Güncelleme Tarihi:
TÜRK Kızılayı, İzmir’de 10 kez kan bağışında bulunarak bronz madalya almaya hak kazanan bağışçıları için tören düzenledi. İsmet İnönü Kültür Merkezi’ndeki törende 350 kan bağışçısı madalyalarını aldı. Törende konuşan İzmir Kan Bağışı Merkezi Müdürü Dr. Burak Yurdakul, Kızılay’ın 2005 yılından sonra kan bağışını tek elden yönetmeye başladığını söyledi.
Türk Kızılayı Ege Bölge Kan Merkezi, Kültürpark’taki İsmet İnönü Kültür Merkezi’nde düzenlediği törenle 10 kez kan bağışında bulunan bağışçılarına bronz madalya verdi. Törene İzmir Kan Bağışı Merkezi Müdürü Dr. Burak Yurdakul ve yaklaşık 350 bağışçı katıldı. Törenin açılış konuşmasını yapan Yurdakul, önceki yıllarda altın, gümüş ve bronz madalya kazananların 400’ü geçmediğini belirterek, “Eskiden törenlerimiz küçük olurdu. Bu yıl gördük ki sadece bronz madalya almaya hak kazanan bağışçılarımız 2 bin 600 kişiye yaklaşmış. Bu gurur verici bir tablo" dedi. Kızılay’ın 17 Ağustos 1999 tarihinde meydana gelen Gölcük Depremi’nde önemli bir dönemece girdiğini belirten Yurdakul, “Eskiden kan ihtiyacımız olduğunda 3-4 yakınımızı götürür ihtiyacımızı karşılardık. Bazı durumlarda kan simsarlarına gidilirdi ya da Basmane’deki kahvehanelerde kan satanlara başvurulurdu. Ancak sağlıklı bir kayıt alınmadığı için bu insanlar bir gün bir hastanede diğer gün başka bir hastanede bağış yapabiliyordu. 1999 depreminden sonra Kızılay, ya tarihin tozlu yapraklarına karışacaktı ya da iyi hizmet verecekti. Biz ikincisini seçtik. 2005 yılında Sağlık Bakanlığı bize bir görev verdi. Hastaların ihtiyacı olan yıllık 2-2,5 milyon ünite kanı Kızılay bağışçılardan temin edecek laboratuvar tetkikini yapacak ve tek elden hastalara ulaştıracaktı. İzmir’de 31, Ege Bölgesi'nde 65, Türkiye genelinde ise 300 kan merkeziyle kan topluyoruz. Her yıl İzmir’de 140 bin, Ege Bölgesi’nde 350 bin ve Türkiye 2 milyon 150 bin kan ünite kan bağışı toplamaya başladık. Bugün Ege Bölgesi’nde 134 hastaneden 132 hastanenin ihtiyacını Kızılay karşılamaya başladı" dedi.
İzmir’de sadece Ege Üniversitesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi’nin tıp fakültesi hastanelerindeki kan ihtiyacının ise yüzde 50’sini karşılar durumda olduklarını belirten Yurdakul, “Eğer yıllık kan bağışımızı 40-45 bin ünite daha artırabilirsek bu ihtiyacı da tamamen karşılamış olacağız. Kan bağışına gelirken yanınızda birer yakınımızı daha getirirsek bu ihtiyacı da karşılayabiliriz" diye konuştu. Kök hücre konusunda da çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Yurdakul, eskiden ilik nakli için yurtdışındaki kaynakları kullandıklarını ancak çeşitli sorunlarla karşılaştıklarını belirterek, şöyle dedi:
“2014 yılının ikinci yarısından itibaren kök hücre bankasını da hizmete geçirdik. Türkiye’de 250 bin Ege bölgesinde 35 bin örnek topladık. Yüzde 80’i çocuk ve bebek hasta olan 450 hasta nakil oldu. Ayrıca özellikle lösemili çocuklarda kullandığımız aferaz tromboz almıyorduk. Artık ilimizin yüzde 70 ihtiyacını Kızılayımız karşılıyor" dedi.
Yurdakul’un konuşmasının ardından 350 bağışçıya Bronz madalyaları takdim edildi.
Timur TARLIĞ / İZMİR, (DHA)
FOTOĞRAF