Kerem bebek sevinci

Güncelleme Tarihi:

Kerem bebek sevinci
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2016 09:40

Kerem bebek sevinci

Haberin Devamı

İZMİR (DHA) - İZMİR'de hamileliğinin 22'nci haftasında 'meningosel' tanısı koyulan bebeğini, engelli olacak diye aldırması önerilen Asiye Gürsoy (31) araştırıp başka doktorlara da danışınca kürtajdan kurtuldu, ikinci kez anne oldu. Gürsoy çifti minik oğulları Kerem'e kavuşmanın sevincini yaşarken, Prof. Dr. Serkan Güçlü, "Meningoselin iyi değerlendirilmesi gerekir. Bu tanıyla her gebelik sonlandırılmaz. Bebeğimiz sağlıklı doğdu, 2- 3 aylıkken bir ameliyat geçirecek ve sağlıkla büyüyecek" dedi.
İzmir'in Çeşme İlçesi'nde yaşayan, 7 yaşında Mehmet Akif adında bir oğulları olan ev  kadını Asiye Gürsoy ile lokantacı eşi Eyüp Sabri Gürsoy bir evlat sahibi daha olmayı istedi. Ancak çiftin ikinci çocuk heyecanı, Asiye Gürsoy'un hamileliğinin 22'nci haftasında gölgelendi. Anne Gürsoy'a, karnındaki bebeğin sağlık sorunları olduğu, doğması halinde engelli olacağı söylendi. Spina Bifida (nöral tüp defekti) hastalığının hafif tipi olan 'Meningosel' tanısı koyulan bebeğini aldırması istenen anne Gürsoy, bu öneriyi kabullenmek istemedi. Araştırıp başka hekimlerin kapısını çaldı. Bu hastalık nedeniyle bebeğini kaybetme riskiyle karşı karşıya kalan anne Gürsoy, İzmir Kent hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Serkan Güçlü'ye başvurdu.
BEBEKLERÄ° SAÄžLIKLI DOÄžDU
Prof. Dr. Güçlü'nün gebeliğin sonlandırılmasına gerek olmadığını, bebeğin doğduktan sonra geçireceği bir operasyonla sağlığına kavuşacağını öğrenen Gürsoy çifti adeta bayram etti. Müjdeli haberden sonra rahat bir gebelik geçiren Asiye Gürsoy, geçen 25 Nisan'da İzmir Kent Hastanesi'nde sezaryenle nur topu gibi bir erkek bebek dünyaya getirdi. Bebeklerine Kerem adını veren çift büyük mutluluk yaşarken, Prof. Dr. Serkan Güçlü, bu hastalık tanısıyla her gebeliğin sonlandırılmaması gerektiğini söyledi ve şöyle konuştu:
"Çift bize gebeliğin 5'inci ayında geldi. Bebeğe Meningosel tanısı koyulup gebeliğin sonlandırılması önerilmiş. Meningosel ya da diğer adıyla nöral tüp defekti; bebeğin omurga kanalındaki kemiklerin kapanmasındaki bir bozukluk. Bu genelde ilk 6- 7 haftada oluyor. Özellikle folik asit eksikliği sorumlu tutuluyor. O nedenle gebe kalmadan önce iki ay önceden anne adaylarına folik asit takviyesi yapılmalı. Bizim bebekte yaptığımız değerlendirmelerde kemiklerdeki açıklığın sinir dokularını etkilemediği ve bebeğin kafasında büyümeye neden olmadığı anlaşıldı. Gebeliğin devam kararı alındı. Bebek sağlıklı, 3 kilo 320 gram ağırlığında, 50 santimetre boyunda dünyaya geldi. Beyindeki kese sağlam olarak duruyor. Omurgadaki kemik açıklığını beyin cerrahları bebek 2- 3 aylık olunca kapatacak ve bebek sağlığına kavuşacak inşallah. Anne karnında bebeklere bu tanı koyulduğunda gebeliğin sonlandırılması isteniyor. Beyin gelişim bozukluğu, nörolojik problemler, yürüme problemleri, tekerlekli sandalyeye mahkum olabiliyor bazı bebekler, ortopedik problemler olabiliyor. Bu tür ağır handikaplar bazen olabileceği için anne babalar uğraşamayacaklarını düşünerek sonlandırıyorlar. Ama her meningosel nörol defekti öyle çok ağır gibi kabul edip, hemen orada bir açıklık var diye gebeliği sonlandırmak doğru değil."
'DÃœNYAM BAÅžIMA YIKILMIÅžTI'
Anne Asiye Gürsoy da, bebeği doğduğu taktirde engelli olacağının söylendiği anları hiç hatırlamak istemediğini vurgulayarak, "Çocuğumun engelli doğacağı söylendiğinde dünyam başıma yıkıldı. Kabullenmek de bebeği aldırmak da hiç kolay değildi. İyi ki o an yanlış karar vermemişiz. Şimdi çok mutluyum" dedi.
Baba Eyüp Sabri Gürsoy ise,"Birkaç hekim ile görüşerek karar vermek istedik. Önemli olan teÅŸhisin derecesi, tıp çok ilerledi, erken teÅŸhis çok önemli. Çok iyi hekimlerimiz var. AraÅŸtırılması gerektiÄŸini düşünüyoruz. Doktorumuza da çok teÅŸekkür ediyoruz."Â
FOTOÄžRAFLI
 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!