Güncelleme Tarihi:
2016 yılında kadınların yüzde 23,9'unun obez, yüzde 30,1'inin ise obez öncesi olduğu görüldü. Erkeklerin ise yüzde 15,2'si obez sayılırken yüzde 38,6'sı obez öncesinde yer aldığı gözlendi.
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nazan Turhan, yiyeceklerin vücudun işlevini doğrudan etkilediğini, doğru veya yanlış seçimlerin enerji, güç, vücut ağırlığı gibi sağlıkla ilgili durumları etkilediğini söyledi. Sağlıklı yaşam için fast-food restoran, alışveriş merkezi, hatta okul kafeteryasında iyi seçimler yapmanın düşünülenden daha kolay olduğunu aktaran Prof. Dr. Turhan, “Çoğu kafeterya ve fast-food yerleri ızgara tavuk ya da salata gibi sağlıklı ve lezzetli seçenekler sunuyor. Ancak büyük porsiyon, soslar veya peynir gibi yüksek yağ içerikli eklentilere dikkat edilmeli. Dışarıda yemek yerken dengeli seçim, porsiyon boyutu, içecek seçimi sağlık açısından önemli. Balık, tavuk, nohut, fasulye gibi yağsız protein içeriğine sahip yemekler, meyveler, sebzeler ve tahıllardan oluşan sağlıklı ve dengeli bir öğün seçilmeli. Marul ve domates ile kepekli ekmek arasında hazırlanan hindili bir sandviç, cheeseburger'den çok daha iyi bir seçimdir" dedi.
"SAĞLIKLI BESLENME İÇİN AİLE ÖRNEKTİR"
Asitli içecek, meyve nektarı, enerji içecekleri gibi vücudun ihtiyaç duymadığı boş kalorili içeceklerden uzak durulması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Turhan, ara öğünlerde ise abur cubur yerine taze sıkılmış meyve suyu, meyveli süt, ballı yoğurt, sandviç, ceviz, badem ve fındık gibi kuruyemişlerin tüketilmesini önerdi. Prof. Dr. Turhan, “Çocuklarımıza da beslenme eğitimi verilmeli, hangi besinleri neden yemesi gerektiği açıklanmalı. Aileler bu konularda hemfikir olmalı ve istikrarlı davranmalı. Çocuğunuzu düzenli spor yapmaya teşvik etmek, bunun çocuğunuzda bir yaşam şekli haline gelmesini sağlamak ona verebileceğiniz en büyük hediye. Ancak unutmayın ki çocuklar çoğunlukla anne ve babalarını örnek alırlar. Bu nedenle hem siz spor yapın, hem de onun yapmasına olanak hazırlayın" diye konuştu.