Güncelleme Tarihi:
İZMİR Büyükşehir Belediyesi, İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi (İZSU) Genel Kurulu’nda, İZSU’nun 2019 Mali Yılı Performans Programı ve 2019 Mali Yılı Bütçe Taslağı ve ekleri görüşüldü. Toplantıda, İZSU’ya 2019 yılı için 2 milyar 469 milyon 352 bin lira bütçe ayrıldı. Meclis oturumunda konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Limanı’nın geliştirilmediği için Pire Limanı’nın Ege Bölgesi’nin elleçleme merkezi olduğu söyledi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Kurulu’nda, kurumun 2019 yılı için hazırlanan bütçesini görüştü. İZSU’nun 2019 Mali Yılı Performans Programı ve 2019 Mali Yılı Bütçe Taslak görüşmesinin ardından, İZSU’ya yeni dönem için 2 milyar 469 milyon 352 bin lira bütçe ayrıldı. İzmir’de suya yüzde 15 oranında zam yapılması teklifi de komisyonlarda görüşüldü. Teklif, Aziz Kocaoğlu’nun, daha önce belirlenen tarife ile devam edilmesini istemesinin ardından, geri çekildi. Başkanlıktan gelen önerge üzerine, su da eski tarifelerin geçerli olmasına karar verildi. Toplantıda AK Partili İmet Tunç söz alarak, kurumun bütçesini değerlendirdi. Tunç, atık suların körfeze döküldüğünü ileri sürerek, “Körfez’deki kokuya bilimsel bir açıklama yapılmadı. Geçmişteki bahanelerin arkasına sığınıyorsunuz. Ama halkımız bunlara yeter diyor. İzmirliler 14 yıldır gereken yatırımları göremiyor. İnsanlar önümüzdeki seçimlerde gereken tercihi gösterecektir. Kötü yönetilen İZSU’nun önümüzdeki dönemde sorunları çözmesi zordur. Son 5 yılda suya 13 kere zam yaptınız” dedi.
‘KAYBOLAN MİLLİ SERVET BİÇİN BİRŞEY YAPILMIYOR’
AK Parti Grup Başkanvekili Ali Kökoğuz da, İZSU’yu yeterli çalışmaları yapmamakla eleştirdi. Kökoğuz, ''İZSU’nun sorumsuz davranışları nedeniyle İzmirli vatandaşlarımız talep ve şikayetleri konusunda kime başvuracaklarını bilememektedirler. Karşılarında muhatap bulamamaktadırlar” dedi. Sokaklarda su arızasının oldukça fazla olduğunu savunan Kökoğuz, “Milli servetimiz boşa gider aldıran olmaz. Yazılır, telefon açılır, bildirim yapılır dikkate alınmaz. Defalarca şikayetleri konusunda tweet atan vatandaşlarımızı, İZSU Twitter’dan engeller. Özel numaralardan İZSU yetkilerine ulaşılsa dahi sonuç alınamaz. Nedir, nedendir tamiratların gecikmesi, neden haftalarca sürer anlaşılmaz. Günlerce arıza sürer, sokaklar göle döner, ihbar ve şikâyet alınmadığından vatandaş, mahalleli balık yetiştiriciliğine soyunsak mı diye düşünmeye başlar. İZSU dağıtım şebekesinin kayıp kaçak oranı, büyük ve korkunç rakama ulaşmış durumda olduğundan, kaybolan milli servetimiz için hiçbir şey yapılmamaktadır. Bazı ilçe ve mahallelerde su şebekesi niçin yapılmaz? 21’inci yüzyılda, 2018 yılında İzmir’in bazı mahallelerinde zor günler yaşayan İZSU şebeke hattından 4 ay su alamayan vatandaşlar, çözümü eşekle, el arabası ile ve motosikletle su taşıyarak ihtiyaçlarını gidermeye çalışmışlardır” diye konuştu.
