KHK'larla ihraç edilenlerle dayanışma toplantısı

Güncelleme Tarihi:

KHKlarla ihraç edilenlerle dayanışma toplantısı
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2017 19:42

KHK'larla ihraç edilenlerle dayanışma toplantısı

Haberin Devamı

İZMİR'in Konak Belediyesi ev sahipliğinde, Sosyal Demokrat Belediyeler Birliği (SODEM) ve İzmir Düşünce Kuruluşu tarafından düzenlenen etkinlikte, OHAL kapsamında çıkartılan Kanun Hükmünde Kararnameler'le (KHK) mesleğinden ihraç edilen akademisyerler bir araya geldi.
Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi'nde düzenlenen etkinliğe, CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, SODEM Başkanı, aynı zamanda da Seferihisar Belediye Başkanı CHP'li Tunç Soyer, CHP'li Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve KHK'larla mesleğinden ihraç edilen akademisyenler katıldı. Üniversitelerin bazı bölümlerinin kapatıldığını belirten Başkan Pekdaş, "Türkiye bir başka girdaba girdi, uzun süre uluslararası sözleşmelerden bahsettik ama maalesef yargısız infazlarla üniversiteleri üniversite olmaktan çıkartıp akademisyenleri üniversitelerden uzaklaştırdık. Maalesef üniversiteler akademisyensiz kaldı bazı bölümler tamamen kapandı. Hiçbir karanlık sonsuza dek sürmez" diye konuştu.
SODEM Başkanı Soyer de, "Burası herkese tek tek teşekkür etmem gereken insanlarla dolu. Sayımıza bakmayın temsil kabiliyeti yüksek insanlar burada. 1968'lerden bu yana sol hareket ne kadar dayanışma içinde olduysa serpilmiştir, genişlemiştir, ne kadar çok ayrışmışsa da o kadar çok darbe ortamına zemin oluşmuştur. Mümkün olduğu kadar aramızdaki dayanışmayı güçlendirmeliyiz. KHK'larla ihraç edilen, akademisyenleri, memurları ve öğretmenleri dinleyeceğiz. Hayalini kurduğumuz bir demokrasi ya da siyaset akademisini bu arkadaşlarımızla kurabiliriz. Bugün onları dinleyip yaşadıkları sıkıntıları paylaşacağız" dedi.
İzmir Düşünce Topluluğu adına konuşan Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Engin Önen, "Yakın arkadaşlarımı uzaklaştırdılar. Ülkemiz zor günlerden geçiyor. Sadece ülkemiz değil kurumlarımız da zor günler geçiriyor. Hayatım boyunca üniversitenin bu kadar kötü olduğunu görmedim. İtibarını zedeleyecek gelişmelerin yaşandığını daha önce hiç görmedim. Her itiraz her muhalefet terör olarak değerlendirilemez. Türkiye'nin can yakıcı sorunları var demokrasilerde iktidarı desteklemek zorunda değiliz. İktidar kendisini eleştirenleri terörist olarak göremez. Bu süreçte bizler ve basın da gerekli direnci gösteremedi. Korku normal bir duygudur, çıkar ve menfaatte, ama denge tutturamıyoruz. Yeni bir vesayet sistemi kuruluyor" dedi.
ESKİDEN DAHA ÇOK DERS VERDİM
Ege Üniversitesi Psikoloji Bölümü öğretim üyesiyken KHK kapsamında ihraç edilen Melek Göregenli, "İhraç oldum, ama eskisinden daha çok ders verdim. Bu kent adeta bize kucak açtı. Herkese ayrı ayrı teşekkür ederim. Başarısız darbe girişiminden sonra pek çok KHK çıktı ve on binlerce insan işinden edildi. Hukuk hepimize lazım. Ben sosyalist bir insanım Fethullah Gülen cemaatini hoş görmem ya da desteklemem mümkün olamaz. Ama FETÖ gerekçesiyle işten atılan insanların somut delillerle yargılanması gerekiyor. O insanlardan bazıları intihar etti. Bizim üniversitemize kayyum atandı. Seçimle ilk üçe girenler atanmadı, çünkü hiç birine güvenmiyorlar. Güvendikleri dinci insanlar FEÜÖ'cü mü değil mi bilmedikleri için güvendikleri başka birilerini atadılar. Eğer biz belediyelere kayyum atandığında sesimizi çıkartsaydık belki bizim üniversitemize kayyum atanmazdı. Biz bu ülkede yaşıyoruz ve hiçbir yere gitmeyeceğiz" diye konuştu.
Tufan HAMARAT / İZMİR, (DHA)
FOTOĞRAF
 

 

 


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!