İZTO'dan Kemalpaşa'ya lojistik köy hamlesi

Güncelleme Tarihi:

İZTOdan Kemalpaşaya lojistik köy hamlesi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 2018 18:44

İZTO'dan Kemalpaşa'ya lojistik köy hamlesi

Haberin Devamı

İZMİR Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, İzmir'in Kemalpaşa ilçesine kurulacak lojistik köy projesinin kısa süre içinde hayata geçirilebilmesi için oda olarak düğmeye bastıklarını belirterek projenin işletme modeli ile ilgili Ankara’da temaslara başlayacaklarını açıkladı. Özgener, tüm merkezin entegre çalışmasını sağlayacak otomasyon ve yönetim sisteminin kurulmasının ciddi bir maliyet ile birlikte yönetişim becerisini zorunlu kıldığını belirterek "Bir şirketten ziyade bir Lojistik Organize Sanayi Bölgesi statüsü, çok daha akılcı ve sonuca ulaşabilir bir yaklaşım olarak görünmektedir" dedi.

İZTO kasım ayı olağan meclis toplantısı meclis salonunda gerçekleştirildi. İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, mecliste yaptığı konuşmada ekonomide bahar havası olmasa da geçen aylardaki fırtınanın durulmaya başladığını dile getirdi. Türk Lirası'nın, Dolar ve Avro karşısında değer kazandığını, faizlerde de kısmi bir düşüşün yaşandığını belirten Özgener, "Bugün Avrupa Birliği, ABD, Çin ve diğer Asya ülkeleri ve yeni sanayileşen ülkeler arasında ekonomik gücün dağılımı, rekabet ve teknoloji alanlarında baş döndürücü bir yarış devam ediyor. Dünyanın 'süper gücü' ABD, bu durumu elbette bir tehdit olarak görüyor, koşulsuz hamiliğini yaptığı serbest piyasa ekonomisi kurallarını bir bir yıkıyor, Dünya Ticaret Örgütü’nden bağımsız hareket ediyor, Paris İklim Anlaşması ve İran Nükleer Anlaşması gibi pek çok anlaşmadan çekiliyor. Özellikle Başkan Trump döneminde bu politikaların ivme kazandığını görüyoruz. Buna karşı savunma mekanizması geliştiren AB de, Asya ülkeleri ve Çin’i ortak olarak benimsiyor, serbest ticaret anlaşmalarına ağırlık veriyor" dedi.

Dijitalleşmek, katma değeri arttırmak zorunda olduklarını savunan Başkan Özgener, dünya gündeminin belki de en önemli maddesinin ticaret savaşları olduğuna dikkat çekti. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın piyasaları canlandırmak için açıkladığı vergi indirimlerini sektörleri için bir müjde olarak değerlendirdiğini ifade eden Mahmut Özgener, şunları söyledi:

"Vergi indirimlerinin sağlayacağı maliyet düşüşleri, nihai satış fiyatlarına da yansıyacaktır. Vergi indirimlerinin de, enflasyonla mücadeleye destek olacağı inancındayız. Sektörlere nefes aldıracak tedbirlerin açıklanması piyasaları olumlu yönde etkiledi.  Otomotiv, beyaz eşya, mobilya ve gayrimenkul sektörlerinin müşteri trafiği ve satışlar gözle görülür şekilde arttı. Ticari sözleşmelerden, döviz talebine etki eden birçok alanda pek çok düzenleme yapıldı."

'İZMİR'E DEV YABANCI YATIRIM ÇEKELİM'

Türkiye ekonomisinin temel sorunlarından olan enflasyon ve faiz oranlarını yüzde 5’lerin altına kalıcı bir şekilde indirmenin yollarını aramak gerektiğini savunan Başkan Mahmut Özgener, Türkiye ekonomisinin yumuşak karnı olan cari açığı kapatmanın en sağlıklı yolunun ihracat olduğunu öne sürdü. Bilim, teknoloji, Ar-Ge, marka, tasarım ve inovasyona hem devlet bütçesinden hem de firmaların bütçesinden daha fazla pay ayırılması gerektiğini anlatan Özgener, "Uzay ve havacılık, petrokimya, yenilenebilir enerji, organik tarım, tarıma dayalı sanayi, teknik tekstiller, medikal ürünler, yazılım, sağlık turizmi gibi daha yüksek katma değere ve teknolojik içeriğe sahip ürünlerin üretimi ve ihracatına yönelmeliyiz. Ekim ayında Cumhurbaşkanımız ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev’in katılımıyla İzmir-Aliağa'da açılan Star Rafinerisi dış ticaret açığımızı yıllık yaklaşık 1.5 milyar dolar azaltacak. Ülkemize ve İzmir’e bu tip dev yabancı yatırımları çekmek için yaptığımız çalışmaları sürdürmeliyiz" diye konuştu. 2018 yılı Ocak-Eylül dönemi gümrük verilerine göre, 15.9 milyar dolarlık ihracatla İzmir'in Türkiye ihracatında yüzde 13'lük paya sahip olduğunu anlatan Başkan Mahmut Özgener, İzmir’in önünü açacak mega projelerden biri olarak gördükleri Kemalpaşa Lojistik Köy projesi ile ilgili şunları ifade etti:

