Güncelleme Tarihi:
BATIGÖZ Sağlık Grubu Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Uğur Ünal, diğer göz ameliyatlarına kıyasla vitrektominin komplike bir cerrahi operasyon olduğunu belirtti. Op. Dr. Uğur Ünsal, “Vitrektomi gözün arkasında sinir lifi tabakalarındaki patolojik durumları iyi hale getirmek için uygulanan bir ameliyat. Gözün sinir ağı tabakasının ayrılmasında, şeker hastalarında görülen göziçi kanamalarında, göz yaralanmalarında oluşan göz içi kanamalarında, göziçi enfeksiyonlarında, göz içi yabancı cisim çıkarılmasında ve katarakt cerrahisi komplikasyonlarında bu ameliyata acil gereksinim duyuluyor” dedi.
KONFOR ETKİLİ OLUYOR
Tedaviye geç kalınması halinde ciddi görme kayıplarıyla karşı karşıya kalınabileceğini bildiren Op. Dr. Uğur Ünsal, tedaviye geç başlanması durumunda zaman içinde görme kaybı yaşanmasının, hatta gözün küçülüp sönmesinin kaçınılmaz olabileceğine dikkat çekti. Vitrektominin her cerrahi gibi bazı komplikasyonlarının da olabileceğini söyleyen Op. Dr. Uğur Ünsal, “Vitrektomi çok spesifik bir ameliyat. Ameliyat sonrası komplikasyon gelişmemesi cerrahi ekibin tecrübesi ve kalitesine bağlı. Ameliyatı gerçekleştiren cerrahın ve ekibin tecrübesi hastanın ameliyattan sonraki konforunu ve ameliyatın başarı oranını büyük oranda etkiler” diye konuştu.
HASTAYA GÖRE DEĞİŞİYOR
Op. Dr. Uğur Ünsal, ameliyat sonrası iyileşme sürecinin hastaya göre farklılık gösterebileceğinin altını çizerek, şu bilgileri paylaştı: “Ameliyat sonrası süreç her hasta için değişiyor. Gerekli olduğu durumlarda göz içi silikon veya gaz tampon uygulanması yapabiliyoruz. İyileşme sürecinde gözü dış etkenlerden korumak için ortalama 1 gün boyunca koruyucu bandaj ve enfeksiyon riskine karşı koruyucu damla kullanımı öneriyoruz. Bu ve bunun gibi çeşitli önlemlerle hastaların ameliyat sonrası iyileşme, günlük hayata dönüş sürecini hızlandırmayı hedefliyoruz.”