İZTO'nun yeni yönetiminden ilk yurtdışı ziyaret Yunanistan'a

Güncelleme Tarihi:

İZTOnun yeni yönetiminden ilk yurtdışı ziyaret Yunanistana
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2018 12:00

İZTO'nun yeni yönetiminden ilk yurtdışı ziyaret Yunanistan'a

Haberin Devamı

İZMİR Ticaret Odası (İZTO) yönetimi, İzmir'in uluslararası bağlantılarını güçlendirmek ve geliştirmek amacıyla, ilk resmi yurtdışı ziyaretini komşu Yunanistan'a gerçekleştirdi.

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Cemal Elmasoğlu, Emre Kızılgüneşler, Yönetim Kurulu Üyeleri Şenol Aslanoğlu, Mehmet Şahin Çakan, Abdullah Salkım, Serdar Gökhan Arıkan, Genel Sekreter Prof. Dr. Mustafa Tanyeri, Genel Koordinatör Dilara Sürgü ile Uluslararasılaştırma ve Dış Ticaret Şefi Pınar Karayılanoğlu'ndan oluşan İZTO heyeti, Atina ve Pire'de temaslar gerçekleştirdi. İlk olarak bu ülkedeki iş dünyasının en güçlü kurumlarından olan Yunanistan Girişimciler Federasyonu Başkanı Theodoros Fessas ile bir araya gelen İZTO heyeti, daha sonra Atina Büyükelçisi Yaşar Halit Çevik'i ziyaret ederek, Odanın hedef ve projeleri hakkında bilgi aktardı. Ardından Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Ekonomik İlişkiler Genel Sekreteri Ioannis Brachos ile düzenlenen toplantıya katılan heyet, potansiyel sektörlerin belirlenerek 2019 yılında Atina, İzmir ve Selanik'te iki ülke iş adamlarının bir araya getirileceği iş forumu düzenlenmesi konusunda ortak çalışma yürütülmesini kararlaştırdı. Yunanistan Odalar Birliği Başkanı ve Atina Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Konstantinos Mihalos ile bir araya gelerek işbirliği yapılabilecek sektörleri masaya yatıran İZTO heyeti, Yunanistan temaslarının son durağında ise Pire Ticaret ve Sanayi Odası ve Yunanistan Ticaret ve Yatırım Konfederasyonu Başkanı Vassilis Korkidis ile gerçekleştirilen toplantıda işbirliği anlaşması imzaladı.

'BİRLİKTE YAPABİLECEĞİMİZ BİRÇOK PROJE VAR'

Atina Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen toplantıda konuşan İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, İzmir'in uluslararası bağlantılarını güçlendirmeyi hedeflediklerini belirterek, "Yunanistan ile aramızda dünyanın en güzel denizi var. Kültürü ve gelenekleri bir bu iki ülkenin artık önündeki tüm engelleri aşması, başta ticari olmak üzere tüm hedeflerini bir üst seviyeye çıkarması gerekir. Bu konuda birlikte yapacağımız çok fazla işbirliği ve proje olduğuna inandığımız için yönetim kurulumuzun ve odamızın ilk resmi yurtdışı ziyaretini Yunanistan'a yaptık" dedi.

Ticari ilişkilerin yanı sıra, ilham verici projelerde de ortak işbirliğinin geliştirilmesi gerektiğini belirten Özgener, "Yenilikçi beyinlerimiz, inovatif ve cesur gençlerimiz var. Yaratacağımız inovasyon hareketiyle, gençlerimizin insanlığı ve ülkelerimizi ileri götürecek çalışmalar yapmasını sağlamalıyız. Odamızın girişimcilik konusunda büyük bir bilgi birikimi var. Girişimcilik Merkezimizi hayata geçirmek istiyoruz. Girişimcilik Merkezimizde; co-working space, özel ofis ortamı, toplantı odaları gibi fiziki mekanların yaratılmasını öngörüyoruz. Tüm bu konularda işbirliği yapmak istiyoruz" diye konuştu.

Son dönemde tarım projelerinin öne çıktığını belirten Özgener, "Türkiye'nin ikinci tarım kenti İzmir'de büyük bir potansiyel bulunuyor. Tarım teknolojilerini kullanarak tarımda katma değeri arttırmak ve ülke ekonomisine katkı sağlamak vizyonumuzla İzmir çevresinde, Organize Bölge kurmayı planlıyoruz. Bu proje konusunda Yunanistan ile her türlü işbirliğine açığız" dedi. Yerel Gurme Köyleri kurulması projesine de değinen Özgener, Ege mutfağını ön plana çıkartmayı ve dünyaya tanıtmayı amaçlayan projede ortaklık yapılabileceğini vurguladı.

'İLETİŞİM VE ULAŞIM KANALLARINI GÜÇLENDİRMELİYİZ'

İzmir ile Yunanistan'ın daha güçlü bir işbirliği için iletişim ve ulaşım kanallarının güçlendirilmesi gerektiğini belirten Özgener şunları söyledi:

"İki ülke arasında ticaretin arttırılmasına fayda sağlayacak temas, toplantı ve etkinlikleri daha sık organize etmeliyiz. Biz bu etkinliklerin ilkinin İzmir'de yapılmasını önermek, sizleri karşı kıyıda ağırlamak istiyoruz. Turizm, lojistik, gıda, tarım, balıkçılık, yenilenebilir enerji, otomotiv işbirliği yapabileceğimiz sektörlerin başında geliyor."

