Güncelleme Tarihi:
HACK4CITY-İzmir Akıllı Şehir Hackathonu, İzmir’de 100’ün üzerinde genç girişimciyi bir araya getirdi. İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA), İzmir Büyükşehir Belediyesi, Yaşar Üniversitesi ve Türkiye Bilişim Derneği işbirliğinde Originn Co-Working Space’de düzenlenen etkinlikte, İzmirli girişimciler tarafından İzmir’in akıllı bir şehre dönüşüm sürecine yönelik yenilikçi çözümler geliştirildi.
Akıllı şehirler, kentlerin insan ve doğa için maksimum verimlilik sağlayacak biçimde yeniden yapılandırılması düşüncesine dayanıyor. Akıllı şehirler kaynakların etkin ve akıllıca tüketildiği, doğaya saygılı, çevre sorunlarının minimuma indirgendiği, konforlu, sağlıklı, vatandaş odaklı, kendi kendine yetebilen yeni yaşam alanları yaratabilmeyi temel alıyorlar. İnsan odaklı, stratejik bir yönetim anlayışına sahip akıllı şehirler, yenilikçi ve sürdürülebilir yöntemleri kullanıyorlar. Hackathon etkinliklerinde ortak bir konuya ilgi duyan kişiler bir araya gelip, sınırlı bir zaman içinde, kendilerine verilen problem veya konuyla ilgili ortaya yeni fikir ve ürünler çıkarmaya çalışıyor. Farklı kesimlerden insanların bir tema çerçevesinde aynı mekanda, ortak bir hedef için zaman geçirmeleri yoluyla, işbirliği, yaratıcılık ve etkileşim geliştiriliyor. Bu sayede bölgesel girişimcilik ekosistemlerinde kapasite artışı sağlanıyor.
Hack4City-İzmir Akıllı Şehir Hackathonu’nda ise girişimciler, İzmir’de ulaşımın daha iyi hale getirilmesine yönelik çözümlerini, Daha Hızlı Ulaşım, Daha Yeşil Ulaşım, Engelsiz Ulaşım ve Katılımcı Ulaşım kategorileri altında geliştirdi. Büyük ödül için 19 ekibin yarıştığı ve kolaylaştırıcılığını Stage-Co’dan Patrick Bosteels’in üstlendiği Hack4City maratonunda birincilik ödülünü Emre Yılmaz, Reycan Yılmaz, Halit Süer’den oluşan Tech Sign isimli ekip aldı. İkincilik ödülü Hilal Keser, Suzan İlhan, Ayşe Abaş, Ilgım Atile, İlyas Çelik, Ahmet Sadık ve Onur Beyoğlu’dan oluşan Fix My City isimli ekibe verilirken, üçüncülük ödülü Mehmet Kaan Keleş, Yıldızhan Göçmen, Buğra Sınaç Gümüş, Oytun Cevre, Cem Güngör ve Erkan Ege Şenli’den oluşan Neighborhood isimli ekibin oldu.
İZKA Genel Sekreter Vekili Sena Gürsoy, İzmir ekonomisine katkı sağlayacak, hızlı büyüyecek ve istihdam yaratacak yeni işletmelere ihtiyaç olduğunu, bu işletmelerin ise yenilikçi fikirlere sahip yeni girişimciler tarafından kurulabileceğini belirterek, "Yenilikçi girişimcilerin ortaya çıkabilmesi için İzmir’de girişimcilik kültürünü erken yaşlardan itibaren yaymamız gerekiyor. İZKA olarak bu amaca yönelik faaliyetlerimizi stratejilerimiz çerçevesinde yürütüyoruz. Hack4City-İzmir Akıllı Şehir Hackathonu bu faaliyetlerimizden birisiydi. 54 saat süren etkinlik, katılımcı sayısının yüksekliği ile İzmir’in en geniş katılımlı hackathonu oldu. Ayrıca etkinliğe katılan kadın girişimci adaylarının sayısının yüksekliği de dikkat çekti.
Alanında uzman şirket sahibi, genel müdür, akademisyen ve kamu çalışanlarının katılımcılarla tecrübelerini paylaştığı etkinlikte, başka ilkler de yaşandı. İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir’in gerçek ulaşım verilerini katılımcılarla paylaştı ve bu veriler üzerinden fikirler üretilmesi sağlandı. Kamu verilerinin girişimcilerin yeni fikirleri için toplum yararına kullanılması için paylaşılması anlamına gelen açık veri uygulamasının güzel bir örneği böylece gerçekleşmiş oldu. Katkı sağlayan herkese teşekkür ederiz" dedi.
İZMİR, (DHA)
FOTOĞRAFLI