Güncelleme Tarihi:
Seda Kansuk, 41 yaşında başladığı yüzmede kısa sürede havuzda ve açık suda elde ettiği derecelerin ardından 2015'te Manş Denizi'ni geçen Türk kadın takımında yer aldı. "Dost Kulaçlar" projesiyle Türk-Yunan dostluğunu pekiştirmek için bireysel olarak geçen yıl Sakız, Kos, Samos ve Midilli adalarına yüzen Seda Kansuk'a eşi Mehduh Kansuk ve komşusu Şadi Gödek, Rodos Adası'na yüzerek eşlik etti. Ekibe son olarak Uğur Doğan'ın katılmasıyla 4 yüzücü bu yıl mayıs ayında Cebelitarık Boğazı'nı geçen Türk erkek ve kadın takımlarında yer aldı. Dokuz Eylül Üniversitesi'nden, Marathon Masters Spor Kulübü'ne transfer olan usta yüzücüler, "Güzel Ege" projesi kapsamında 16 Eylül'de Karaburun'dan Foça'ya 18.5 kilometreyi 6 saatte yüzerken son olarak 30 Eylül'de Bodrum'dan Datça'ya 21.8 kilometrelik mesafede 8 saat 15 dakika kulaç salladı. Doktor, hakem ve cankurtaran eşliğinde yapılan yüzüşlerde 2'şer yüzücü birer saat arayla dinleniyor.
Lisanslı olarak yüzmeye eşiyle 5 yıl önce başladıklarını söyleyen Seda Kansuk, "İki çocuğumuzu yüzmeye yazdırdıktan sonra biz de daha güzel yüzmek istedik. Eşimle özel ders aldık ve ilk yarışımda 3 madalya kazandım. Yüzmenin bana verdiği mutluluğu anlatamam. En büyük destekçim eşim. Yunan adalarına yüzmek, izinleri almaktan daha kolaydı. Bir takım aksilikler yaşadım. Ancak amacımı anlayınca takdir ettiler. Yunanlılarla kolay kaynaşıyoruz. Samos dönüşü Kuşadası Belediyesi'nin beni bayraklar ve İzmir Marşı ile karşılamasını unutamam. Koruncuk Vakfı ile 10 çocuğa yardım etmek için Cebelitarık Boğazı'nı geçtik" dedi. Eşiyle eczacılık yapan 50 yaşındaki Mehduh Kansuk, "Sosyal sorumluluk projeleriyle ses getirmek istiyoruz" diye konuştu. 46 yaşındaki Şadi Gödek, "Özgörkey Grubu'nda insan kaynakları direktörüyüm. 2 yıldır yüzüyorum. Havuzda tüm yorgunluğumu unutuyorum" yorumu yaptı. Arkas Holding'de bilgisayar mühendisi olan 37 yaşındaki Uğur Doğan ise, "Geçmişte yüzüyordum. Latin danslarında sakatlanınca doktor tavsiyesiyle tekrar yüzmeye başladım" şeklinde konuştu.
Marathon Masters farkı
İZMİR'de geçen yıl kurulan ve antrenmanlarını Şavkar Arena'da gerçekleştiren Marathon Masters Spor Kulübü, son dönemde katıldığı yarışlarda elde ettiği başarılarla dikkat çekti. Kulüp Başkanı Turgut Esen, Uluslararası Yüzme Federasyonu (FINA) ve Türkiye Yüzme Federasyonu'na kayıtlı bir kulüp olduklarını belirterek, "Amacımız olimpiyatlara yüzücü yetiştirmekten çok, yüzmeyi geniş kitlelere ulaştırmak. Halka yüzmeyi sevdirmek istiyoruz. Yetişkinlere yönelik çalışıyoruz. 25 yaş üzeri herkes master sayılıyor. Lisanslı 25 yüzücümüz var. Aramızda bir profesör doktorun yanı sıra psikolog, eczacı, makine mühendisi, bilgisayar mühendisi, doktor ve öğretim görevlisi olan arkadaşlarımız var. Eski milli yüzücülere de sahibiz. Aynı zamanda 8 yaş senkronize yüzme branşında faaliyet gösteriyoruz. Ben 2 yıl önce 50-55 yaşta Rusya Kazan'da dünya altıncısı olarak Türkiye'ye ilk madalyayı kazandırdım. En son Çanakkale'de 53 yaşımda genel klasman birincisi oldum. Açık su yüzmede kazandığımız madalyalarla Türkiye'nin en başarılı kulübü haline geldik" dedi. Yüzmenin elit sporu olmadığını anlatan Başkan Esen, "İnsanlar aylık 150-200 TL ödeyerek yüzmeye başlayabilirler. Kimse, 'Geç kaldım' diye düşünmesin" şeklinde konuştu.