Güncelleme Tarihi:
DÜNYANIN en büyük açık hava çarşılarından olan tarihi Kemeraltı Çarşısı'na ismini veren Agora Antik Kenti içinde bulunan kemerlere iskeleler kuruldu, restorasyon çalışması başladı.
Tarihi çarşıya adını verdiği belirtilen kemer 2010 yılında bölgede bulunan yapıların yıkılmasıyla ortaya çıktı. Agora Ören Yeri Kazı Heyeti Başkanı Yrd. Doç. Akın Ersoy, kemerin ortaya çıktığı dönemde yaptığı açıklamada, bölgeyle ilgili sözlü kültürde yer alan Kemeraltı isminin, Agora Antik Kenti'nde bulunan Roma Hamamı içerisindeki kemerlerden geldiğinin aksini ifade eden herhangi bir belge veya kanıt bulunmadığını açıkladı. Tarihi Kemeraltı Çarşısı'na adını veren kemerlerin, İzmir'in iki önemli sokağı olan Havra ve Dikilitaş sokaklarının kesiştiği noktada yer aldığını belirtti. Dikilitaş sokağının, İzmir'in Türk mahallesini, liman mahallesine bağlayan en önemli sokak akslarından bir tanesi olduğunu kaydetti. Roma Hamamının da bu iki sokağın bitiştiği noktada bulunduğunu dile getirdi. İki büyük kemeri hala ayakta olan hamam yapısından yola çıkarak bölgenin Kemeraltı olarak adlandırıldığını düşündüklerini vurgulayan Akın, 'Kemeraltı' isminin de 16. yüzyıldan itibaren kullanılmaya başlandığını söyledi.
Bir süre önce Akademi Kitabevi'nde düzenlenen konferansta başlayan restorasyon çalışmasıyla ilgili bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Ersoy, "Yaptığımız kazılarda ortaya çıkardığımız Roma Hamamı üzerinde yapılmış bir bina vardı. Binanın temelleri üzerinde olduğu için kemer zarar gördü. Kemer ortaya çıktıktan sonra hava şartlarından dolayı da bozulmalar oldu. Bu yüzden bir restorasyon çalışması başlattık. Bu restorasyonda yerli ve yabancı taş uzmanları çalışmalara katılacak" dedi.
Mustafa OĞUZ / İZMİR, (DHA)
FOTOĞRAF