İzmir'deki ilk yerinde kentsel dönüşüm projesinin temeli atıldı

Güncelleme Tarihi:

İzmirdeki ilk yerinde kentsel dönüşüm projesinin temeli atıldı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 2016 14:09

İzmir'deki ilk yerinde kentsel dönüşüm projesinin temeli atıldı

Haberin Devamı

Yerinde dönüşüm Uzundere'de başladı

İZMİR Büyükşehir Belediyesi, İzmir'deki ilk yerinde kentsel dönüşüm projesinin temelini törenle attı. Uzundere'de yapılacak 280 konut ve 33 işyerinin temel atma töreninde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Uzlaşmayla yapıyoruz. Bu bir gönül projesi, dayanışma projesidir. İzmir'e yakışan projedir" dedi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, yüzde 100 uzlaşma ve yerinde dönüşümle gerçekleştireceği kentsel dönüşüm projesinin temelini Uzundere'de attı. Temel atma törenine CHP İl Başkanı Asuman Ali Güven, AK Parti İl Başkanı Bülent Delican, CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, Ak Parti İzmir Milletvekili Necip Kalkan, ilçe belediye başkanları, Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak ve çevre sakinleri katıldı. Tören Kayseri'de yaşanan terör saldırısında yaşamını yitiren askeler için saygı duruşu ile başladı.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu konuşmasının başında Kayseri'deki saldırıyı kınadı. Kocaoğlu, "Kayseri'deki askerlerimize, 20 yaşındaki ana kuzularına yapılan hain saldırıyı şiddetle kınıyorum. Burada 13 tane nur topu gibi çocuğumuza Allah rahmet eylesin. 48 tane yaralı yavrumuza da acil şifalar diliyorum. Başımız sağolsun. Allah bir daha böyle bir acı yaşatmasın" dedi.
Aziz Kocaoğlu, geçmişte Anadolu'dan göç edenler için yerel yönetim ve merkezi hükümetin onlara sağlıklı konut üretecek olanakları olmadığı için gecekondu ve çarpık yapılaşma denilen sürecin yaşandığını söyledi. Kocaoğlu, "Ama bu yapılaşmanın pozitif yönü ise Anadolu'nun dayanışması, ruhu, komşuluk, hemşehrilik, akrabalık ilişkileriyle büyükşehir kaosundan kopup gitmeden birbirine dayanarak, birbirini destekleyerek, lokmasını paylaşarak bugünlere gelmesi oldu. Bu konutlar gettoların yaratılmamasını, insanların başka kötü yerlere savrulmamasını sağladı. Çok büyük görev gördü. Çocuklar için üste bir kat daha çıkıldı. Geldik bu noktaya. Bugün artık bu binalar, bu olmayan yollar, olmayan parklar, spor alanları, bugünün şehirciliğinde ihtiyaçları karşılayamıyor. Kentsel dönüşüm gerekiyor" diye konuştu.
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin İzmir'de 47 bin dönüm dönüşüm gerekli alan belirlediğini ve bunu 18 bölgeye ayırdığını belirten Başkan Kocaoğlu, kentsel dönüşüm hazırlığı, vatandaşların ikna olması, belediye personelinin yönetiminin buna alışması, adapte olması, ilk defa yapıldığı için kurallarının belirlenmesinin uzun süre aldığını söyledi. Kocaoğlu, "Her dönüşüm bölgesinde ofisler açarak, vatandaşlarla yüzlerce defa görüşerek, bunu gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Kadifekale örneği heyelan bölgesi olduğu için kentsel dönüşümdür ama yerinde dönüşüm değildir. Tek fark budur. Bu ve devam eden 6 projede yerinde dönüşüm esastır. Binalar değişecek, depreme dayanıklı olacaktır. Konforu artacaktır. Çevresinin de konforu artacaktır. Spor alanları, parklar, kent ormanları olacak, insanların komşuluk ilişkileri daha iyi ortamlarda gerçekleşecek" dedi.
Kentsel dönüşümdeki ilkelerden olarak, alanda üretilecek ekonomik değerlerin burada yaşayan tapu sahiplerine kalacağına dikkat çeken Kocaoğlu şöyle devam etti:
