Güncelleme Tarihi:
EGE Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde bir yıldır hizmet veren Berna Türek Kemoterapi Merkezi'nde önceden hemşirelerin elde hazırladığı ve kanserojen maddeye maruz kaldıkları kemoterapi ilaçlarını, robotlar hazırlıyor.
Kanser konusunda farkındalık yaratmak amacıyla 1-7 Nisan Kanserle Savaş Haftası'nda kanserle mücadelenin önemi bir kez daha vurgulanıyor. Ege Üniversitesi çatısı altında Kanserle Savaş Uygulama ve Araştırma Merkezi, Tülay Aktaş Onkoloji Hastanesi’nin yanı sıra 2017 yılından itibaren Berna Türek Kemoterapi Merkezi de hastalara hizmet veriyor. Türek Ailesi tarafından kanser hastalığı nedeniyle hayatını kaybeden Berna Türek adına kurulan ve EÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalına bağlı olarak hizmet veren merkezde kemoterapi hazırlama robotları ile ilaçlar yüzde yüz steril ortamda hazırlanıyor. Merkezde, robotik kemoterapi hazırlama ünitesinde hazırlanan ilaçlar ile ayaktan tedavi gören ve yatan hastalara hizmet veriliyor. İlaçların modern laboratuvarda ve robotlar yardımıyla hazırlanması ile sağlık personelinin maruz kalabileceği yan etkiler de en aza indiriliyor. Tıbbi Onkoloji Ana Bilimdalı Başkanı Prof. Dr. Rüçhan Uslu, kemoterapi ilaçlarını önceden elde hazırlayan hemşirelerin kanserojen maddeye maruz kaldıklarını belirterek, "İlaçların taşınması hastalara uygulanması sırasında da iş güvenliği ve çalışan güvenliği açısından bir takım olumsuzluklar ile karşılaşabiliyorduk. Şimdi ise merkezi bir ünitede bu işlemlerin yapılıyor olması biz doktorlar açısından da çok büyük kolaylıklar sağlıyor. Hazırlanan ilaçların güvenliğinden ve uygulama şeklinden emin olarak hareket edebiliyoruz" dedi.
AYNI ANDA 80 HASTAYA HİZMET VERİLİYOR
Berna Türek Kemoterapi Merkezi'nde aynı anda 80 hastanın hizmet alabileceği uygulama ünitesi bulunuyor. Robotik kemoterapi hazırlama ünitesinde ise İç Hastalıkları Anabilim Dalı'na bağlı Tıbbi Onkoloji, Hematoloji, Nefroloji, Romatoloji ve İmmünoloji bilim dallarında, Radyasyon Onkolojisi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Genel Cerrahi, Kadın Hastalıkları ve Doğum ve Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon anabilim dallarında ayaktan ve yatarak kemoterapi tedavisi gören hastaların ilaçları hazırlanıyor. Günlük ortalama kan ve kan ürünleri transfüzyonu, kemoterapi dışı ilaç uygulamaları yapan küçük müdahale ünitesi de bulunan merkezde 6 tane de özel oda bulunuyor.
İZMİR, (DHA)
FOTOĞRAF