Güncelleme Tarihi:
Türkiye’de 63 ülkeden 284 futbolcunun forma giydiğini söyleyen Zorlu, “Bu oyuncuların piyasa değeri yaklaşık 447 milyon Euro. Yani 2 trilyon 728 milyar lira. Kadrosundaki yabancı oyuncuların değeri 61.6 milyon Euro olan Fenerbahçe düşme potasında” dedi.
Yabancılarının değeri 73 milyon Euro olan Galatasaray ve 63.2 milyon Euro olan Beşiktaş’ın ligdeki durumuna dikkat çeken Zorlu, yabancı oyuncuya bunların yarısı kadar ödeyen Başakşehir’i şampiyon ilan etti. Türkiye’de neredeyse sakatlık yaşamadan sezonu kapatan yabancı oyuncu olmadığına dikkat çeken Zorlu, popülist tavırlar ve hesapsız harcamaların hem kulüpleri batırdığına hem de milli takımın önünü kapattığına vurgu yaptı.
Deneyimli futbol adamı Kemal Zorlu, dört büyüklerin büyük sancı yaşadığı Süper Lig’de sezonun ilk yarısını değerlendirirken, çarpıcı açıklamalarda bulundu. Türkiye Futbol Federasyonu’nda amatör ve profesyonel kurul başkanlıklarıyla, asbaşkanlık görevinde bulunan ve 22 yıldır Spor Bakanlığı Merkez Danışma Kurulu üyesi olan Zorlu, şu anda ilk devreyi lider Başakşehir’in 6 puan gerisinde bitiren G.Saray ve Trabzonspor, zirvenin 9 puan gerisinde kalan Beşiktaş ile devre arasına düşme hattında giren Fenerbahçe’nin hesapsız yabancı harcamaları yüzünden borç batağında çırpındığını söyledi. Bu sezon Başakşehir’in şampiyon olacağını iddia eden Zorlu, “Futbolda şampiyonu ve ligde kalanı artık mali durum belirliyor” ifadesi kullandı.
GELECEK BEŞ YIL TEMLİKLİ
Son değerlendirmelere göre G.Saray’ın 3.5, F.Bahçe’nin 2.8, Beşiktaş’ın 2.1, Trabzonspor’un ise 1.1 milyar lira borcu olduğu bilgisi veren Zorlu, dört büyüklerin borçları yüzünden gelecek beş yıldaki tribün, loca, yayın ve Spor Toto gelirlerinin temlik altında olduğunun altını çizdi. Dört büyüklerin borç rakamının son 6 yılda yüzde 360 arttığına vurgu yapan Zorlu, bunun altında altyapıyı unutarak, yabancılara hak etmedikleri büyük rakamların ödenmesinin yattığını söyledi. Başakşehir kulübünün bugün borçsuz ve denk bütçeyle hedefe gittiğini de vurgulayan Zorlu, “İşte mali durumun önemi” diye konuştu.
TRİLYONLAR ÖDENİYOR
Türkiye Süper Ligi’nde bugün 63 ülkeden 284 yabancı oyuncunun forma giydiğini söyleyen Zorlu, bu oyuncuların piyasa değerinin 447.9 milyon Euro, yani 2 trilyon 728 milyar lira olduğunu ifade etti. Türk Futbolu’na değer katacak kaliteli yabancılara kesinlikle karşı olmadığının altını çizen ancak kulüplerimizin bugün fiyatı 50 bin Euro olan sıradan yabancılara bile forma verdiğini belirten Zorlu, “Bu durum kulüpleri borç batağına sürüklerken, milli takımın da önünü kapatıyor” dedi.
BAŞAKŞEHİR VE MALATYA DERS OLUR
Bu sezon G.Saray’ın kadrosundaki 12 yabancının 73 milyon Euro, F.Bahçe’nin 14 yabancısının 61.6 milyon Euro, Beşiktaş’ın 12 yabancısının 63.2 milyon Euro, Trabzonspor’da da 12 yabancının 18.6 milyon piyasa değerine sahip olduğu bilgisini ekleyen Zorlu, “Dört büyükler hüsrana uğrarken, 13 yabancısının değeri 34.4 milyon Euro olan Başakşehir uzak ara lider durumda. Yabancıları 14.1 milyon Euro eden Yeni Malatyaspor üçüncü, yabancı oyuncularının piyasa değeri 16.6 milyon Euro olan Kasımpaşa dördüncü sırada. Bu tablodan bazı dersler çıkarmak gerek” diye konuştu. Zorlu Türkiye’de neredeyse sezonu sakatlanmadan kapatan yabancı oyuncu olmadığına da değinerek, farklı bir konuya daha dikkat çekti.
ŞAMPİYON OLUR, SERMAYE GELİR
Deneyimli futbol adamı, bu sezon Başakşehir’in şampiyonluk yaşayacağını iddia ederken, bu kulübün gelecek sezon el değiştirerek, ülkemize yabancı sermaye adına önemli bir girdi sağlayabileceğini söyledi, şöyle devam etti: “Bana göre Başakşehir ikinci yarıda arayı daha da açarak şampiyon olacak. Futbola büyük yatırımlar yapan Arap sermayesinin, önümüzdeki sezon Başakşehir ile ilgileneceğini de düşünüyorum. Bu da ülkemiz ekonomisine önemli bir yabancı sermaye girdisi sağlar.”
ALTINORDU MODELİ ORTADA
TFF eski asbaşkanı Kemal Zorlu, Beşiktaş’ın Dorukhan Toköz, Güven Yalçın ve kaleci Utku Yuvakuran’a, Galatasaray’ın Mustafa Kapı’ya, Trabzonspor’un Abdülkadir Ömür, Hüseyin Türkmen, Abdülkadir Parmak ve kaleci Uğurcan Çakır’a gösterdiği güveni, tüm kulüplerin genç oyunculara göstermesi gerektiğini ve bu örneklerin çok daha fazla olması gerektiğini vurguladı. Türkiye’nin önünde güzel bir altyapı organizasyonu kuran Altınordu örneğinin de olduğunu hatırlatan Zorlu, “Cengiz Ünder, Çağlar Söyüncü ve Barış Alıcı gibi gençleri Türk Futbolu’na kazandıran Altınordu modelini örnek alan kulüpler ayakta kalır. Bu model, yabancılara hesapsız para harcamanın önünü keseceği gibi, milli takımımızın da önünü açacaktır” diye konuştu.