Güncelleme Tarihi:
Kepçe kulak ameliyatı hakkında bilgi veren Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Onur Gündoğan, “Kulaklarımız başın yanında belli bir açıda durmalıdır. Bu açının normalden fazla olduğu durumlarda yapılması önerilen işleme kepçe kulak ameliyatı denir. Kulak kepçesi, üst kısımda doğuştan katlanma olmaması ya da çanak kıkırdağının iri olması nedeniyle baştan dışa doğru açık bir görünüm sergileyebilir. Bu iki durum çoğunlukla birlikte görülerek hastada estetik kaygıya yol açar. Ameliyatla amaç, kulakların görünürlüğünü azaltmaktır, ancak tamamen başa yapışık bir hale getirilmez. Kafadan yaklaşık 15-18 mm'lik bir mesafe bırakmak, doğal bir görünüm için idealdir” dedi.
AMELİYAT SÜRECİ
Ameliyatın süresinin kişinin durumuna ve isteklerine göre değişiklik gösterebildiğini belirten Gündoğan, “Küçük bir düzeltme gerektiğinde lokal anestezi ile işlem yapılabilir, ancak geniş çaplı müdahalelerde genel anesteziyi tercih ediyoruz. Özellikle çocuk hastalarda ameliyat uyumu zor olduğundan genel anestezi daha avantajlıdır. Ameliyat genellikle 1-1,5 saat sürer. Ameliyatta kalıcı dikişlerle kıkırdaklar şekillendirilir. Kesiler ise kulak arkasında olduğundan görünmez. Kepçe kulak ameliyatında kalıcılık yüzde 80-90 civarındadır, ancak nadiren de olsa kıkırdak hafızasına bağlı olarak kulaklar yeniden açılabilir ve revizyon işlemi gerekebilir. Ağrılı bir süreç değildir ve hastalar 1 hafta içinde normal yaşantılarına dönebilir” diye konuştu.
AMELİYAT SONRASI
Ameliyat sonrası süreç hakkında bilgi veren Gündoğan, şunları söyledi: “Ameliyat sonrası kulağın üzerinde 3-4 gün kalacak bir sargı uygulanır, ardından sporcu bandajına geçilir. Bu bandajın 1 ay boyunca kulağı sabitlemek adına kullanılması önerilir. İlk 10 gün banyo yapılmaması ve iyileşme süreci boyunca kulağın travmadan korunması gerekir. Ayrıca yatış pozisyonunda kulağın katlanmaması da oldukça önemlidir. Hasta 1 hafta içerisinde normal yaşantısına dönebilir, tam iyileşme ise yaklaşık 6 ay kadar sürmektedir.”
AKRAN ZORBALIĞI
Kepçe kulak ameliyatının, akran zorbalığına karşı önemine vurgu yapan Gündoğan, “İlkokul çağında bu tür zorbalıklar çok yaygındır. Kulak, 6 yaşından sonra büyümede büyük bir değişiklik göstermez, bu nedenle ameliyatı ilkokul öncesi yapmak çocuk açısından da daha avantajlıdır” şeklinde konuştu.