Güncelleme Tarihi:
İZMİR’in Konak ilçesinde hayata geçirilen AB projesi ile çoğunluğu Roman olan 170 kadın, ‘Gelecek Eğitimde, Eğitim Konak’ta’ adlı projeye katılarak hasta-yaşlı refakatçiliği ve düz dikiş makineciliği üzerine eğitim alıp, mezun oldu.
Konak Belediyesi bünyesinde yer alan Konak Sosyal ve Kültürel Etkinlikler Vakfı (KON-SEV) ile Roman Kültürü Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'nin birlikte yürüttüğü ‘Gelecek Eğitimde, Eğitim Konak’ta’ adlı Avrupa Birliği (AB) projesine kadınlar için mezuniyet töreni düzenlendi. Eşrefpaşa Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi’nde düzenlenen törene Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Özcan Purçu, Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, İŞKUR İzmir İl Müdürü Cemil Altun, Konak Halk Eğitim Müdür Vekili Alper Demir ile belediye meclis üyeleri, muhtarlar, kursiyerler ve aileleri katıldı. Konak Belediyesi’nin geçtiğimiz yıl 1. Kadriye Mahallesi'nde hizmete açtığı Rehberlik ve Danışma Merkezi’nde verilen Hasta-Yaşlı Refakatçi ile Düz Dikiş Makineci kurslarını başarıyla tamamlayan kursiyerler düzenlenen törende sertifikalarını aldı.
"HER ŞEY YÜREKTE YATIYOR"
Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş ‘Gelecek Eğitimde Eğitim Konak’ta’ projesinin yarattığı dönüşüme vurgu yaptığı konuşmasında projenin tamamlandığını ancak merkezdeki çalışmaların kalıcı hale geldiğini dile getirdi. Pekdaş, "Her şey yürekte yatıyor. Yüreğin samimiyetini ve sıcaklığını aktardığınız zaman halledemeyeceğiniz şey yok. Biz de bu yüreklerin samimiyetini ve sıcaklığını ortaya çıkartmak ve birlikte yüreklerimizin atması için çalışıyoruz. Biz bu sıcak duygularla çocuklarımızı ve birbirimizi sarıp sarmalarsak Türkiye yaşanabilir bir Türkiye olur" dedi.
KADINLAR GÜÇLÜ OLURSA ÜLKE GÜÇLÜ OLUR
"Bir ülkenin kadınları güçlü değilse, o ülke güçlü değildir" diyerek sözlerine başlayan CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu da, Türkiye’de kadınlara verilen hakların Avrupa’dan çok geride olduğunu söyledi. Kadınların üretime katılımının önemine vurgu yapan Purçu, "Türkiye olarak giderek tüketen bir toplum olduk. Son 15-20 yılda üretmiyor, tüketiyoruz. Konak Belediyesi’nin bu projesi kadınların üretime katıldığı bir proje ve çok güzel çalışmalar yapılmış. Konak Belediye Başkanımız Sema Pekdaş başta olmak üzere projeye emek verenleri yürekten kutluyorum" diye konuştu.
EMEKLERİ ÜRETİME DÖNÜŞTÜ
İzmir’in merkez ilçesi Konak’ın dezavantajlı bölgelerde yaşayan ve çoğunluğu Roman olan kadınların istihdam edilerek işgücüne katılımını hedefleyen projenin eğitimleri Konak Belediyesi’nin 1. Kadriye Mahallesi'ndeki Rehberlik ve Danışma Merkezi ile Zeytinlik Mahallesi’nde faaliyete geçirdiği Semt Merkezi’nde verildi. Her iki merkezde açılan ‘Hasta-Yaşlı Refakatçiliği’ kursuna 18-55 yaş aralığında toplam 51 kadın katılırken, Düz Dikiş Makineci kursunda ise toplam 121 kursiyer yer aldı. Kadınlar dikiş eğitimi sonunda edindikleri bilgiler ışığında ürettikleri ürünleri Konak Belediyesi’nin Hatay Kapalı Pazar Yeri’nde satışa sunma imkanı da buldu.
OKUMA-YAZMA DA ÖĞRENDİLER
Öte yandan mesleki eğitim kurslarının yanı sıra kadınlara okuma-yazma eğitimi de verildi. Bu kursa 43 kadın katılırken, 30 kişi sınavlarda başarı elde ederek sertifika aldı. İkinci kademeye devam eden 13 kursiyerden 12’si ise sınavları geçerek ilkokul diplomasının sahibi oldu. Ayrıca kurslara gelen kadınların mahallelerinde çocuklarını bırakacakları bir kreş olmaması nedeniyle eğitimlerin verildiği merkezlerde çocuklar için keyifli atölye çalışmaları da düzenlendi. Merkezlerin bir odası çocuklar için ayrıldı ve 4-8 yaş arası çocuklara Bizim Çocuklar proje ekibi eşlik etti. Çocuklar hem oyunlar oynadı hem de çevreye, doğaya duyarlı olmayı öğrendi. Mesleki eğitimin yanı sıra iki merkezde yaklaşık 200 kadına, haftada iki gün spor yapma imkanı da sunuldu. Kadınlar, uzman eğitmenler eşliğinde spor yaparak hem zihinleri hem de vücutlarını zinde tuttu.
İZMİR, (DHA)
FOTOĞRAFLI