Güncelleme Tarihi:
Utku BOLULU/ İZMİR, (DHA) - TÜRKİYE Kadın Girişimcileri Derneği (KAGİDER) ve Garanti Bankası'nın birlikte düzenlediği 'Kadın Girişimci İş Buluşmaları' ilk toplantısı İzmir'de yapıldı. Kadın girişimcilere yeni pazarlara açılma çağrısı yapan Ekonomi Bakan Yardımcısı Fatih Metin, "Atacağınız her adımda yanınızdayız. Siz arkanıza bakmayın yürüyün. Biz önünüzü açarız. Sorun yaşadığınıza inandığınız yerde yanınızdayız" dedi.
Kadın girişimcileri yeni pazarlarla tanıştırmayı ve onlara yeni iş olanakları sağlamak amacıyla KAGİDER ve Garanti Bankası, Kadın Girişmci İş Buluşması gerçekleştirdi. İzmir'deki Swissotel Büyük Efes'te yapılan toplantının açılışında Ekonomi Bakan Yardımcısı Fatih Metin, Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Cemal Onaran, KAGİDER Yönetim Kurulu Başkanı Sanem Oktar konuşma yaptı. Kadın girişimciler daha sonra hızlandırılmış iş bağlantıları, e-ticaret, dijital pazarlama, dış ticarette ödeme yöntemleri konusunda bilgilendirildi. Kurulan stantlarda firma temsilcileriyle buluşmalar gerçekleştirildi.
Ekonomi Bakan Yardımcısı Fatih Metin, ilki İzmir'de yapılan Kadın Girişimciler İş Buluşması'ndaki sinerjinin tüm Türkiye'ye yayılacağına inandığını söyledi. Ekonomi ve siyasetin yönlendirilmesinde kadın gücünün katkısı önemli olduğunu belirten Metin, "Kadının iş gücüne, ekonomiye, siyasete, sosyal ortama katılım gösterdiği her yerde toplumsal refah da artıyor. Sürdürülebilir kalkınmada kadın işgücünün önemi büyük. Kadın iş gücünde çalışkanlık, özveri, kanaatkarlık, küçük birikimlerle büyük işler yapılması özellikleri var. Erkekler gibi tamahkar değil, kanaatkarlar. Kadın işgücünde cesaret de sebat ve sabır bulunuyor. Türkiye'deki kadın işgücünün profili bu. Dünyada da bu. Türkiye'de biraz daha fedakar. Sözünün kadını olmak çok önemli. Sözünün eri demiyorum. Kadın iş gücünün dönüşümünün sözünün gereğini yapan şekilde olduğunu görüyoruz. Örneğin, kadın işverenlerin ödemelerinin gerek devlete gerek piyasaya dönüşü çok daha yüksek orandadır" dedi.
KADIN GİRİŞİMCİ ORANI ARTIYOR
Mustafa Kemal Atatürk'ün, "Toplumun ileri gitmesi için kadın ve erkeğin beraberce yürümesi lazım" sözü olduğunu belirten Metin, erkek egemen iş dünyasında kadın girişimci oranı ne kadar yükseltilirse Atatürk'ün koyduğu hedeflere o kadan yakınlaşılacağını söyledi. Her alanda erkekleri ikiye katlayacak oranda büyüyen kadın iş gücü olduğunu belirten Metin, "Hükümet olarak da kadınların başarısı için çalışıyoruz. Ekonominin, sosyal yapının ve siyaset alanınında kadınları daha aktif rol oynamaları için önlerini açıyoruz. Sivil toplum örgütleri ve özel sektörle stratejik planlar yapıyoruz. Kadın istihdam oranı son 3-5 yılda iki kat büyüdü. Kadın girişimci oranı da her geçen gün artmaktadır. Biz kadın girişmcilerin birbirlerini tanımaları ve iş yapmalarını sağlayacak buluşmaları destekliyoruz. Kadın girişimciler büyümek için yeni pazarlara açılmalı. Yeni pazarlara açılmak için atacağınız her adımda yanınızdayız. Siz arkanıza bakmayın yürüyün. Biz önünüzü açarız. Sorun yaşadığınıza inandığınız yerde yanınızdayız. Yeni iş fırsatları için de güzel projeler üzerinde çalışıoyruz. Uluslararası buluşmaları arttıracağız" dedi.
