İzmir'e buz üretim kompleksi

Güncelleme Tarihi:

İzmire buz üretim kompleksi
Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 2017 12:48

İZMİR'in Gaziemir İlçesi'nde girişimci Ali Akar tarafından kurulan, günlük 400 ton kapasiteli buz üretim tesisi açılacak. Buzz Hause isimli tesiste kalıp, kristal, yaprak ve kuru buz üretilecek.

Haberin Devamı

Uzun yıllar Almanya’da çalıştıktan sonra İzmir’e yerleşen Ali Akar, buz sektöründeki ihtiyacı görerek yatırım yapmaya karar verdi. Gaziemir’de 2 bin 900 metrekaresi kapalı olmak üzere toplam 5 bin metrekare alan üzerine kurulan Buzz Hause, yaklaşık 12 milyon TL’ye maloldu. Günlük 400 ton üretim kapasitesine sahip olan tesisin tüm Ege Bölgesi’nin kalıp, kristal ve yaprak buz ihtiyacını karşılayacağı belirtildi.

Buzz Hause’ta Türkiye’de ilk defa yüzde 100 arıtılmış içme suyu kalitesinde buz üretileceğini belirten Yönetim Kurulu Başkanı Ali Akar, "Türkiye’ye dönüş yaptıktan sonra gördümki buz üretiminin neredeyse tamamı merdivenaltı yapılıyor. Yaptığım araştırmalarda genellikle beyaz yakalı olarak tabir ettiğimiz kişilerin bu sektörle ilgilenmediklerini gördüm. Buz üretimi ilgilerini çekmemiş. Yaptığım görüşmelerde ne yapmak istediğimi başta anlamadılar. Ben Türk halkının sağlıklı buz kullanılarak üretilen ekmek yemesini, denizden çıkmış mis gibi balıkların sağlıklı buz içerisinde tüketiciye ulaşmasını istiyorum" dedi.

Haberin Devamı

Kalıp buz kullanım alanını çoğu insanın bilmediğini, ancak bütün fırıncıların hamuru soğuk tutmak için buz kullandığını dile getiren Akar, "Unlu mamüller ve ekmek fırınları hamura buz katarak sıcaktan korumaya ve canlı kalmasını sağlamaya çalışırlar. Hamur az kabardığı zaman, hamurun içinin daha sağlam olması için, yoğrulduğu sırada buz ilave edilerek istenilen kalitede ekmek üretimi sağlanabilmekte" diye konuştu. Buz kullanımının su ve et ürünleri işlemede de yoğun olarak kullanıldığını dile getiren Akar, "Balık çiftliklerinde buz kullanımı yoğundur. Hem balık muhafazasında hem de balık sevkiyatında, ayrıca canlı balıkların buzla şoklanarak sevkiyata hazırlanmasında kullanılmakta. Tavuk ve hindi kesimhanelerinde veya et ürünleri işlemede, sosis, salam üretiminde soğuk kıvam arttırıcı olarak yaprak buz kullanımı yaygındır. Mevcut durumda şebeke suyuyla ya da yağmur ve lağım sularının karıştığı artezyen sularla yapılan buzlar kullanılıyor. Bu buzlarda bakteri olup olmadığı denetlenmiyor. Buzun içinde bakteri üremiyor ama o buz kullanılırken eriyor ve içindeki bakteriler üremeye devam ediyor. Buz üretiminde fark yaratarak günlük 750 ton ters ozmos sistemiyle içme suyu kalitesinde hijyenik koşullarda sağlıklı su sağlıklı buz üreteceğiz" diye konuştu.

Haberin Devamı

5 FABRİKA DAHA AÇILACAK

Yaptıkları işen tüm yönleriyle eksiksiz olmasını arzu ettiklerini belirten Akar, Ocak 2018 itibariyle tam kapasite çalışacaklarını ve hemen akabinde Türkiye’nin farklı bölgelerinde aynı tesisten 5 tane daha kuracaklarını söyleadi. Akar, "Yılbaşında istediğimiz verilere ulaştığımızda kısa süre içerisinde İstanbul’da Anadolu ve Avrupa yakasında birer tane, Bursa’da, Gaziantep’te ve Antalya’da da aynı tesisi kuracağız" dedi.

KİMSENİN İŞİNİ ELİNDEN ALMAYACAĞIZ

Şu anda sektörde bireysel girişimlerden oluşan bir dağıtım zinciri olduğunu söyleyen Akar, "İsimsiz kişi ya da firmalar kendi aralarında paylaştıkları bölgelerde buz dağıtım işini sağlıksız koşullarda sürdürüyorlar. Bu sektörden geçinen insanları yok etmek gibi bir düşünemiz yok. Onlarla oturup ortak bir zeminde anlaşarak bizim markamız altında çalışan tüccar plasiyerlere dönüştürmek istiyoruz. Dağıtımda kullanılacak olan soğutuculu ve hijyenik araçlar hususunda kendilerine finansman desteği sağlamayı da düşünüyoruz. Kendilerini yenileyebilirler ve sisteme ayak uydurabilirlerse bu kişileri dağıtım zincirimize dahil etmek istiyoruz" diye konuştu.

Haberin Devamı

BUZLAR TSE BELGELİ OLACAK

Kristal buzda küçük ölçekli üretimlerin mevcut olduğunu ancak kalıp buzda tam otomatik, el değmeden üretim yapılan ilk tesisin Buzz Hause olacağını öne süren Genel Koordinatör Gıda Yüksek Mühendisi Pınar Çoruhlu ise, "Önce ISO-22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi ve ISO 9001, 14001 VE OHSAS 18001 belgelerimizi alacağız. Ardından TSE belgesi almak için başvuru yapacağız. TSE ürün ve hizmet yeterlilik belgesi hiçbir buz firmasında bulunmuyor. Bu anlamda ilk olacağız" dedi.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!