KOCAOĞLU’NDAN ANKET AÇIKLAMASI
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun ‘Yüzülebilir Körfez’ hedefini hatırlatan Kökoğuz, “Siyasi ömrünüz yetmeyecek” dedi. Kocaoğlu, “Nasıl” diye sordu. Kökoğuz bunun üzerine, “Bırakacağım dediniz, bırakıyorsunuz ya” yanıtını verince, Başkan Kocaoğlu, “Sen istemiyorsan bırakmayız ” dedi. Meclis oturumunda söz alan AK Partili Çağlar Haspolat ise, Aziz Kocaoğlu’na “Anketlerde birinci çıkmışsınız” dedi. Kocaoğlu, bunun üzerine şu açıklamayı yaptı: “Anketlerde nasıl birinci çıkıyorum, anlatayım. Anketör gidiyor vatandaşa soruyor. ‘Büyükşehir adayı olarak kimi görmek istersiniz’ sorusuna geldiği zaman da, ‘Aziz Kocaoğlu 1 Ekim tarihinde başkan adayı olmayacağını açıkladı. Bu bilgi ışığında büyükşehir adayı olarak kimi görmek istersiniz’ diyor. Sorudan dolayı birinci çıkıyorum, yoksa beşinci olacağım.”
‘BENDE ŞEKER YOK’
Daha sonra yapılan eleştirilere yanıt veren Başkan Kocaoğlu, İstanbul ve Akara ile İzmir’in su fiyatlarını karşılaştırdı. Kocaoğlu konuşurken AK Partili bazı üyeler, “Şekeriniz var” deyince, Kocaoğlu, “Bende şeker falan yok. Ben haksızlığa gelemiyorum. Bende şeker tansiyon falan bir şey yok” yanıtını verdi. Ardından İZSU’nun yaptığı çalışmalar hakkında bilgi veren Aziz Kocaoğlu, dere ıslahlarına değinerek, şunları söyledi:
“Dere ıslahı bitmez. Körfezin temizliği de bitmez. Çünkü derelerden pislik gelecek ve buralar döne döne temizlenecek. Siz sanıyorsunuz bir defa dere temizleniyor bir daha para harcanmayacak. Kanalizasyon ve arıtma yatırımını Türkiye Cumhuriyeti’nde en fazla yapmış ilden bahsediyorsunuz. İstanbul yüzde 45’imizde, Ankara yüzde 5.5-6’mızda. Çevreye bu kadar yaptık. Bitti mi? Hayır, bitmeyecek. Arıtma ilaveler geliyor. Kent büyüyor. Biz peşinden koşmaya çalışıyoruz. Her konuda eleştirebilirsiniz. Ama rakamlar çevre konusunda İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı yatırımları ortadan kaldırmak mümkün değildir.”
‘İZSU’NUN TEK HATASI VAR’
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin şeffaf bir kurum olduğunu vurgulayan Aziz Kocaoğlu, “Belediyeden daha şeffafını bulursanız çerçeveletip evinizin, iş yerinizin duvarına asarsınız. ‘İZSU çalışmıyor’ diyorlar. Muhalefet bunu söyleyecek. 24 saat kesintisiz içilebilir su vermeyi hedeflemişiz. Çok zam yapan belediye söylemi var. Tüketici fiyat endeksi artışlarına göre her ay diğer iller gibi zam yapmadık. 2019 yılında da İZSU’nun fiyatları katbekat geride olacaktır. Şu kadar zam yaptı değil. Otomatiğe bağlandı. Ayın 30’unda TÜFE ne kadar? O kadar yapılıyor. İZSU’nun eleştirilecek bir şeyi varsa fazla yatırım yaptığı için müteahhitlerle problem yaşadığımız için görünmeyen bir alt yapı yenilenmesine girdiğimiz için yağmur suyunu kentin gündemine taşıdığımız içindir. Evet rahatsızlık verdik. Su patlaklarına zaman zaman yetişemedik. İZSU’nun tek hatası vardır. Su patlaklarına yetişmeme konusu. Onu da hataysa telafi etmeye çalışıyoruz” diye konuştu.
ÇED RAPORU ELEŞTİRİSİ
Yüzülebilir Körfez hedefine dair da açıklama yapan Aziz Kocaoğlu, şunları söyledi:
“5 daire başkanımızla yaptığımız çalışma sonucu Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) ile birlikte hareket etmeye uğraştık. Pilot işveren Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları olmasına rağmen, tüm eksiklikler bittikten sonra 2,5 senede ÇED raporunu aldık. ÇED raporlarının istenirse kaç günde çıktığını hepimiz biliyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi rapor alınır alınmaz körfez sirkülasyon kanalının yapımı için proje ihalesine çıkmıştır. Proje sonucunda tüm hazırlıklarımızı yaptık. Önerilen temizlik için yapılacak aparatların da belirlenir belirlenmez ihalesine çıkılıp, alınıp kazı ve taşıma çalışmaları başlayacaktır. Devlet Demiryolları Yenikale’de bir, liman içindeki iki tane topuğun düzeltilmesi için ihale yaptığının duyumlarını alıyoruz. Bu körfez temizliğiyle ilgili liman yolunun 14 metre derinliğe indirilmesiyle ilgili değildir. Bu seçim öncesi çalışmaya başladık edebiyatı için duyurudur. Önünde hiçbir engel yoktur. Yapılacak iş liman yoludur. Hemen proje ihalesine çıkıp yapabilir. Biz 13.5 kilometre 250 metre genişliğinde 8 metre derinliğinde sirkülasyon kanalı yaptığımız zaman sadece ve sadece para harcamış olacağız. Hiçbir kuruşun geri dönüşü olmayacak.”
