IHA
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2016 13:27
BBKSM, “KORKU VE ÇARESİZLİĞİN YADSINMASI: TILSIMLI GÖMLEKLER” BAŞLIKLI SERGİYİ BUCALI SANATSEVERLERLE BULUŞTURDU
Şiddet gören kadınlara destek amacıyla; Türklerde İslamiyet öncesinde kişiyi hastalıktan, düşmanlardan, gelecek tehlikelerden koruduğuna ve hastalara şifa verdiğine inanılan “tılsımlı gömlekler”den esinlenerek üretilen gömlekler, Buca Belediyesi Kültür ve Sanat Merkezi’nde (BBKSM) sergilenmeye başladı.
BBKSM, “Korku ve Çaresizliğin Yadsınması: Tılsımlı Gömlekler” başlıklı sergiyi Bucalı sanatseverlerle buluşturdu. İzmir Ekonomi Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Moda ve Tekstil Tasarım Bölüm Başkanı Prof. Dr. Elvan Özkavruk Adanır ile Öğretim Görevlisi Jovita Sakalauskaite Kurnaz tarafından kurallara uygun olarak üretilen Tılsımlı Gömlekler Sergisi’nin açılışını Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina ile serginin mimarları İEÜ Moda ve Tekstil Tasarım Bölüm Başkanı Prof. Dr. Elvan Özkavruk Adanır ile Öğretim Görevlisi JovitaSakalauskaite Kurnaz birlikte yaptı. Piriştina, “İyi ki sizin gibi duyarlı, bu ülkenin yaşayan kadınını ve onların mağduriyetini düşünen ve onlar için bir şeyler üreten insanlar var. Bu binalar sizlerindir, üniversitenindir, gençlerindir, eğitim gönüllülerinindir. Kadına şiddete karşı mücadelenizde her zaman yanınızda olacağız” dedi. Sergi, 29 Ocak 2016 tarihine kadar açık kalacak.
21 GÖMLEK, 21 HİKAYE
Tılsımlı Gömlekler’in çeşitli illerden 65 kadının verdiği gömleklerden kesilen parçaların birleştirilmesiyle oluşturulduğuna değinen Prof. Dr. Adanır şunları söyledi: “Sergimiz 21 gömlekten oluşuyor. Gömleklerin en büyüğünde projeye destek veren tüm kadınların isimleri yer alıyor. Diğer 20 gömleğin her birinin ayrı hikayesi var. Sadece Türkiye’de değil dünyanın her ülkesinde çocuk tacizi, fiziksel ve cinsel şiddet kadınların çoğunun karşılaştığı bir problem. Biz bu probleme dikkat çekmek istedik. Biz şu soruyu soruyoruz; 21’inci yüzyılda kadınların kendilerini koruyabilmeleri için gerçekten tılsımlı gömleklere mi ihtiyaçları var?”
Serginin açılışının ardından Başkan Piriştina, İEÜ Moda ve Tekstil Tasarım Bölüm Başkanı Prof. Dr. Elvan Özkavruk Adanır ile Öğretim Görevlisi Jovita Sakalauskaite Kurnaz ile birlikte sergiyi gezdi. Piriştina, Prof. Dr. Adanır ile Öğretim Görevlisi Kurnaz’dan gömleklerinin hikayelerini dinledi. İlginç yapım aşamaları ve amacıyla dikkat çeken eserler sergi ziyaretçileri tarafından çok beğenildi. Sergi, 29 Ocak 2016 tarihine kadar açık kalacak.