EVLİLİK VE ÇOCUK KADIN İÇİN ÖDEMLİ DÖNÜM NOKTASI
KAGİDER Başkanı Sanem Oktar, 2007 yılından beri kadın girişimcilere yönelik toplantılar yaptıklarını, birbirleriyle tanışmaları, işbirliğinde bulunmaları ve iş yapmalarını sağlamak için çalıştıklarını sölyedi. Kadın Girişimci İş Buluşmaları'nı Ege Bölgesi'nden İzmir'den başlatma kararı aldıklarını belirten Oktar, kadınların iş gücüne katılım oranının yüzde 27.5, bunun yüzde 8'nin kayıdışı olduğunu belirtti. Kadının iş hayatına katılmasına eğitimi önemli bir faktör olduğunu belirten Oktar, "Eğitim yükseldikçe iş gücüne katılım artıyor. İstihama katılınca da iş bitmiyor. Evlilik ve çocuk kadın için önemli dönüm noktasıdır. Ulaşılabilir, yaygın çocuk bakın hizmetleri kadının istihdamda kalması için önemli bir etken" dedi.
TÜRKİYE'DE 111 BİN KADIN GİRİŞİMCİ VAR
Kadının daha fazla çalışması, girişimçi olmasıyla ekonominin yüzde 20 arttığını belirten Oktar, Türkiye'de 111 bin kadın girişimci bulunduğunu söyledi. Bu rakamın toplam girişimcilerin yüzde 8'i olduğuna dikkaç çeken Oktar, "İzmir'de kadının iş gücüne katılımı yüzde 31 orana sahip. Bu oranın Türkiye ortalaması yüzde 27'dir. Kadınlar Ege Bölgesi ve İzmir'de daha fazla iş hayatının içindeler. İzmirli kadınlar başka bölgelere göre daha cesur ve ticarete yakın. Geçen yıl Ekonomi Bakanlığı desteğiyle "Kadından al-malı memleklet kazanmalı" sloganını ortaya koyduk" dedi.
Kadın girişimcilerin finansa erişim zorluğunu aşmaları için KAGİDER ve Garanti Bankası'nın işbirliği sonucu eğitim ve proframlarla destek olduklarını belirten Oktar, Kadın Girişimci İş Buluşmaları'nda rol modelleri görmek ve network'a erişim olanağı bulunacağını söyledi. Oktar, "Finansa erişim için banka burada. Network'e erişimde yani diğer iş kadınlarıyla tanışabileceksiniz. Artık dükkan açmak zorunda da değilsiniz. E-ticaret yapabilirsiniz. Kadın girişimci önce ailesinin ve çocuklarının refahını düşünüyor. Bu nedenle ekonomi için çok önemlidir. Bu toplantıda en az 50 firmanın kartına ulaşın. En az 10'uyla bugün tanışın, bir ay içinde uygulamak üzere üç karar alın" önerisinde bulundu.
Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Cemal Onaran ise yaptığı konuşmada 2006'dan bu yana kadın girişimcilere 3.2 milyar TL kredi kullandırdıklarını söyledi. Türkiye'nin kadın girişimcisi yarışması başlattıklarını ilk yıl 113 olan kadın girişimci başvuru sayısının bu yıl 33 bine çıktığını belirten Onaran, "Tüm sektördeki kadın girişimcilerin birbirini tanıması ve iş bağlantısı kurması için bu toplatıları düzenledik. Kadın girişmcileri bölge ve ülke çapında alıcı ve satıcılarla biraraya getireceğiz" dedi.
FOTOĞRAFLI