu kısıtlanma ile akciğer kapasitesi düşer, solunum için harcanan çaba ve tüketilen oksijen miktarı artar” diye konuştu.

Haberin Devamı

HASTALIKLARI TETİKLİYOR

Son zamanlarda obezitenin metabolik etkilerinin sonucu oluşan akciğer hastalıklarına dikkat çeken Uzm. Dr. Şenay Çitim, şu bilgileri verdi: “Yağ dokudan yüksek metabolik etkileri olan adipokinler dediğimiz birçok metabolik düzenleyici maddeler üretilir. Bunlardan akciğer için en önemlileri leptin ve adiponektindir. Obezitesi olan kişilerde obeziteye bağlı astım, hava yollarında aşırı duyarlılık gelişir. Bu nedenle obezite, astım kontrolünü zorlaştıran, hastalık bulgularını şiddetlendiren bir durumdur. Obezite oluşturduğu mekanik ve inflamatuvar etkilerle aynı zamanda KOAH için de hastalık seyrini ağırlaştırmaktadır. Sonuç olarak, kilo kaybının obezite ile ilişkili solunum sistemi hastalıklarının tedavisinde etkili olduğu, bu açıdan bariatrik cerrahi veya diğer yöntemlerle kilo vermenin son yıllarda hastalıkları kontrol altına almada önem taşıdığı unutulmamalıdır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!