Güncelleme Tarihi:
GIDA, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 2016 yılında “Kadın Çiftçiler Tarımsal Yayım Projesi" kapsamında, kırsal kesimde yaşayan kadın çiftçilere bilgi, yöntem sağlamak, yeni teknolojileri öğretmek ve uygulamak amacıyla “Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor" çalışması başlattı.
Proje ile Ödemiş, Bayındır ve Menemen ilçelerinden katılan girişimci kadın çiftçilere, tarımsal alanlardan kaynaklanan organik atıkları kullanarak kompost yapımı teknikleri eğitimi vermek, geri dönüşüm bilincini aşılamak, atıkların ekonomiye kazandırılması farkındalığını oluşturmak amaçlandı. Ayrıca katılımcılara, sürdürülebilir toprak verimliliği ve bitkisel üretim için kimyasal gübrelerin yerine ikame olabilecek kaliteli organik gübre ve toprak düzenleyiciler konusunda örnek oluşturulacak. Ödemiş İlçe Müdürlüğü'nün toplantı salonunda 28 çiftçi ve 26 öğrenciye, 25 Nisan 2017 tarihinde ise Bayındır'da 91 çiftçiye eğitim verildi.
Mineral gübrelerin yerine kullanılabilecek kalitesi yüksek kompostun topraklara uygulanmasını hedefleyen proje kapsamında, 16 Mayıs 2017 tarihinde Menemen ilçesi Emirâlem Mahallesi'nde 43 kadın çiftçinin katılımıyla eğitim gerçekleştirildi. Organik üretim yapan Halil Halaç ve Sevim Halaç'ın da kompost üretimi ve uygulanmasına dair bilgi ve tecrübelerini katılımcılarla paylaştığı eğitim sonrasında kadınlar Kemalpaşa İlçesi Armutlu Mahallesi'nde yer alan organik gübre işletmesine giderek üretim çalışmalarını yerinde görme fırsatı yakaladı. Eğitim ayağı sona eren projede şimdi, dal parçalayıcı, ısı ve nemölçer gibi kompost üretiminde gerekli malzemeler, projeye katılan girişimci kadın çiftçilere ulaştırılacak, teknik elemanların kontrol ve desteğiyle kompost yığını hazırlama çalışmalarına başlanacak.
İZMİR, (DHA)
FOTOĞRAF