Güncelleme Tarihi:
OBEZİTENİN tüm dünyada yaygın olarak görülen önemli bir sağlık sorunu olduğunu belirten Özel İzmir Gazi Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Ufuk Engin, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünya genelinde 500 milyon obez insan bulunduğunu söyledi. Obezitenin başta kalp ve damar hastalıkları olmak üzere birçok hastalık için risk faktörü olduğunu hatırlatan Engin, obez bireylerin ortalama yaşam süresinin, obez olmayanlara göre daha düşük olduğunu da kaydetti.
ÖNCELİK DİYET VE EGZERSİZ
Diyet ve egzersiz gibi geleneksel yöntemlerle hastaların bir kısmının obeziteden kurtulabildiğini kaydeden Dr. Ufuk Engin, “Ancak hastaların önemli bir kısmında bu yöntemlerle başarı sağlanamamaktadır. Bu aşamada uygun görülen hastalarda obezite cerrahisi (mide küçültme ameliyatı) gündeme gelmektedir. Kilo vermek için cerrahi yöntemin risklerini göze almak istemeyen hastalar ise alternatif tıbbi çözümler aramaktadır” dedi.
YAN ETKİSİ OLDUKÇA DÜŞÜK
Cerrahi yöntemi istemeyen hastalar için mide botoksunun tercih edilebilecek bir yöntem olduğunu belirten Engin, şöyle devam etti: “Bu yöntemle midenin iç çeperine endoskopik yolla botulinum toksini enjekte edilir. Clostridium botulinum adlı bir bakterinin ürettiği bu toksin, mide hareketlerini azaltarak, ayrıca iştah hissini baskılayarak hastaların kilo vermesini sağlar. Yan etki oranı oldukça düşük, güvenilir bir yöntemdir. Kolay uygulanır. Diyet ve egzersizle desteklendiğinde hastanın azımsanmayacak oranda kilo vermesini sağlayabilir.”