"Kemalpaşa Lojistik Köy projesinin alt yapı çalışmalarının tamamlanmasıyla birlikte kısa süre içinde hayata geçirilebilmesi için oda olarak düğmeye bastık. İzmir’i bir lojistik merkez haline getirecek projede yine kardeş odalar ve kurumlarla birlikte hareket edeceğiz. Valimize ayrıntılı önerilerimizi ve işletme modelini kapsayan proje dosyasını sunduk. Daha sonra yatırımın tamamlanması ve işletme modeli ile ilgili Ankara’da temaslara başlayacağız. 1 milyon 200 bin metrekarelik alanın kamulaştırılmış olması ve altyapısının bitirilmiş olması Lojistik Merkez projesinin hayata geçmesi açısından büyük bir avantajdır. Ancak burada demiryolu bağlantılı konteyner elleçleme sahalarının yapılması, yine demiryolu ve karayolu bağlantılı depo ve antrepoların yapılması, gerekli vinç ve operatör altyapısının kurulması, tüm merkezin entegre çalışmasını sağlayacak otomasyon ve yönetim sisteminin kurulması ciddi bir maliyet ve yönetişim becerisini zorunlu kılmaktadır. Bu sistemi bir şirketin kurarak, bileşenlerini diğer şirketlere vermesi, kiralaması veya işlettirmesi pek mümkün görünmemekte. Bu nedenle merkezin bir şirketten ziyade bir Lojistik Organize Sanayi Bölgesi statüsü ile çözmek çok daha akılcı ve sonuca ulaşabilir bir yaklaşım olarak görünmektedir."

İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, projenin İZTO öncülüğünde yürütülmesi için gerekli girişimleri başlattıklarını belirterek Kemalpaşa Lojistik Köy Projesi'nin hızla faaliyete geçirilebilirse 2023 yılı hedefleri doğrultusunda önemli bir aşama kaydedileceğini vurguladı. Özgener, "İhracatın lokomotifi olarak gördüğümüz lojistik sektörü 13 sıra düşerek 34'üncü sıradan 47'ncı sıraya gerilediğimiz Dünya Bankası Küresel Lojistik Endeksi'nde yine üst sıralara çıkma yönünde olumlu katkılar sağlayacaktır" dedi.

ENDÜSTRİ 4.0'DA FARKINDALIK DÜŞÜK

Dünyada teknolojide ve sanayide yapay zekaların ve robot teknolojisinin yer aldığı Sanayi 4.0'ın konuşulduğuna dikkat çeken Mahmut Özgener, rekabetçi sektörlerin belirlenmesi, teknoloji transferinin sağlanması, katma değeri yüksek ürünlerin ihraç edilmesi gibi çalışmalara hız verilmesi gerektiğini belirterek "İzmir’de Endüstri 4.0’ın önemi ile ilgili farkındalık düşük düzeyde. Bunu arttırmak için 39. Bilgisayar Donanım ve 79. Yazılım Grubu Meslek Komitelerimiz ile neler yapabiliriz, konusu üzerinde çalışmalara başladık. Büyük firmalar Endüstri 4.0 ile ilgili yol almış durumdalar. KOBİ’ler ise Endüstri 4.0 ile ilgili farkındalık açısından biraz geri kalmış durumdalar. Bu noktada, Endüstri 4.0 uygulamalarına geçişte KOBİ’lerin rehberliğe ihtiyacı var" diye konuştu.

İZTO'nun Ticaret Bakanlığı desteği ile yürütmüş olduğu Bilişim Sektöründe Hizmet Sektörü Rekabetçiliğin Geliştirilmesi (HİSER) Projesi hakkında bilgi veren Başkan Mahmut Özgener, 44 firmanın katılımı ile odanın hizmet sektöründeki ilk kümelenme çalışması olduğunu açıkladı. Bilişim sektörünün ihracata yönelmesinde çok önemli katkılar sağlayacak uzun soluklu bir çalışmanın başladığını anlatan Özgener, bu çalışmanın başarısının, hizmet sektöründeki diğer alanlara da örnek olarak kümelenme çalışmalarını hızlandırabileceğini açıkladı. Buca Otokent’te yer alan üyelerinin 21 yıllık ruhsat rüyasının gerçek olduğunu hatırlatan Özgener, "2006 yılından beri çözülemeyen Buca Hal Otoyol Karayolları bağlantısı ile ilgili olarak yaptığımız girişimler sonuç verdi. Meclis Başkanımızın ve Ulaştırma Bakanımızın geçen hafta odamızı ziyaretinde konuyu detaylarıyla anlatarak desteklerini istedik. Bölge Müdürlüğü’nden resmi olarak yazı geldi ve bu konuda gerekli talimat verilerek Otoyol gişelerinin kaldırılmasından sonra bağlantı yolunun açılması ile ilgili çalışmaların başlaması kararı alındı" dedi.

Nevra UÇKAÇ / İZMİR, (DHA)

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!