Güncelleme Tarihi:
KEPÇE KULAK NEDİR?
Kepçe kulak deformitesinin kulaklarda sık rastlanan şekil bozukluklarından biri olduğunu ifade eden Doç. Dr. Ender Şahin, “Kepçe kulak, kulakların olması gerektiğinden biraz daha açık şekilde durması haline denir. Kepçe kulak probleminde kulakların açık durmasıyla birlikte kulak kıvrımları az gelişmiş ya da hiç gelişmemiş olabilir. Bu durumda kulak kepçesi bir kaşığın iç yüzü gibi daha düz bir görünüm alır. Kepçe kulak probleminin hamilelik sırasında bebeğin anne karnındaki duruş ya da bebeklik çağındaki yatış pozisyonuyla ilgisi yoktur. Bebeklik döneminde kepçe kulak düzeltme için başın etrafından kulakları sargı ile yatırmaya çalışmanın kepçe kulak estetiği üzerine hiçbir yararı yoktur” diye konuştu. NASIL TEDAVİ EDİLİR? Kepçe kulak tedavisi için uygulanan tek yöntemin, kulak kıvrımları yoksa, kıvrımları oluşturarak kulağa olması gerektiği şekilde geriye doğru yatırıcı girişim uygulamak olduğunu kaydeden Şahin, şu bilgileri verdi: “Kepçe kulak için en uygun tedavi yaşı, okul çağı öncesi 5-6 yaşlardır. Çocuk okula başlamadan kepçe kulak tedavisi yapılmalıdır. Aksi takdirde çocuğun kulaklarının şekli arkadaşları arasında konuşma, dalga geçme ve alay konusu olur. Kendisiyle dalga geçilen, alay edilen bir çocukta aşağılık kompleksiyle beraber buna eşlik eden ruhsal sorunlar da ortaya çıkar. Her anne babanın gözünde kendi çocuğu en güzel, en kusursuz çocuktur. Her anne baba, çocuklarını koşulsuz bir şekilde sevdiğinden, çocuğun kusuru da olsa onu görmezden gelir. Anne babalar çocuklarında kepçe kulak tedavisi konusunda gereklilik hissetmez, arayış içine girmez. Bu nedenle çoğu kişinin kepçe kulak tedavisi bu yaşta yapılmamış, daha ileri yaşlara kalmıştır. Ancak kepçe kulak tedavisi her yaşta yapılabilir.”
İPLE KEPÇE KULAK ESTETİĞİ
Kepçe kulak düzeltme için uygulanan yöntemlerden birinin, ameliyat sayılmayacak kadar küçük bir girişim olan iple kepçe kulak estetiği yöntemi olduğunu kaydeden Şahin, şunları söyledi: “İple yapılan kepçe kulak estetiği sırasında kulakların arka yüzü uyuşturulur, deri altından geçirilen ipler ile kulak arkaya doğru çektirilerek sabitlenir. Kıkırdak şekillendirmeyle birlikte yapıldığı takdirde yüz güldürücü sonuçlar alınabilir. Kulak kıvrımları zayıf olan kişilerde kıvrımları oluşturmak üzere kıkırdağın şekillenmesi gerektiğinden çeşitli kombinasyonlar yapılabilir. Hastanın bu operasyona uygunluğu doktor muayenesinden sonra belirlenir.”
AMELİYAT SEÇENEKLERİ
KEPÇE kulak ameliyatının hastanın yaşına bakılarak genel ya da lokal anestezi altında yapılabildiğini belirten Doç. Dr. Ender Şahin, erişkin yaşta olanların sadece kulağı uyuşturularak lokal anesteziyle ameliyat edilebildiğini söyledi. Çocukların ise ürkek ve hırçın davranabileceklerinden dolayı cerrahın rahat çalışabilmesi için genel anestezi altında ameliyat edildiğini söyleyen Şahin, şöyle devam etti: “Kepçe kulak ameliyatı, her bir kulak için yaklaşık 30-40 dakikadan toplam 1-1.5 saat sürer. Ameliyatın ardından kulaklarınızda 3 gün kalacak bandaj sarılır. Ağrı hissedebilirsiniz, ancak rahatsız edecek kadar şiddetli olmayacaktır. İlk birkaç gün kullanacağınız ağrı kesici ilaç iyileşme dönemini rahat geçirmenizi sağlar. Ameliyattan 3 gün sonra kontrole geleceksiniz. Bandajın açıldığı gün banyo yapmaya başlayabilirsiniz. Ameliyat yerini kendi kendine eriyen gizli dikişlerle kapatacağımız için ayrıca dikiş aldırma sıkıntısı yaşamayacaksınız. Ameliyat olduktan sonra ilk 3 ay kulaklarınızı darbelerden ve öne doğru katlanma hareketinden sakınmalısınız. Kepçe kulak operasyonu sonrası ilk 3 ay içinde olabilecek ters bir hareket, iç dikişlerin atmasına neden olarak kulağın eski haline dönmesine yol açar. Bu durum sağlık açısından tehlikeli değildir, ama ameliyatı tekrardan yapmak gerekir. Kepçe kulak ameliyatı, sadece kulağın dış görünüşünü düzeltmekle kalmaz, psikolojik durumunuzu da düzeltir.