Kağıt turnalar, barış için Çeşme'den Japonya'ya uçacak

Güncelleme Tarihi:

Kağıt turnalar, barış için Çeşmeden Japonyaya uçacak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 12, 2018 13:01

Kağıt turnalar, barış için Çeşme'den Japonya'ya uçacak

Haberin Devamı

İZMİR'in Çeşme ilçesinde, Çağdaş Yaşamını Destekleme Derneği (ÇYDD) Çeşme Şubesi tarafından 'Barışa Uçan Turnalar' adı altında düzenlen etkinlik kapsamında kağıt katlama sanatı kullanılarak yapılacak turnaların, 'Çocuklar ölmesin' mesajı ile Japonya'ya gönderileceği bildirildi.

Etkinlikle ilgili bilgi veren ÇYDD Çeşme Şubesi Başkanı Hamide Bal, "Lösemiden ölen Sadako'nun anısına, atom bombalarına, nükleer silah ve savaşlara hayır demek için kağıt turna kuşları yapacağız. 'Barışa uçan turnalar' adını verdiğimiz etkinliği, 16 ve 17 Haziran günlerinde, saat 12.00'de, derneğimizde gerçekleştireceğiz. Herkesi davet ettiğimiz bu etkinlikte yapılacak olan kağıt turna kuşlarını, 'Çocuklar Ölmesin' mesajımızı da ekleyerek Japonya'ya göndereceğiz" dedi.

KAĞITTAN TURNALARIN HİKAYESİ

7 Ocak 1943 doğumlu bir Japon olan Sasaki Sadako, henüz 2.5 yaşındayken ABD'nin Hiroşima'ya attığı atom bombasının etkisine maruz kaldı. 1954 yılına kadar sağlıklı bir çocuk olarak büyüdü, ancak bu yılda okulda koşu yaparken ani bir kriz geçirdi. Yapılan muayenede, atom ışımasına maruz kalan insanlarda görülen türden lösemiye yakalandığı anlaşıldı. Hastaneye yatırıldıktan sonra Sadako'nun bir kız arkadaşı ona eski bir Japon efsanesinden söz etti. Bu efsaneye göre 1000 tane origami turnası yapan bir kimse, tanrılardan bir dilek dileme hakkına sahip oluyordu. Bunun üzerine Sadako origami turnaları yapmaya başladı ve daha ilk ayda 1000 origami turnasını tamamladı. Tanrılardan sağlığını kazanmayı diledikten sonra, hastanede kaldığı 14 aylık zaman zarfında kağıtları katlayarak turna yapmaya devam etti. 25 Ekim 1955'te hayatını kaybetti.

Yaşamına dair çok sayıda kitap yazılan Sasaki Sadako'nun bugün Hiroşima'da neredeyse bütün çocuklar kim olduğunu biliyor. Sadako'nun öyküsünün dünya çapında hızla yaygınlaşması, origami turnaların uluslararası barış hareketinin ve atom savaşına karşı direnişin simgesine dönüşmesini de sağladı. 6 Ağustos 1990'da, ABD'nin Washington eyaletinde bulunan Seattle şehirindeki Barış Parkı'na Sadako Sasaki'nin gerçek boyutlarda, elinde bir origami turnası bulunan bronz bir heykeli dikildi.

Güneş ATAGÖZ / ÇEŞME (İzmir), (DHA)

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!