Güncelleme Tarihi:
KADIN Emeğini Değerlendirme Vakfı'nın 4 ay önce İzmir'de açtığı 'Nahıl' isimli dükkandan alışveriş yapanlar, dar gelirli kadınların güçlenme çabalarına destek oluyor.
Türkiye'de dezavantajlı kadınların iş sahibi olmaları için 33 yıl önce İstanbul'da kurulan Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı, Mardin'den sonra 3'üncü satış şubesini İzmir'de açtı. Tarihi Kemeraltı Çarşısı'ndaki Nahıl isimli dükkanda satılan banyo ve mutfak takımları ile oyuncak, çanta, yastık ve ayna gibi ev ürünleri, kadınların özgüvenini arttırarak gelir elde etmelerini sağlıyor. Hepsi birebir doğal malzemelerden hazırlanan ürünlerin el emeği göz nuru olduğunu dile getiren Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı gönüllüsü Filiz Gürgan, satışını yaptıkları ürünlerde plastik ve naylon kullanımına izin vermediklerini söyledi. Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı'nın kadınlara uzun vadeli ve düşük faizli mikro krediler verdiğini belirten Gürgan, "Vakıf olarak kooperatif kurmak isteyen kadınlara yol gösteriyoruz. Nahıl'da da kooperatiflerde yapılan ürünler satılıyor. Pamuk, saten, yün ve ipek malzeme kullanılarak hazırlanan ürünlerin geliri kadınlar için yapılacak projelere ayrılıyor. Kadınlar ürünlerini bireysel olarak da bırakıyor. Satılınca parası onlara ödeniyor. Böylece onlara pazar imkanı sağlıyor ve destek oluyoruz" dedi.
Özel şirketlere kurumsal hediyelikler hazırladıklarını anlatan Filiz Gürgan, 8 Mart Kadınlar Günü, yılbaşı ve Anneler Günü için özel siparişler aldıklarını ifade etti. Kooperatiflere tasarım konusunda destek verdiklerini de ifade eden Gürgan şöyle konuştu:
"20'si Ege Bölgesi'nde olmak üzere Türkiye'de 60 kadın kooperatifi var. Bir kısmı gıda, bir kısmı tekstil üzerine üretim yapıyor. Kooperatiflere en iyi ve ucuz malzemeleri nereden temin edebileceklerini gösteriyoruz. Mardin'de sabun atölyesi kuruldu. Orası iklim bakımından sabunun tuz ilave edilmeden kuruduğu bir iklime sahip. Sağlık Bakanlığı sertifikalı sabunlar üretiyorlar. İzmir'de de pekmez üretiminin yaygın olduğu kooperatiflerimiz var. Kadının emek vererek hazırladıkları ürünlerin hepsi çok değerli. Dar gelirli kadınlar hem üretiyor hem kazanıyor."
Nevra UÇKAÇ / İZMİR, (DHA)
FOTOĞRAFLI