"Belediye'ye, merkezi hükümete bir çöp kalmayacaktır. Bizler insanların daha güvenli, konforlu binlarda yaşadığı için mutlu olacak, kent ve ülkenin kalkınmasına katkıda bulunmuş olacağız. Burada 280 konut, 33 işyeri yapılacak. Burada arsası 30 metrekareden düşük olanların ya da arsası yeşil alanda, yol üzerinde olanların açıkta kalmaması için onlara da Uzundere'de belediyeye ait konutlar verildi. Arsa değerinin üzerini taksitle ödeyecekler. Burada hak sahipleri ve yüklenici firma birbiriyle muhatap olmayacak. Her ikisinin de muhatabı belediyedir. Bu nedenle tapuları biz aldık, sonra biz vereceğiz. Belediye her iki taraf için de güven unsurudur. Öncelikle iki adada inşaat başlıyor. Diğer adalarda yüzde 80 uzlaşma sağlandı. Yakında yüzde 100'e ulaşılacak. Konutlar 68 metrekare ve 130 metrekare olacak. İkinci etap ihaleye de 2017'nin ilk yarısında çıkmayı umut ediyoruz. Projenin tamamı bittiğinde 32 hektar alanda 3 bin 500 konut ve altına işyerleri olacak. Merkezi iş alanında ticaret, ofis, otel kompleksi yeralacak. Rekreasyon alanı, Karabağlar Belediyesi buz pisti, yüzme havuzu, spor kompleksi bulunacak. Kimse yerinden yurdundan, komşusundan arkadaşından ayrılmayacak. Daha güvenli, modern ve estetik konutlarda yaşam sürecek."
Kocaoğlu, konut arz talebi ve fiyat iniş çıkışlarını Büyükşehir Belediyesi'nin, ekonominin gidişatı, konut talebine göre ayarlayacağını söyledi. Kocaoğlu, kimsenin mağdur olmamasını sağlayacaklarını belirterek, diğer kentsel dönüşüm projelerine de ivme kazandıracaklarını, kenti daha güzel yapmak için çalışacaklarını söyledi. Kocaoğlu, "Bu proje kimsenin gönlü kırılmadan kimsenin hatırı zedelenmeden gerçekleştirilmiş bir projedir. Bu bir gönül projesi, dayanışma projesidir. İzmir'e yakışan projedir" dedi.
Folkart Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak da konuşmasına Kayseri'deki hain saldırıyı lanetleyerek başladı. Sancak, İzmir için çok önemli kentsel dönüşüm projesinde ilk adımın atılmasına Folkart olarak katkı verecekleri için çok mutlu oldukların söyledi. İhalesini kazandıkları projenin İzmir'e hizmet etmenin önemli fırsatı olarak gördüklerini belirten Sancak "Folkart'a yakışacak şekilde en kalitelisini yapmaya çalışacağız. İzmir'de 300 binin üzerinde dönüşüm bekleyen depreme dayanaksız bina var. Kentsel dönüşüm alanında önemli aktör olmak istiyoruz. Bu önemli proje İzmir'e duyduğumuz sevginin, grup olarak her işte insana verdiğimiz değerin simgelerinden biri olacaktır. Bu iş bölgenin kaderini değiştirecektir" dedi.
Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu da Kayseri saldırısı kınayarak başladığı konuşmasında projesinin İzmir'deki kentsel dönüşüm için önemli olduğunu söyledi. Yerinde dönüşümün ilk uygulamasının gerçekleşeceğini belirten Selvitopu, dönüşümün tüm kente yayılması için imar mevzuatındaki bazı eksiklerin giderilmesi gerektiğine dikkat çekti. Selvitopu, "Kentlerin tamamının dönüşüm yasaları ile dönüşmesi mümkün değil. En önemli sorun mülkiyet ilişkileri sorunudur. Bazı yasal düzenlemelerle bu işin önü açılabilir. Islah parsellerinde ikinci zaiyatın alınmasının önünün tıkalı olması sorunu çözülmeli. Yeni planlamanın önü açılmalı" dedi.
Konuşmaların ardından törene katılan belediye başkaları, milletvekilleri, parti il başkanları ve yüklenici firma yetkilileri temele harç döken butona bastı.
ÇEKİM MERKEZİ OLACAK
Uzundere'de yapılacak konutlar, 68 ila 131 metrekare arasında değişen, 2+1 ve 3+1'lik farklı tiplerde olacak. Mevcut kullanımlar dikkate alınarak projelendirilen işyeri büyüklükleri ise 18 metrekare ile 230 metrekare arasında değişiyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Uzundere Kentsel Dönüşüm Projesi'nin ikinci etabı için ise 2017 yılının ilk yarısında yapım ihalesine çıkılması planlanıyor. Proje tamamlandığında 32 hektar alanda 3 bin 500 birim konut/konut altı ticaret ile merkezi iş alanında ticaret, ofis ve otel kompleksi, rekreasyon alanında projesi Karabağlar Belediyesi ile birlikte yürütülen gençlik merkezi, buz pisti, yarı olimpik yüzme havuzu, basketbol, futbol sahaları, tenis kortu gibi spor, eğitim ağırlıklı bir spor kompleksi, sosyal ve kültürel merkezler, pazar alanı, otopark alanları, yeşil alanlar ve yenilenmiş alt yapısı ile yakın çevresi için çekim merkezi olacak yeni bir yaşam alanı kazanılacak.

Utku BOLULU / İZMİR, (DHA)
FOTOĞRAF

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!