Kalp ritmine sıcak uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Kalp ritmine sıcak uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2017 09:02

Kalp ritmine sıcak uyarısı

Haberin Devamı

KARDİYOLOG Doç. Dr. Cevad Şeküri sıcak havaların kalp ritmini bozabileceğini söyledi. Aşırı sıcakların kalbi daha çok çalıştırdığını belirten Doç. Dr. Şeküri, "Sıcaklık artışı ve artan nem oranı, sıvı ve mineral kaybına sebep olabiliyor. Korunmak için yeterli miktarda sıvı tüketmek hayati önem taşıyor" dedi.

Gün geçtikçe değişen iklim koşullarının, her yazın daha da zorlayıcı geçmesine neden olduğunu belirten İzmir Kent Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Cevad Şeküri sıcağın kalp üzerine olumsuz etkilerine dikkat çekti. Sadece kalp hastalarının değil herkesin sıcağın yol açağı sağlık sorunlarına karşı önlem alması gerektiğini kaydeden Doç. Dr. Şeküri,  şöyle konuştu:

"Aşırı sıcaklar, nem oranın çok yüksek seviyelere çıkması vücutta sıvı ve mineral kaybına neden oluyor. Bu durum beraberinde ritim bozuklukları, inme/beyin felci veya kalp yetmezliğini getiriyor. Bilindiği gibi aşırı sıcaklar kalbimizin daha çok çalışmasına yol açıyor. Bunun ana nedeni ise vücuttaki sıvı kaybı. Bu kadar çok çalışan kalbimizde, son günlerde sıklığı artan atriyal fibrilasyon - yani kalpteki kulakçıkların dağınık, kaotik ve etkisiz kasılması- dediğimiz durum görülebilir. Ayrıca atriyal fibrilasyonun, inmenin ve kalp yetmezliğinin de önemli bir sebebi. Bu ritim bozukluğu zemininde kalp boşluğundaki kan dolaşımı durağanlaşmakta ve pıhtı oluşturabilmekte olup sigara kullanımı bu durumu hızlandırmaktadır. Bu hastalıklardan korunmak için yeterli miktarda sıvı tüketmek hayati önem taşıyor. Dışarı çıkarken yanımızda mutlaka su bulundurmalıyız. Sıcak havalarda yeterli miktarda sıvı tüketsek bile kalbimiz daha çok çalışıyor ve bu, yine, atriyal fibrilasyona sebep olabiliyor. Aşırı sıcak günlerde ve günün en sıcak saatlerinde dışarı çıkmak ve sıcakta ağır fiziksel faaliyetlerde bulunmak riskli. Sıcaklardan kaçınarak kalbimizin yükünü hafifletmemiz çok önemli. "

"AŞIRI KAHVE VE ALKOL TÜKETİMİNE DİKKAT"

Aşırı sıcaklarda kahve ve alkol tüketiminin de vücutta sıvı kaybını artıran faktörlerden olduğunu ifade eden Doç. Dr. Şeküri, uyarılarını şöyle sürdürdü:

"Kafein ve alkol vücudumuzdan idrarla atılan sıvı miktarını arttırdıkları için gereğinden fazla sıvı kaybına sebep oluyor. Ayrıca kahvedeki etken madde olan kafein, kalbi uyararak ritim bozukluklarına sebep olabilirken; alkol de damarları genişleterek ve kan basıncını düşürerek kalp üzerindeki yükü artırabiliyor. Kalp hastalarının aşırı sıcaklarda tek başlarına dışarı çıkmaması da uzmanlar olarak şiddetle önerdiğimiz bir şeydir. Göğüs ağrısı, çarpıntı, bulantı, kusma, baygınlık, bayılma veya nefes darlığı gibi bir durumla karşılaşıldığında hemen tıbbi yardıma başvurulması şart."

İZMİR, (DHA)

FOTOĞRAF

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!