Güncelleme Tarihi:
AVRUPA Birliği’nden aldığı fonları etkili şekilde kullanan Polonya, istikrarlı büyümesini sürdürüyor. Gelişen ticari olanaklarını tanıtma gereği duyan ülke, Türkiye, Çin ve İran’ı hedef pazar olarak belirledi. Bu kapsamda Polonya Ulusal Ekonomi Odası işbirliği, iş insanları ve gazetecilerden oluşan Türk heyetini başkent Varşova’da ağırladı. Avrupa’nın hızlı büyüyen ülkelerinden Polonya’nın saçtığı enerji, İzmir’deki genç, aktif, sermaye sahibi girişimciler ile son hızla makineleşen tarım sektöründeki iş insanlarının dikkatini önümüzdeki dönemlerde çekecek gibi.
İŞ FORMUNDA BULUŞTULAR
Programlar kapsamında Polonya Ulusal Ekonomi Odası işbirliği ile Varşova’da makine sektörü üzerine iş forumu düzenlendi. İki ülkeden girişimcilerin buluştuğu etkinlikte konuşan Polonya Ticaret Odası Başkanı Andrzej Pilat, Türkiye’nin dost ve imkanlara sahip bir ülke olduğunu kaydetti. İki ülkenin yüzyıllar boyunca birçok konuda işbirliği yaptığını vurgulayan Pilat, “Polonya ekonomisini ve markalarını tanıtmak için bu etkinliği düzenledik. Polonya’nın yükselen yıldızı makine sektörümüzün olanaklarını ve teknolojilerini tanıtmak istiyoruz. Türkiye, Avrupa Birliği üyesi olmasa da ticaret ve diğer alanlarda yakın ilişkiler kuruyoruz. Bu ilişkilerin önümüzdeki dönemlerde artacağını umuyoruz” diye konuştu.
ZEMİN İŞBİRLİĞİNE UYGUN
İki ülke arasındaki ilişkilerin 600 yıllık geçmişi bulunduğu belirten Polonya Büyükelçisi Tunç Üğdül ise, “Bu zamanın çoğunluğunun dostluk ilişkileri ve işbirliği şeklinde geçti. Dolayısıyla her türlü işbirliği için karşılıklı olarak oldukça olumlu bir zeminin bulunduğunu dile getirdi. 6 milyar dolar yıllık ticari hacmin aşıldığını kaydeden Üğdül, “Bu rakamların önümüzdeki dönemde katlanarak artacağına inanıyoruz. 2018 sonuna kadar 600 bin Polonyalı turist Türkiye’yi ziyaret etmiş olacak. Turizm sektöründeki başarıyı diğer sektörlerde de görebilmemiz mümkün. Bu rakamların önümüzdeki dönemlerde katlanarak artacağına inanıyorum” dedi.
İSTİKRARALI BÜYÜYOR
POLONYA ile herhangi bir sektörde işbirliği yapmak isteyen iş insanlarına elçiliğin kapılarının her zaman açık olduğunu söyleyen Üğdül, “Her türlü başvuruyu titizlikle inceliyor ve yanıtlıyoruz. Elimizden geldiği kadar yardımcı oluyoruz. İstatistiklere bakacak olursak, Polonya, AB’nin eski üyeleri arasından sıyrılarak Avrupa’nın en istikrarlı gelişen ülkesi konumuna geldiğini görürüz. Karşılıklı işbirliği ve ticaret yapacak olan girişimciler için önemli bir bilgi” ifadesini kullandı.
MERKEZLERİNİ BURAYA TAŞIYORLAR
POLONYA’nın AB’den aldığı fonları etkili şekilde değerlendirmeyi başardığını, Brexit’ten kaçan birçok büyük firmanın merkezini Polonya’ya taşıdığını dile getiren Üğdül, “Birleşik Krallık’tan çekilen birçok uluslararası firma, Polonya’ya taşınma kararı aldı. Şüphesiz ki Polonya’yı çok yakında ticari bir merkez konumda göreceğiz” diye konuştu.
TÜRKLER ARTIYOR
ERASMUS programları kapsamında Türk öğrencilerin Avrupa’da en çok Polonya’da bulunduğunun belirten Üğdül, “Burada güzel eğitim alan gençlerimiz sayesinde Polonya’da çeşitli sektörlerde çalışan Türklerin sayısı hızla artıyor. Polonya’da halihazırda tekstil, inşaat ve gıda sektöründe faaliyet gösteren büyük firmalar var. Ticari ilişkilerimizin eğitimli gençler sayesinde daha da artacağını öngörüyorum” dedi.
KALİFİYE ELEMAN SORUNU VAR
POLONYA’da işsizlik sorununun olmadığına dikkat çeken Polonya-Türkiye Ticaret Odası Başkanı Marek Nowakowski, dahası büyük bir istihdam açığının bulunduğunu dile getirdi, “Polonya’da şu anda sıfıra yakın işsizlik var, Tek sorunumuz kalifiye eleman eksiğimiz. Türkiye’den kalifiye eleman sağlamak her iki taraf için de yararlı olabilir. Ancak bunu bakanlar seviyesinde çözmek gerekiyor. Türkiye ve Polonya arasında ticaret hacminin yeterli olmadığını düşünüyorum. Türk pazarı ile aramız güzel ancak 2023 yılı için büyük bir hedef belirledik. Türkiye’den daha fazla yatırımcı bekliyoruz. Yıllık 10 milyar euro ticaret hacmi hedefliyoruz” dedi.