‘PİRE LİMANI İZMİR LİMANI’NI GEÇTİ’
Pire Limanı’nın geliştiğini söyleyen Kocaoğlu, “TCDD Yenikale’den limana kadar yanaşma kanalını 14 metre derinliğine indirip 250 metre genişliğine getirdiği zaman liman faaliyetlerinde 3 katı ciro sağlanacaktır. Biz İzmir Limanı'nı tarih boyunca Ege Denizi’nin en büyük limanı olarak biliyorduk. Biz bu limanı geliştirmediğimiz için karşımızdaki Pire Limanı Ege Bölgesi’nin elleçleme merkezi oldu. Maalesef İzmir’deki liman gücümüzü Pire’ye kaptırdık. Çok ucuza! Bir yılda olmasa bile 2 yılda harcadığı parayı geri kazanacak bir yatırımla yapabilirdik. Ekonomiye çok büyük kazanç getireceğinin altını çizmek istiyorum. Bunun atlanmaması gerekiyor. İzmir körfezinin yüzülebilir olması için 3 tane konu vardır. Bir; bizim anlattığımız sirkülasyon kanalının yapılmasıdır. Ada projesi çalışmalarına ve alınacak ekipmanlar belli olduğunda alınmasına başlıyoruz. İki; TCDD'nin liman yaklaşma kanalını acilen yapması gerekmektedir. Bu üçüncü nesil gemilerin limana girmesini sağlayacaktır. Körfez temizliğine katkı sunacaktır. Ayrıca Körfez Tüp Geçidi projesiyle körfez temizliğinin göz ardı edilemez ilişkisi vardır. Tüp geçit yapılırken alanda 17 milyon metreküp ilave tarama yapılmaz ise İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı yatırımdaki sirkülasyon iyileşmesi yüzde 40’tan yüzde 10’a düşecektir” dedi.
ÇEŞME’DEKİ İZSU YATIRIMLARI
Su, elektrik gibi hayati konuların, yap-işlet-devret gibi yöntemlerle yapıldığında işin içinden çıkılmaz problemlerle karşılaşıldığını vurgulayan Kocaoğlu, şöyle dedi:
“Sadece Çeşme’nin içme suyu şebekesini yenilemenin maliyeti 250 milyon TL’dir. Kışın 50 bin nüfus olduğunu düşündüğümüzde İzmir nüfusunun 80’de 1’idir. Tüm İzmir yap-işlet-devret olsaydı İzmir Büyükşehir Belediyesi bunu nasıl yenilerdi? İZSU ayakta tutma, yenileme yatırımları yaparak yürüyor. Yapmak yetmiyor. İşletmek, ayakta tutmak gerekiyor. Yap-işlet-devret gibi yönteme de karşı değilim. Ama neyin yapılması gerektiğini neyin yapılmaması gerektiğini, kentin, ülkenin menfaatinin korunmasının olmazsa olmaz ön koşul olduğunun altını çizmek istiyorum.”
‘İZİN VERİRSEM OLURLAR’
Oturumun sonunda oylama yapıldı. Tek tek isim okunarak yapılan oylamada, Kocaoğlu, isimlerini saydığı CHP’li belediye başkanlarından bir çoğunun mecliste olmadığını görünce, espri yaparak, “Bunlar bir de yeniden belediye başkanı olmak istiyor. İzin verirsem olurlar” dedi. Oturumda, İZSU’nun 2019 yılına ait bütçesi, AK Partili Meclis üyelerinin ret oyuna karşın, oy çokluğu ile kabul edildi.
Umut KARAKOYUN/ İZMİR, (DHA)
FOTOĞRAFLI