Güncelleme Tarihi:
İzmir Ticaret Borsası yeni meclis salonunda düzenlenen borsanın Ocak Ayı meclis toplantısına, Meclis Başkanı Barış Kocagöz, Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, borsa üyeleri katıldı. Toplantıda konuk olarak davet edilen Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım, Eximbank'ın çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Açılış konuşmasını yapan İzmir Ticaret Odası Meclis Başkanı Barış Kocagöz, döviz kurlarındaki yukarı yönlü hareketi hatırlatıp, Merkez Bankası'nın uygulamalarının yükselişi durdurur nitelikte hızlı bir etki yapmadığını bunun da uygulamalarını tartışmalı hale getirdiğini söyledi. Kredi derecelendirme kuruluşlarının değerlendirmeleri ile ilgili Başkan Kocagöz, "İçlerinden bazılarının sanki ülkemiz ekonomisini bir an evvel kaosa sürüklemeye meraklıymış gibi hareket etmeleri, biz iş dünyasının da gelişmeleri daha dikkatli izlememiz ve sakin bir karar mekanizmasıyla kararlarımızı vermemiz gerektiğini doğrular nitelikteydi. İş dünyası ve bireysel yatırımcıyı yatırıma sevk edebilirsek bu döviz krizinin üstesinden zarar görmeden ve hızla gelebiliriz" dedi.
"KARAMSARLIĞA KAPILMA LÜKSÜMÜZ YOK"
2017'nin beklenenden daha zor geçeceğini savunan İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, bunun kendisini şimdiden belli ettiğini söyledi. Tüm olumsuzluklara rağmen karamsarlığa kapılmamak gerektiğini kaydeden Başkan Kestelli, "Sınır ötesi harekattan reyting şirketlerinin not operasyonlarına, dövizdeki dalgalanmadan artan işsizliğe, ABD'nin yeni Başkanı Trump'ın zorlayıcı uygulamalarından referanduma kadar, baş etmemiz gereken pek çok meydan okuma var. Karamsarlığa kapılma lüksümüz yok. 2017 yılının, zorlukların giderek azalacağı ve nihayet yılın ikinci yarısından itibaren dengelerin yerine oturacağı bir yıl olacağına inanıyorum" diye konuştu.
"TÜRKİYE'NİN ŞAPKADAN TAVŞAN ÇIKARTMASINI BEKLEMEMELİ"
2017 yılının risklerini çok dikkatli adımlarla yönetmek gerektiğini, formlara ve fırsatlara odaklanmanın gerekliliğine vurgu yapan Başkan Kestelli, küresel ekonomiyle ilgili şunları söyledi;
"Son beş yıldır yüzde 3 civarında büyüyen dünya ekonomisinde düşük büyüme tuzağı riski devam ediyor. Küresel ticaret yavaşlamayı sürdürüyor. Yeni ABD Başkanı Donald Trump'ın taahhüt ettiği korumacı ticaret politikalarının seyri, Çin ekonomisindeki yavaşlama, Avrupa Birliği'nin geleceğine ilişkin belirsizlikler, petrol ve emtia fiyatlarındaki oynaklığı 2017 yılının küresel ekonominin önündeki en önemli risk olarak sıralamak mümkün. Böyle bir konjonktürde Türkiye'nin şapkadan tavşan çıkarmasını beklemek, çok akıllı bir öngörü olmaz. Makul olan, 2017 yılının risklerini çok dikkatli adımlarla yönetip, reformlara ve fırsatlara odaklanmaktır. Bu çerçevede, nisan ayında yapılması planlanan anayasa referandumunun ülkede enerjimizi emecek bir kutuplaşmaya dönüşmesine hiç kimse çanak tutmamalıdır."
"BORSANIN İŞLEM HACMİ ARTTI"
İzmir Ticaret Borsası'nın 2016 yılı işlem hacmiyle ilgili bilgiler de veren Kestelli, "İşlem hacmimiz 2015 yılına göre yüzde 2.2 oranında artarak 9 milyar 562 milyon liraya yükseldi. İşlem hacminde ilk beş sırayı bitkisel yağlar, çeşitli gıda maddeleri, pamuk, et ve yağlı tohumlar grupları aldı. Bu beş grubun toplam işlem hacmindeki pay yüzde 56 oldu. İşlem hacmindeki en yüksek artış ise yüzde 136 ile deniz ürünleri grubunda gerçekleşti" dedi.
YALNIZCA GEÇEN YIL 77.5 MİLYAR TL KREDİ
Toplantıya misafir olarak katılan Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım da, Eximbank faaliyetleriyle ilgili bilgiler verdi. Kredi Garanti Fonuyla tanıtım yapıp 250 milyarlık kefalet kaynağının kullanılabilmesi için ciddi çalışmalar yaptıklarını kaydeden Yıldırım, son zamanlarda yaşanan olumsuzluklara rağmen hükümetin önemli paketler açıkladığını ancak bunların bir kısmının gözden kaçtığını savundu. Yıldırım, şöyle konuştu:
"Son zamanlarda yaşanan olumsuzlukların içinde öyle çok şey yapıldı ki, bu bir film şeridi gibi izleniyor. İhracat, yatırım ve iş yapmada kolaylıklar yapmak için hükümet ardı ardına paketler açıkladı. Son 8 ayda ekonomik olarak yaşadığımız sorunların aşılabilmesi için yapılanları anlatmak uzun sürer. İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanımız da Eximbank'ta Yönetim Kurulu üyemiz oldu. Türkiye'de döviz kazandırıcı hizmet yapanları ve Türkiye'den mal alan firmaları finanse eden büyük bir yapıyız. Türk Eximbank olarak üretim aşamasından satış aşamasına kadar her aşamada desteğimiz var. Bu desteklerimizin kimisi kısa, kimisi de 12 yıla kadar uzuyor. Hem uluslararası hem de yurtiçi sigorta yapıyoruz. Biz Türkiye'deki ihracat kredilerinin yüzde 44'ünü veriyoruz. Kalanını 40'tan fazla banka veriyor. Eximbank, 2016'da yıl boyunca 77.5 milyar TL kredi verdi. Türk ihracatının yüzde 23'ünü finanse eder hale geldi. 2017 yılı içinde bu oranı 3 puan daha yukarıya taşımayı hedefledik. Kendi ihracat yapısı içinde ihracatçısını en fazla destekleyen Exim benzeri kuruluşlar arasında Türkiye Kore'den sonra 2'inci sırada. Türkiye'de döviz kazandırıcı 80-100 bin firma varsa biz şu an 7 bin 700 şirketle çalışıyoruz. Bu sayıyı daha da yukarıya taşımalıyız."
Konuşmaların ardından mecliste gündem maddeleri görüşüldü.