'TURİZMDE GÜÇ BİRLİĞİ YAPALIM'

Ege'de birbirini tamamlayan iki komşu ülke olarak güç birliği yapılması gerektiğini belirten Özgener, "Özellikle turizm alanında, yoğun çalışmalar gerçekleştirebiliriz. Türk ve Yunan turizmcileri biraraya getirerek, ortak turizm paketleri oluşturabiliriz. Ege'yi birlikte tanıtmamız çok önemli. Türk ve Yunan turizm acenteleri ve otelcilerle birlikte bu alandaki çalışmaları hemen başlatabiliriz. Öncelikle iki ülke arasındaki gidiş gelişleri kolaylaştırmalıyız. Mayıs-ekim ayları arasında her yıl düzenli olarak uygulanan 'kapıda vize uygulamasının' tüm yıla yayılması ve kapsamının genişletilmesi ilk adımımız olabilir. Ardından, Ege'deki Türk kıyıları ile Yunan adalarının ortak turizm paketleriyle öncelikli olarak Uzakdoğu pazarlarında tanıtım atağını hayata geçirebiliriz. Böylece Uzakdoğu'dan gelecek turistler de bu imkandan faydalanır. İzmir Ticaret Odası olarak şu an Çin'de böyle bir çalışma yürütüyoruz. Sosyal medyada İzmir'i Çinlilere anlatıyor, şehrimize davet ediyoruz. Bu çalışmamızın kapsamını genişleterek, Atina ve İzmir'i ikili bir destinasyon olarak Uzakdoğu'da tanıtabiliriz" dedi.

ÖZGENER SIKINTILARA DA DEĞİNDİ

Yunanistan ile ticaret yapan üyelerin sıkıntılarına da değinen Özgener şöyle devam etti:

"İzmir-Selanik hattının bir an önce başlaması önemli. Mevcut İzmir-Atina havayolu hattının daha yoğun ve etkin hale getirilmesi, İzmir-Selanik uçak seferlerinin yeniden başlatılması önem taşıyor. Yunanistan'ın Türkiye'ye uyguladığı dozvola 'ikili yük taşıma belgesi' sayısının arttırılması mutlaka hayata geçirilmeli. Ayrıca, Ege kıyılarından, Ege'deki Yunan adalarına meyve ve sebze ihracatının yapılabilmesi için Rodos ve Midilli'deki gıda laboratuvarları faaliyete geçirilmeli. Sakız'da ortak finansmanla yeni bir laboratuvar kurulması için işbirliği yapabiliriz. Denetimlerin buralarda yapılması karşılıklı olarak dış ticaret hacminin artmasına olanak sağlayacaktır. Yunan adalarında antrepo alanı yetersizliği sorununun da mutlaka çözülmesi gerekiyor."

İzmir-Selanik Ropax hattının bir türlü hayata geçirilemediğini söyleyen Özgener, bu hattın faaliyete geçirilmesi için bir çalışma grubu oluşturarak tarafların ortak bir paydada buluşturulabileceğini belirtti.

Yunanistan Odalar Birliği Başkanı ve Atina Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Konstantinos Mihalos ise birçok alanda işbirliği imkanı olduğunu belirterek, özellikle sağlık turizmi alanındaki potansiyele dikkat çekti. Mihalos, İzmir Ticaret Odası'nın girişimcilik alanında da çok aktif olduğu konusunda bilgi sahibi olduğunu, Atina Ticaret Odası olarak girişimcilik konusuyla yakından ilgilendiklerini ve mutlaka ortak çalışmalar yapmak istediklerini söyledi. Atina Ticaret Odası olarak, Türk ve Yunan iş dünyası arasındaki iş bağlantılarının güçlenmesi için ellerinden gelen desteği vermeye devam edeceklerini belirten Mihalos, Türkiye'deki Ticaret Odalarıyla bilgi, tecrübe ve iyi uygulama paylaşımına devam edeceklerini, işbirliği konusunda İzmir Ticaret Odası'nın güçlü bir müttefik olduğunun farkında olduklarını ifade etti.

İŞBİRLİĞİ ANLAŞMASI İMZALANDI

İzmir Ticaret Odası heyeti, Yunanistan'ın en büyük liman şehri Pire ile işbirliğini geliştirmek için de kolları sıvadı. İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, Pire Ticaret ve Sanayi Odası ve Yunanistan Ticaret ve Yatırım Konfederasyonu Başkanı Vassilis Korkidis, Yunanistan İzmir Başkonsolosu Argyro Papoulia ve İZTO heyetinin katılımıyla Pire'de gerçekleştirilen toplantıda, işbirliği anlaşmasına imza atıldı. Toplantıda yaptığı konuşmada, iki liman şehri olan Pire ve İzmir'in liman işletmeciliği ve direk seferlerin başlatılması konusunda daha aktif çalışma yapması gerektiğine vurgu yapan Özgener, "Ege Bölgesi ve  İzmir'in Yunanistan ile ticareti de maalesef çok düşük seviyelerde. Halbuki coğrafi olarak birbirine bu kadar yakın olan iki ülkenin, bu yakınlığını ilk önce ticarette avantaja çevirmesi gerekir. Bunu avantaja çevirmemiz için elimizde iki büyük liman var. İki liman şehri olan Pire ve İzmir'in liman işletmeciliği ve iki şehir arasındaki direk seferlerin açılması konusunda daha aktif çalışmalıyız" dedi.

Pire Ticaret ve Sanayi Odası ve Yunanistan Ticaret ve Yatırım Konfederasyonu Başkanı Vassilis Korkidis ise, imzalanan işbirliği anlaşmasının ilişkileri daha ileri götüreceğine inandığını belirterek, iki ülke arasındaki potansiyelin çok yüksek olduğunu ve bu potansiyelin değerlendirilebilmesi için daha çok çalışılması gerektiğini vurguladı.

İZMİR, (DHA)

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!