Güncelleme Tarihi:
İZMİR ve Plovdiv (Filibe) baroları kadına yönelik şiddet ve çocuk istismarıyla mücadele için İzmir’de buluştu. İlki kasım ayında Selanik Barosu ev sahipliğinde Selanik’te yapılan toplantının üçüncüsü ise Mart 2018’de Plovdiv’de (Filibe) yapılacak.
İzmir Barosu Resim Grubu’nun kadın ve çocuk hakları temalı eserlerinden oluşan bir serginin de açılışının yapıldığı etkinliğe Ankara Barosu Başkanı Av. Hakan Canduran ve çeşitli sivil toplum örgütlerinin yönetici ve üyeleri de katıldı. Etkinliğin açılış konuşmasını yapan İzmir Barosu Başkanı Av. Aydın Özcan göreve geldikleri günden itibaren İzmir Barosu’nun uluslararası bir baro olması için çalıştıklarını ve bu bağlamda ilk olarak Plovdiv Barosu’yla kardeş baro protokolü imzaladıklarını, akabinde de Selanik Barosu ile yakın ilişkiler kurduklarını ifade ederek, "Bugün baktığımızda ne kadar doğru bir yolda olduğumuzu görüyoruz" dedi. Av. Aydın Özcan, programa Selanik Barosu’nun da katılacağını bununla birlikte Yunanistan’da avukatlar tarafından yapılan bazı işlerin noterlere verilmesinden dolayı bütün baroların eylem kararı alması sebebiyle katılamadığını ifade ederek "Ne yazık ki avukatlık mesleği tüm dünyada iktidarlar tarafından ötekileştirilmek istenmektedir" dedi. Selanik ve Plovdiv baroları ile özellikle kadın ve çocuk hakları alanındaki yürütülen ortak çalışmaların artarak devam edeceğini, bunun yanı sıra Avrupa’daki diğer barolarla da işbirlikleri geliştirmek için çalışmalar yapıldığını ifade eden Av. Aydın Özcan "Avrupa’daki diğer barolarla deneyimlerimizi karşılıklı birbirimize aktarıp iyi sonuçlar alabiliriz" dedi.
İzmir Barosu’nun ülkenin üçüncü büyük barosu olmasına karşın özellikle kadın hakları ve çocuk hakları alanında Türkiye’de ayrı bir yere sahip olduğunu sözlerine ekleyen Baro Başkanı Av. Aydın Özcan, Türkiye’nin neresinde kadın hakları, çocuk hakları konusunda bir ihlal yaşanırsa bu davalara müdahil olduklarını ve sonuna kadar takip ederek emsal kararlar aldıklarını söyledi.
Ankara Barosu Başkanı Av. Hakan Canduran ise kadın hakları alanında Ankara Barosu’nun çalışmalarından bahsederek, yürüttükleri Gelincik projesini anlattı. Ankara Barosu bünyesinde bir kadın hakları merkezi olmasına karşın şiddet gören kadınlara ivedilikle yardımcı olabilmek amacıyla bu projeyi başlattıklarını ifade eden Av. Hakan Canduran şunları söyledi:
"Şiddet gören kadını koruma altına almak gerçekten Türkiye’de zor. Yasalar uygun ama uygulamalar iyi değil. Biz bunu biraz daha yola sokmak için bu projeyi başlattık ve Gelincik adını koyduk. Bugün Ankara Barosu dışında da bazı barolar gelincik benzeri yapılanmalar içine giriyor. Ankara Barosu olarak bu konuda her zaman sizinle birlikte olacağız."
Plovdiv (Filibe) Barosu adına konuşan Av. Georgi Dimitrov Bozkhov, İzmir’de çok sıcak karşılandıklarını ve bundan çok mutlu olduklarını söylerken, yine Plovdiv (Filibe) Barosu adına konuşan Av. Sheny Mehmet Benesh ise İzmir Barosu’nu yaptığı çalışmalardan dolayı kutlayarak, yürüttükleri çalışmalar konusunda Avrupa’da destekleyeceklerini dile getirdi.
Etkinlikte İzmir Barosu Çocuk Hakları Merkezi üyesi Av. Bedriye Kurtuluş Türk merkezin çalışmalarını anlattı. Çocuk ihmal ve istismarıyla mücadeleyle ilgili hukuki süreçleri anlatan Bedriye Kurtuluş Türk, toplum olarak duyarlı olunması gerektiğini dile getirdi.
Kadın Hakları Merkezi’nde çalışan Av. Uluğ İlve Yücesoy ise merkeze ilişkin istatistiki verileri paylaştığı sunumunda, Merkez’de çalışan 410 gönüllü avukatla şiddeti önleme, şiddetten koruma, nafaka konularında başvuruculara hukuki destek sağladıklarını, aynı zamanda kadına yönelik şiddet ve kadın cinayeti davalarını yakından takip ettiklerini söyledi.
İZMİR, (DHA)
FOTOĞRAFLI